Υλικά Συνταγής
- 2 δωδεκάδες ανθούς κολοκυθιάς
- 1 φλιτζάνι ρύζι γλασέ
- 1 μάτσο μαϊντανό
- λίγο δυόσμο φρέσκο ή ξερό
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
- χυμό μισού λεμονιού
- 2 ντομάτες ώριμες τριμμένες
- αλατοπίπερο
Εκτέλεση συνταγής
Ετοιμάζουμε τη γέμιση αναμιγνύοντας το ρύζι, τα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό και το φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένα, το ελαιόλαδο, το χυμό ντομάτας, το χυμό μισού λεμονιού και το αλατοπίπερο. Αφαιρούμε από τους ανθούς το κοτσάνι και τα μικρά φυλλαράκια που είναι γύρω από τον ανθό. Τους πλένουμε απαλά και τους στραγγίζουμε. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και με ένα μικρό κουταλάκι βάζουμε μια κουταλιά στον κάθε ανθό. Τους κλείνουμε γυρίζοντας προς τα μέσα τις άκρες τους. Βάζουμε μερικά αμπελόφυλλα στη βάση της κατσαρόλας και τοποθετούμε τους ανθούς δίπλα τον ένα στον άλλο με την ουρά του ενός μέσα στην κόχη του άλλου, σε κυκλική σειρά. Τους καλύπτουμε με νερό και τους σκεπάζουμε με ένα μικρό πιατάκι για να μην ανοίξουν κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Τους ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για μισή ώρα περίπου, μέχρι να «καταστηθούν», δηλαδή να μείνουν με το λαδάκι τους.
Καλύτερα να μη βάλουμε πολύ γέμιση στους ανθούς γιατί κατά τη διάρκεια του ψησίματος υπάρχει κίνδυνος να μας σπάσουν. Ένα κουταλάκι του γλυκού είναι αρκετό. Να θυμόμαστε ότι οι ανθοί είναι καλοκαιρινό πιάτο.