laike.gr laike.gr Σύνδεση

facebook login

Login

  • *Προσωπικά δεδομένα.
Αρχική > Συνταγές > Κυπριακή κουζίνα > Κυρίως πιάτα κυπριακής κουζίνας > Μπιζέλι (αρακάς) γιαχνί με αγκινάρες

Μπιζέλι (αρακάς) γιαχνί με αγκινάρες

Συνταγές

Μπιζέλι (αρακάς) γιαχνί με αγκινάρες
0.00

 

Υλικά Συνταγής

  • ½ κιλό μπιζέλι (αρακάς)
  • 3 αγκινάρες
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ή ένα μέτριο ξερό
  • 2 ντομάτες
  • ½ ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
  • αλατοπίπερο
  • λίγο μάραθο

 

Εκτέλεση συνταγής

Αφαιρούμε από τις αγκινάρες τα κοτσάνια. Με ένα μυτερό μαχαίρι καθαρίζουμε το εσωτερικό τους και για να μη μαυρίσουν, τις ρίχνουμε σε νερό στο οποίο έχουμε στύψει μπόλικο χυμό λεμονιού και λίγο αλάτι. Για να γίνει πιο ελαφρύ το φαγητό μας, μαραίνουμε το κρεμμύδι σε ζεστό νερό πρώτα και μετά ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τις ντομάτες τριμμένες. Όταν πάρουν μερικές βράσεις, προσθέτουμε το μπιζέλι, τις αγκινάρες με το κοτσάνι προς τα πάνω, το μάραθο ψιλοκομμένο κι ένα ποτήρι νερό. Αλατοπιπερώνουμε. Αν θέλουμε το μπιζέλι μας να διατηρήσει το πρασινωπό του χρώμα, αφήνουμε ξεσκέπαστη την κατσαρόλα και το σιγοβράζουμε μέχρι να «καταστηθεί», δηλαδή να μείνει με το λαδάκι του.

Φακή μουτζέντρα
Σιγοβράζουμε τη φακή σε μπόλικο νερό κι όταν μαλακώσει ρίχνουμε το χυμό ενός λεμονιού, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το ελαιόλαδο, το ρύζι, τη ντομάτα τριμμένη και το αλατοπίπερο.

Φασολάκι γιαχνί
Καθαρίζουμε, κόβουμε και πλένουμε το φασολάκι. Μαραίνουμε σε νερό το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και μετά προσθέτουμε το ελαιόλαδο....

Κουνουπίδι γιαχνί στο φούρνο
Αφαιρούμε τα φύλλα και τα σκληρά κοτσάνια από το κουνουπίδι.

Κουπέπια (ντολμαδάκια) νηστίσιμα
Αφαιρούμε από τα αμπελόφυλλα τα κοτσάνια και τα πλένουμε καλά.

Μπιζέλι (αρακάς) με κρέας ρίφι (κατσίκι)
Τσιγαρίζουμε το κρέας σε χαμηλή φωτιά. Μαραίνουμε το κρεμμύδι σε νερό και προσθέτουμε το ελαιόλαδο με το οποίο είχαμε τηγανίσει το κρέας

Κολοκάσι με κρέας χοιρινό
Κόβουμε το κρέας σε μέτρια κομμάτια. Αφαιρούμε με μαχαίρι τη φλούδα από το κολοκάσι ....

Κολοκάσι καπαμές με αρνάκι ή κατσικάκι
Καθαρίζουμε το κολοκάσι αφαιρώντας με μαχαίρι τη φλούδα έτσι ακριβώς όπως κάνουμε με τις πατάτες

Ανθοί (κολοκυθιάς) γεμιστοί
Ετοιμάζουμε τη γέμιση αναμιγνύοντας το ρύζι, τα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό και το φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένα, το ελαιόλαδο, το χυμό ντομάτας, το χυμό μισού λεμονιού και το αλατοπίπερο.

Φασόλες γιαχνί (φασολάδα)
Μουσκεύουμε τα φασόλια αποβραδίς. Την επομένη τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε για λίγα λεπτά. Στραγγίζουμε τα φασόλια, ανανεώνουμε με φρέσκο νερό (γύρω στα 4 ποτήρια)