laike.gr laike.gr Σύνδεση

facebook login

Login

  • *Προσωπικά δεδομένα.
Αρχική > Συνταγές > Κυπριακή κουζίνα > Κυρίως πιάτα κυπριακής κουζίνας > Μπιζέλι (αρακάς) γιαχνί με αγκινάρες

Μπιζέλι (αρακάς) γιαχνί με αγκινάρες

Συνταγές

Μπιζέλι (αρακάς) γιαχνί με αγκινάρες
0.00

 

Υλικά Συνταγής

  • ½ κιλό μπιζέλι (αρακάς)
  • 3 αγκινάρες
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ή ένα μέτριο ξερό
  • 2 ντομάτες
  • ½ ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
  • αλατοπίπερο
  • λίγο μάραθο

 

Εκτέλεση συνταγής

Αφαιρούμε από τις αγκινάρες τα κοτσάνια. Με ένα μυτερό μαχαίρι καθαρίζουμε το εσωτερικό τους και για να μη μαυρίσουν, τις ρίχνουμε σε νερό στο οποίο έχουμε στύψει μπόλικο χυμό λεμονιού και λίγο αλάτι. Για να γίνει πιο ελαφρύ το φαγητό μας, μαραίνουμε το κρεμμύδι σε ζεστό νερό πρώτα και μετά ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τις ντομάτες τριμμένες. Όταν πάρουν μερικές βράσεις, προσθέτουμε το μπιζέλι, τις αγκινάρες με το κοτσάνι προς τα πάνω, το μάραθο ψιλοκομμένο κι ένα ποτήρι νερό. Αλατοπιπερώνουμε. Αν θέλουμε το μπιζέλι μας να διατηρήσει το πρασινωπό του χρώμα, αφήνουμε ξεσκέπαστη την κατσαρόλα και το σιγοβράζουμε μέχρι να «καταστηθεί», δηλαδή να μείνει με το λαδάκι του.

Φασόλες βραστές (φασολάδα)
Μουσκεύουμε τα φασόλια αποβραδίς. Την άλλη μέρα τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε για λίγα λεπτά.

Κολοκάσι με κρέας χοιρινό
Κόβουμε το κρέας σε μέτρια κομμάτια. Αφαιρούμε με μαχαίρι τη φλούδα από το κολοκάσι ....

Κουνουπίδι γιαχνί στο φούρνο
Αφαιρούμε τα φύλλα και τα σκληρά κοτσάνια από το κουνουπίδι.

Μπιζέλι (αρακάς) γιαχνί με αγκινάρες
Αφαιρούμε από τις αγκινάρες τα κοτσάνια. Με ένα μυτερό μαχαίρι καθαρίζουμε το εσωτερικό τους και για να μη μαυρίσουν...

Κουκιά φρέσκα με αγκινάρες
Καθαρίζουμε πρώτα τις αγκινάρες. Για να μην μαυρίσουν, τις ρίχνουμε σε νερό με μισό χυμό λεμονιού....

Φασολάκι γιαχνί
Καθαρίζουμε, κόβουμε και πλένουμε το φασολάκι. Μαραίνουμε σε νερό το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και μετά προσθέτουμε το ελαιόλαδο....

Κουπέπια (ντολμαδάκια) με κιμά
Σοτάρουμε τον κιμά και το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τον χυμό της ντομάτας και αφήνουμε να πάρει μερικές βράσεις.

Ρεβίθια γιαχνί
Βάζουμε αποβραδίς τα ρεβίθια σε νερό να φουσκώσουν. Την επομένη στραγγίζουμε και ξεφλουδίζουμε τα ρεβίθια τρίβοντας τα με τα χέρια μας.

Φακή μουτζέντρα
Σιγοβράζουμε τη φακή σε μπόλικο νερό κι όταν μαλακώσει ρίχνουμε το χυμό ενός λεμονιού, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το ελαιόλαδο, το ρύζι, τη ντομάτα τριμμένη και το αλατοπίπερο.