laike.gr laike.gr Σύνδεση

facebook login

Login

  • *Προσωπικά δεδομένα.
Αρχική > Συνταγές > Κυπριακή κουζίνα > Κυρίως πιάτα κυπριακής κουζίνας > Μπιζέλι (αρακάς) γιαχνί με αγκινάρες

Μπιζέλι (αρακάς) γιαχνί με αγκινάρες

Συνταγές

Μπιζέλι (αρακάς) γιαχνί με αγκινάρες
0.00

 

Υλικά Συνταγής

  • ½ κιλό μπιζέλι (αρακάς)
  • 3 αγκινάρες
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ή ένα μέτριο ξερό
  • 2 ντομάτες
  • ½ ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
  • αλατοπίπερο
  • λίγο μάραθο

 

Εκτέλεση συνταγής

Αφαιρούμε από τις αγκινάρες τα κοτσάνια. Με ένα μυτερό μαχαίρι καθαρίζουμε το εσωτερικό τους και για να μη μαυρίσουν, τις ρίχνουμε σε νερό στο οποίο έχουμε στύψει μπόλικο χυμό λεμονιού και λίγο αλάτι. Για να γίνει πιο ελαφρύ το φαγητό μας, μαραίνουμε το κρεμμύδι σε ζεστό νερό πρώτα και μετά ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τις ντομάτες τριμμένες. Όταν πάρουν μερικές βράσεις, προσθέτουμε το μπιζέλι, τις αγκινάρες με το κοτσάνι προς τα πάνω, το μάραθο ψιλοκομμένο κι ένα ποτήρι νερό. Αλατοπιπερώνουμε. Αν θέλουμε το μπιζέλι μας να διατηρήσει το πρασινωπό του χρώμα, αφήνουμε ξεσκέπαστη την κατσαρόλα και το σιγοβράζουμε μέχρι να «καταστηθεί», δηλαδή να μείνει με το λαδάκι του.

Βαζάνια (μελιτζάνες) τουρλού- τουρλού
Κόβουμε τα βαζάνια (μελιτζάνες), τις πατάτες, τα κολοκυθάκια, τα καρότα, τα κρεμμύδια ...

Μπιζέλι (αρακάς) με κρέας ρίφι (κατσίκι)
Τσιγαρίζουμε το κρέας σε χαμηλή φωτιά. Μαραίνουμε το κρεμμύδι σε νερό και προσθέτουμε το ελαιόλαδο με το οποίο είχαμε τηγανίσει το κρέας

Λουβί μαυροματί (μαυρομάτικα) με λάχανα (σέσκουλα)
Πλένουμε τα φασόλια τα μαυρομάτικα και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό να βράσουν καλά.

Φακή μουτζέντρα
Σιγοβράζουμε τη φακή σε μπόλικο νερό κι όταν μαλακώσει ρίχνουμε το χυμό ενός λεμονιού, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το ελαιόλαδο, το ρύζι, τη ντομάτα τριμμένη και το αλατοπίπερο.

Κολοκάσι καπαμές με αρνάκι ή κατσικάκι
Καθαρίζουμε το κολοκάσι αφαιρώντας με μαχαίρι τη φλούδα έτσι ακριβώς όπως κάνουμε με τις πατάτες

Μπιζέλι (αρακάς) γιαχνί με αγκινάρες
Αφαιρούμε από τις αγκινάρες τα κοτσάνια. Με ένα μυτερό μαχαίρι καθαρίζουμε το εσωτερικό τους και για να μη μαυρίσουν...

Φασόλες βραστές (φασολάδα)
Μουσκεύουμε τα φασόλια αποβραδίς. Την άλλη μέρα τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε για λίγα λεπτά.

Τσουμπλεκάκι
Κόβουμε το κρέας σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε σε πήλινο

Ρεβίθια γιαχνί
Βάζουμε αποβραδίς τα ρεβίθια σε νερό να φουσκώσουν. Την επομένη στραγγίζουμε και ξεφλουδίζουμε τα ρεβίθια τρίβοντας τα με τα χέρια μας.