laike.gr laike.gr Σύνδεση

facebook login

Login

  • *Προσωπικά δεδομένα.
Αρχική > Συνταγές > Κυπριακή κουζίνα > Κυρίως πιάτα κυπριακής κουζίνας > Κολοκάσι καπαμές με αρνάκι ή κατσικάκι

Κολοκάσι καπαμές με αρνάκι ή κατσικάκι

Συνταγές

Κολοκάσι καπαμές με αρνάκι ή κατσικάκι
0.00

 

Υλικά Συνταγής

  • 1 κιλό κολοκάσι
  • ½ κιλό κρέας αρνίσιο ή κατσικίσιο
  • 1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο ξηρό
  • αλατοπίπερο
  • ελαιόλαδο
  • χυμό ½ λεμονιού και ½ κιτρόμηλου (νερατζιού)
  • 1 ξυλαράκι κανέλα

Εκτέλεση συνταγής

Καθαρίζουμε το κολοκάσι αφαιρώντας με μαχαίρι τη φλούδα έτσι ακριβώς όπως κάνουμε με τις πατάτες. Δεν το πλένουμε αλλά το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και το κόβουμε σε ροδέλες πάχους ενός εκατοστού περίπου. Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Βουτάμε το κρέας στο κρασί και το τσιγαρίζουμε κι αυτό. Το ίδιο κάνουμε και με το κολοκάσι. Δηλαδή, το βουτάμε στο κρασί και το τσιγαρίζουμε κι αυτό. Σουρώνουμε το ελαιόλαδο σε άλλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε το κρέας και το κολοκάσι που έχουμε ήδη τσιγαρίσει, το κρασί, το χυμό λεμονιού και κιτρόμηλου (νερατζιού), αλατοπίπερο, ένα ξυλαράκι κανέλα και αρκετό νερό έτσι που να καλύπτει όλα τα υλικά. Ψήνουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι που το φαγητό μας να «καταστηθεί», δηλαδή να μείνει με το λαδάκι του.

 

Λουβί μαυροματί (μαυρομάτικα) με λάχανα (σέσκουλα)
Πλένουμε τα φασόλια τα μαυρομάτικα και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό να βράσουν καλά.

Μπιζέλι (αρακάς) γιαχνί με αγκινάρες
Αφαιρούμε από τις αγκινάρες τα κοτσάνια. Με ένα μυτερό μαχαίρι καθαρίζουμε το εσωτερικό τους και για να μη μαυρίσουν...

Τσουμπλεκάκι
Κόβουμε το κρέας σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε σε πήλινο

Φασολάκι γιαχνί
Καθαρίζουμε, κόβουμε και πλένουμε το φασολάκι. Μαραίνουμε σε νερό το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και μετά προσθέτουμε το ελαιόλαδο....

Φασόλες γιαχνί (φασολάδα)
Μουσκεύουμε τα φασόλια αποβραδίς. Την επομένη τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε για λίγα λεπτά. Στραγγίζουμε τα φασόλια, ανανεώνουμε με φρέσκο νερό (γύρω στα 4 ποτήρια)

Κουπέπια (ντολμαδάκια) με κιμά
Σοτάρουμε τον κιμά και το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τον χυμό της ντομάτας και αφήνουμε να πάρει μερικές βράσεις.

Κουπέπια (ντολμαδάκια) νηστίσιμα
Αφαιρούμε από τα αμπελόφυλλα τα κοτσάνια και τα πλένουμε καλά.

Κουνουπίδι γιαχνί στο φούρνο
Αφαιρούμε τα φύλλα και τα σκληρά κοτσάνια από το κουνουπίδι.

Κουκιά φρέσκα με αγκινάρες
Καθαρίζουμε πρώτα τις αγκινάρες. Για να μην μαυρίσουν, τις ρίχνουμε σε νερό με μισό χυμό λεμονιού....