laike.gr laike.gr Σύνδεση

facebook login

Login

  • *Προσωπικά δεδομένα.
Αρχική > Συνταγές > Κυπριακή κουζίνα > Κυρίως πιάτα κυπριακής κουζίνας > Λουβί μαυροματί (μαυρομάτικα) με λάχανα (σέσκουλα)

Λουβί μαυροματί (μαυρομάτικα) με λάχανα (σέσκουλα)

Συνταγές

Λουβί μαυροματί (μαυρομάτικα) με λάχανα (σέσκουλα)
0.00

 

Υλικά Συνταγής

  • ½ κιλό μαυροματί (μαυρομάτικα φασόλια ξερά)
  • 1 ματσάκι λάχανα (σέσκουλα)
  • αλάτι
  • λαδολέμονο

Εκτέλεση συνταγής

Πλένουμε τα φασόλια τα μαυρομάτικα και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό να βράσουν καλά. Πλένουμε τα λάχανα με μπόλικο νερό και ξύδι και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Όταν τα μαυρομάτικα έχουν μισοψηθεί, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα κομμένα σέσκουλα και τα αφήνουμε να ψηθούν καλά όλα μαζί. Προς το τέλος προσθέτουμε και λίγο χοντρό αλάτι κατά προτίμηση θαλασσινό. Σερβίρονται ζεστά χωρίς ζουμί κι ο καθένας προσθέτει όσο λαδολέμονο επιθυμεί.

 

Φακή μουτζέντρα
Σιγοβράζουμε τη φακή σε μπόλικο νερό κι όταν μαλακώσει ρίχνουμε το χυμό ενός λεμονιού, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το ελαιόλαδο, το ρύζι, τη ντομάτα τριμμένη και το αλατοπίπερο.

Φασολάκι γιαχνί
Καθαρίζουμε, κόβουμε και πλένουμε το φασολάκι. Μαραίνουμε σε νερό το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και μετά προσθέτουμε το ελαιόλαδο....

Τσουμπλεκάκι
Κόβουμε το κρέας σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε σε πήλινο

Βαζάνια (μελιτζάνες) με χαλούμι στο φούρνο
Πλένουμε τα βαζάνια (μελιτζάνες), τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε λεπτές, κάθετες φέτες

Βαζάνια (μελιτζάνες) τουρλού- τουρλού
Κόβουμε τα βαζάνια (μελιτζάνες), τις πατάτες, τα κολοκυθάκια, τα καρότα, τα κρεμμύδια ...

Φασόλες γιαχνί (φασολάδα)
Μουσκεύουμε τα φασόλια αποβραδίς. Την επομένη τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε για λίγα λεπτά. Στραγγίζουμε τα φασόλια, ανανεώνουμε με φρέσκο νερό (γύρω στα 4 ποτήρια)

Κολοκάσι καπαμές με αρνάκι ή κατσικάκι
Καθαρίζουμε το κολοκάσι αφαιρώντας με μαχαίρι τη φλούδα έτσι ακριβώς όπως κάνουμε με τις πατάτες

Κουπέπια (ντολμαδάκια) με κιμά
Σοτάρουμε τον κιμά και το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τον χυμό της ντομάτας και αφήνουμε να πάρει μερικές βράσεις.

Κουνουπίδι γιαχνί στο φούρνο
Αφαιρούμε τα φύλλα και τα σκληρά κοτσάνια από το κουνουπίδι.