laike.gr laike.gr Σύνδεση

facebook login

Login

  • *Προσωπικά δεδομένα.
Αρχική > Συνταγές > Κυπριακή κουζίνα > Κυρίως πιάτα κυπριακής κουζίνας > Λουβί μαυροματί (μαυρομάτικα) με λάχανα (σέσκουλα)

Λουβί μαυροματί (μαυρομάτικα) με λάχανα (σέσκουλα)

Συνταγές

Λουβί μαυροματί (μαυρομάτικα) με λάχανα (σέσκουλα)
0.00

 

Υλικά Συνταγής

  • ½ κιλό μαυροματί (μαυρομάτικα φασόλια ξερά)
  • 1 ματσάκι λάχανα (σέσκουλα)
  • αλάτι
  • λαδολέμονο

Εκτέλεση συνταγής

Πλένουμε τα φασόλια τα μαυρομάτικα και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό να βράσουν καλά. Πλένουμε τα λάχανα με μπόλικο νερό και ξύδι και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Όταν τα μαυρομάτικα έχουν μισοψηθεί, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα κομμένα σέσκουλα και τα αφήνουμε να ψηθούν καλά όλα μαζί. Προς το τέλος προσθέτουμε και λίγο χοντρό αλάτι κατά προτίμηση θαλασσινό. Σερβίρονται ζεστά χωρίς ζουμί κι ο καθένας προσθέτει όσο λαδολέμονο επιθυμεί.

 

Φακή μουτζέντρα
Σιγοβράζουμε τη φακή σε μπόλικο νερό κι όταν μαλακώσει ρίχνουμε το χυμό ενός λεμονιού, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το ελαιόλαδο, το ρύζι, τη ντομάτα τριμμένη και το αλατοπίπερο.

Βαζάνια (μελιτζάνες) τουρλού- τουρλού
Κόβουμε τα βαζάνια (μελιτζάνες), τις πατάτες, τα κολοκυθάκια, τα καρότα, τα κρεμμύδια ...

Κουπέπια (ντολμαδάκια) νηστίσιμα
Αφαιρούμε από τα αμπελόφυλλα τα κοτσάνια και τα πλένουμε καλά.

Ανθοί (κολοκυθιάς) γεμιστοί
Ετοιμάζουμε τη γέμιση αναμιγνύοντας το ρύζι, τα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό και το φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένα, το ελαιόλαδο, το χυμό ντομάτας, το χυμό μισού λεμονιού και το αλατοπίπερο.

Κολοκάσι καπαμές με αρνάκι ή κατσικάκι
Καθαρίζουμε το κολοκάσι αφαιρώντας με μαχαίρι τη φλούδα έτσι ακριβώς όπως κάνουμε με τις πατάτες

Φασόλες γιαχνί (φασολάδα)
Μουσκεύουμε τα φασόλια αποβραδίς. Την επομένη τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε για λίγα λεπτά. Στραγγίζουμε τα φασόλια, ανανεώνουμε με φρέσκο νερό (γύρω στα 4 ποτήρια)

Τσουμπλεκάκι
Κόβουμε το κρέας σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε σε πήλινο

Βαζάνια (μελιτζάνες) με χαλούμι στο φούρνο
Πλένουμε τα βαζάνια (μελιτζάνες), τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε λεπτές, κάθετες φέτες

Μπιζέλι (αρακάς) γιαχνί με αγκινάρες
Αφαιρούμε από τις αγκινάρες τα κοτσάνια. Με ένα μυτερό μαχαίρι καθαρίζουμε το εσωτερικό τους και για να μη μαυρίσουν...