laike.gr laike.gr Σύνδεση

facebook login

Login

  • *Προσωπικά δεδομένα.
Αρχική > Συνταγές > Κυπριακή κουζίνα > Κυρίως πιάτα κυπριακής κουζίνας > Κολοκάσι καπαμές με αρνάκι ή κατσικάκι

Κολοκάσι καπαμές με αρνάκι ή κατσικάκι

Συνταγές

Κολοκάσι καπαμές με αρνάκι ή κατσικάκι
0.00

 

Υλικά Συνταγής

  • 1 κιλό κολοκάσι
  • ½ κιλό κρέας αρνίσιο ή κατσικίσιο
  • 1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο ξηρό
  • αλατοπίπερο
  • ελαιόλαδο
  • χυμό ½ λεμονιού και ½ κιτρόμηλου (νερατζιού)
  • 1 ξυλαράκι κανέλα

Εκτέλεση συνταγής

Καθαρίζουμε το κολοκάσι αφαιρώντας με μαχαίρι τη φλούδα έτσι ακριβώς όπως κάνουμε με τις πατάτες. Δεν το πλένουμε αλλά το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και το κόβουμε σε ροδέλες πάχους ενός εκατοστού περίπου. Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Βουτάμε το κρέας στο κρασί και το τσιγαρίζουμε κι αυτό. Το ίδιο κάνουμε και με το κολοκάσι. Δηλαδή, το βουτάμε στο κρασί και το τσιγαρίζουμε κι αυτό. Σουρώνουμε το ελαιόλαδο σε άλλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε το κρέας και το κολοκάσι που έχουμε ήδη τσιγαρίσει, το κρασί, το χυμό λεμονιού και κιτρόμηλου (νερατζιού), αλατοπίπερο, ένα ξυλαράκι κανέλα και αρκετό νερό έτσι που να καλύπτει όλα τα υλικά. Ψήνουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι που το φαγητό μας να «καταστηθεί», δηλαδή να μείνει με το λαδάκι του.

 

Βαζάνια (μελιτζάνες) με χαλούμι στο φούρνο
Πλένουμε τα βαζάνια (μελιτζάνες), τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε λεπτές, κάθετες φέτες

Κουνουπίδι γιαχνί στο φούρνο
Αφαιρούμε τα φύλλα και τα σκληρά κοτσάνια από το κουνουπίδι.

Κολοκάσι με κρέας χοιρινό
Κόβουμε το κρέας σε μέτρια κομμάτια. Αφαιρούμε με μαχαίρι τη φλούδα από το κολοκάσι ....

Βαζάνια (μελιτζάνες) τουρλού- τουρλού
Κόβουμε τα βαζάνια (μελιτζάνες), τις πατάτες, τα κολοκυθάκια, τα καρότα, τα κρεμμύδια ...

Κολοκάσι καπαμές με αρνάκι ή κατσικάκι
Καθαρίζουμε το κολοκάσι αφαιρώντας με μαχαίρι τη φλούδα έτσι ακριβώς όπως κάνουμε με τις πατάτες

Κουκιά φρέσκα με αγκινάρες
Καθαρίζουμε πρώτα τις αγκινάρες. Για να μην μαυρίσουν, τις ρίχνουμε σε νερό με μισό χυμό λεμονιού....

Φασόλες βραστές (φασολάδα)
Μουσκεύουμε τα φασόλια αποβραδίς. Την άλλη μέρα τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε για λίγα λεπτά.

Φακή μουτζέντρα
Σιγοβράζουμε τη φακή σε μπόλικο νερό κι όταν μαλακώσει ρίχνουμε το χυμό ενός λεμονιού, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το ελαιόλαδο, το ρύζι, τη ντομάτα τριμμένη και το αλατοπίπερο.

Λουβί μαυροματί (μαυρομάτικα) με λάχανα (σέσκουλα)
Πλένουμε τα φασόλια τα μαυρομάτικα και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό να βράσουν καλά.