laike.gr laike.gr Σύνδεση

facebook login

Login

  • *Προσωπικά δεδομένα.
Αρχική > Συνταγές > Κυπριακή κουζίνα > Κυρίως πιάτα κυπριακής κουζίνας > Λουβί μαυροματί (μαυρομάτικα) με λάχανα (σέσκουλα)

Λουβί μαυροματί (μαυρομάτικα) με λάχανα (σέσκουλα)

Συνταγές

Λουβί μαυροματί (μαυρομάτικα) με λάχανα (σέσκουλα)
0.00

 

Υλικά Συνταγής

  • ½ κιλό μαυροματί (μαυρομάτικα φασόλια ξερά)
  • 1 ματσάκι λάχανα (σέσκουλα)
  • αλάτι
  • λαδολέμονο

Εκτέλεση συνταγής

Πλένουμε τα φασόλια τα μαυρομάτικα και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό να βράσουν καλά. Πλένουμε τα λάχανα με μπόλικο νερό και ξύδι και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Όταν τα μαυρομάτικα έχουν μισοψηθεί, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα κομμένα σέσκουλα και τα αφήνουμε να ψηθούν καλά όλα μαζί. Προς το τέλος προσθέτουμε και λίγο χοντρό αλάτι κατά προτίμηση θαλασσινό. Σερβίρονται ζεστά χωρίς ζουμί κι ο καθένας προσθέτει όσο λαδολέμονο επιθυμεί.

 

Μπιζέλι (αρακάς) με κρέας ρίφι (κατσίκι)
Τσιγαρίζουμε το κρέας σε χαμηλή φωτιά. Μαραίνουμε το κρεμμύδι σε νερό και προσθέτουμε το ελαιόλαδο με το οποίο είχαμε τηγανίσει το κρέας

Κολοκάσι καπαμές με αρνάκι ή κατσικάκι
Καθαρίζουμε το κολοκάσι αφαιρώντας με μαχαίρι τη φλούδα έτσι ακριβώς όπως κάνουμε με τις πατάτες

Λουβί μαυροματί (μαυρομάτικα) με λάχανα (σέσκουλα)
Πλένουμε τα φασόλια τα μαυρομάτικα και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό να βράσουν καλά.

Τσουμπλεκάκι
Κόβουμε το κρέας σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε σε πήλινο

Βαζάνια (μελιτζάνες) με χαλούμι στο φούρνο
Πλένουμε τα βαζάνια (μελιτζάνες), τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε λεπτές, κάθετες φέτες

Φασόλες βραστές (φασολάδα)
Μουσκεύουμε τα φασόλια αποβραδίς. Την άλλη μέρα τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε για λίγα λεπτά.

Φακή μουτζέντρα
Σιγοβράζουμε τη φακή σε μπόλικο νερό κι όταν μαλακώσει ρίχνουμε το χυμό ενός λεμονιού, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το ελαιόλαδο, το ρύζι, τη ντομάτα τριμμένη και το αλατοπίπερο.

Κουπέπια (ντολμαδάκια) νηστίσιμα
Αφαιρούμε από τα αμπελόφυλλα τα κοτσάνια και τα πλένουμε καλά.

Φασόλες γιαχνί (φασολάδα)
Μουσκεύουμε τα φασόλια αποβραδίς. Την επομένη τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε για λίγα λεπτά. Στραγγίζουμε τα φασόλια, ανανεώνουμε με φρέσκο νερό (γύρω στα 4 ποτήρια)