laike.gr laike.gr Σύνδεση

facebook login

Login

  • *Προσωπικά δεδομένα.
Αρχική > Συνταγές > Κυπριακή κουζίνα > Κυρίως πιάτα κυπριακής κουζίνας > Κολοκάσι καπαμές με αρνάκι ή κατσικάκι

Κολοκάσι καπαμές με αρνάκι ή κατσικάκι

Συνταγές

Κολοκάσι καπαμές με αρνάκι ή κατσικάκι
0.00

 

Υλικά Συνταγής

  • 1 κιλό κολοκάσι
  • ½ κιλό κρέας αρνίσιο ή κατσικίσιο
  • 1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο ξηρό
  • αλατοπίπερο
  • ελαιόλαδο
  • χυμό ½ λεμονιού και ½ κιτρόμηλου (νερατζιού)
  • 1 ξυλαράκι κανέλα

Εκτέλεση συνταγής

Καθαρίζουμε το κολοκάσι αφαιρώντας με μαχαίρι τη φλούδα έτσι ακριβώς όπως κάνουμε με τις πατάτες. Δεν το πλένουμε αλλά το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και το κόβουμε σε ροδέλες πάχους ενός εκατοστού περίπου. Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Βουτάμε το κρέας στο κρασί και το τσιγαρίζουμε κι αυτό. Το ίδιο κάνουμε και με το κολοκάσι. Δηλαδή, το βουτάμε στο κρασί και το τσιγαρίζουμε κι αυτό. Σουρώνουμε το ελαιόλαδο σε άλλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε το κρέας και το κολοκάσι που έχουμε ήδη τσιγαρίσει, το κρασί, το χυμό λεμονιού και κιτρόμηλου (νερατζιού), αλατοπίπερο, ένα ξυλαράκι κανέλα και αρκετό νερό έτσι που να καλύπτει όλα τα υλικά. Ψήνουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι που το φαγητό μας να «καταστηθεί», δηλαδή να μείνει με το λαδάκι του.

 

Μπιζέλι (αρακάς) με κρέας ρίφι (κατσίκι)
Τσιγαρίζουμε το κρέας σε χαμηλή φωτιά. Μαραίνουμε το κρεμμύδι σε νερό και προσθέτουμε το ελαιόλαδο με το οποίο είχαμε τηγανίσει το κρέας

Τσουμπλεκάκι
Κόβουμε το κρέας σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε σε πήλινο

Φασολάκι γιαχνί
Καθαρίζουμε, κόβουμε και πλένουμε το φασολάκι. Μαραίνουμε σε νερό το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και μετά προσθέτουμε το ελαιόλαδο....

Κουνουπίδι γιαχνί στο φούρνο
Αφαιρούμε τα φύλλα και τα σκληρά κοτσάνια από το κουνουπίδι.

Κολοκάσι με κρέας χοιρινό
Κόβουμε το κρέας σε μέτρια κομμάτια. Αφαιρούμε με μαχαίρι τη φλούδα από το κολοκάσι ....

Μπιζέλι (αρακάς) γιαχνί με αγκινάρες
Αφαιρούμε από τις αγκινάρες τα κοτσάνια. Με ένα μυτερό μαχαίρι καθαρίζουμε το εσωτερικό τους και για να μη μαυρίσουν...

Ανθοί (κολοκυθιάς) γεμιστοί
Ετοιμάζουμε τη γέμιση αναμιγνύοντας το ρύζι, τα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό και το φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένα, το ελαιόλαδο, το χυμό ντομάτας, το χυμό μισού λεμονιού και το αλατοπίπερο.

Λουβί μαυροματί (μαυρομάτικα) με λάχανα (σέσκουλα)
Πλένουμε τα φασόλια τα μαυρομάτικα και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό να βράσουν καλά.

Βαζάνια (μελιτζάνες) με χαλούμι στο φούρνο
Πλένουμε τα βαζάνια (μελιτζάνες), τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε λεπτές, κάθετες φέτες