laike.gr laike.gr Σύνδεση

facebook login

Login

  • *Προσωπικά δεδομένα.
Αρχική > Συνταγές > Κυπριακή κουζίνα > Κυρίως πιάτα κυπριακής κουζίνας > Λουβί μαυροματί (μαυρομάτικα) με λάχανα (σέσκουλα)

Λουβί μαυροματί (μαυρομάτικα) με λάχανα (σέσκουλα)

Συνταγές

Λουβί μαυροματί (μαυρομάτικα) με λάχανα (σέσκουλα)
0.00

 

Υλικά Συνταγής

  • ½ κιλό μαυροματί (μαυρομάτικα φασόλια ξερά)
  • 1 ματσάκι λάχανα (σέσκουλα)
  • αλάτι
  • λαδολέμονο

Εκτέλεση συνταγής

Πλένουμε τα φασόλια τα μαυρομάτικα και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό να βράσουν καλά. Πλένουμε τα λάχανα με μπόλικο νερό και ξύδι και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Όταν τα μαυρομάτικα έχουν μισοψηθεί, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα κομμένα σέσκουλα και τα αφήνουμε να ψηθούν καλά όλα μαζί. Προς το τέλος προσθέτουμε και λίγο χοντρό αλάτι κατά προτίμηση θαλασσινό. Σερβίρονται ζεστά χωρίς ζουμί κι ο καθένας προσθέτει όσο λαδολέμονο επιθυμεί.

 

Φακή μουτζέντρα
Σιγοβράζουμε τη φακή σε μπόλικο νερό κι όταν μαλακώσει ρίχνουμε το χυμό ενός λεμονιού, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το ελαιόλαδο, το ρύζι, τη ντομάτα τριμμένη και το αλατοπίπερο.

Κολοκάσι με κρέας χοιρινό
Κόβουμε το κρέας σε μέτρια κομμάτια. Αφαιρούμε με μαχαίρι τη φλούδα από το κολοκάσι ....

Ρεβίθια γιαχνί
Βάζουμε αποβραδίς τα ρεβίθια σε νερό να φουσκώσουν. Την επομένη στραγγίζουμε και ξεφλουδίζουμε τα ρεβίθια τρίβοντας τα με τα χέρια μας.

Κουνουπίδι γιαχνί στο φούρνο
Αφαιρούμε τα φύλλα και τα σκληρά κοτσάνια από το κουνουπίδι.

Μπιζέλι (αρακάς) με κρέας ρίφι (κατσίκι)
Τσιγαρίζουμε το κρέας σε χαμηλή φωτιά. Μαραίνουμε το κρεμμύδι σε νερό και προσθέτουμε το ελαιόλαδο με το οποίο είχαμε τηγανίσει το κρέας

Βαζάνια (μελιτζάνες) τουρλού- τουρλού
Κόβουμε τα βαζάνια (μελιτζάνες), τις πατάτες, τα κολοκυθάκια, τα καρότα, τα κρεμμύδια ...

Ανθοί (κολοκυθιάς) γεμιστοί
Ετοιμάζουμε τη γέμιση αναμιγνύοντας το ρύζι, τα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό και το φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένα, το ελαιόλαδο, το χυμό ντομάτας, το χυμό μισού λεμονιού και το αλατοπίπερο.

Κουπέπια (ντολμαδάκια) με κιμά
Σοτάρουμε τον κιμά και το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τον χυμό της ντομάτας και αφήνουμε να πάρει μερικές βράσεις.

Τσουμπλεκάκι
Κόβουμε το κρέας σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε σε πήλινο