laike.gr laike.gr Σύνδεση

facebook login

Login

  • *Προσωπικά δεδομένα.

Κουπέπια (ντολμαδάκια) νηστίσιμα

Συνταγές

Κουπέπια (ντολμαδάκια) νηστίσιμα
0.00

 

Υλικά Συνταγής

  • 50 αμπελόφυλλα
  • 2 φλιτζάνι ρύζι
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 κολοκυθάκια ψιλοκομμένα ή τριμμένα
  • 2 καρότα τριμμένα ή ψιλοκομμένα σε κύβους
  • 1 μάτσο μαϊντανό
  • δυόσμο ξερό σε σκόνη
  • λίγο σέλινο ψιλοκομμένο
  • λίγο μάραθο ή άνηθο φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 5 ώριμες ντομάτες τριμμένες
  • ελαιόλαδο
  • αλατοπίπερο

Εκτέλεση συνταγής

Αφαιρούμε από τα αμπελόφυλλα τα κοτσάνια και τα πλένουμε καλά. Τα ρίχνουμε για λίγα λεπτά σε καυτό νερό για να μαλακώσουν κι αμέσως μετά σε κρύο νερό. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ρηχό πιάτο και ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Αναμιγνύουμε καλά όλα τα υλικά σε μια λεκάνη και αρχίζουμε να γεμίζουμε ένα- ένα τα αμπελόφυλλα, (111 κουταλάκι γέμιση στο καθένα). Καλύπτουμε τη βάση της κατσαρόλας με μερικά αμπελόφυλλα και τοποθετούμε τα κουπέπια το ένα δίπλα στο άλλο. Τα καλύπτουμε με νερό, τα σκεπάζουμε με ένα ρηχό πιατάκι και τα ψήνουμε σε σιγανή φωτιά για 45 λεπτά περίπου. 

Ρεβίθια γιαχνί
Βάζουμε αποβραδίς τα ρεβίθια σε νερό να φουσκώσουν. Την επομένη στραγγίζουμε και ξεφλουδίζουμε τα ρεβίθια τρίβοντας τα με τα χέρια μας.

Ανθοί (κολοκυθιάς) γεμιστοί
Ετοιμάζουμε τη γέμιση αναμιγνύοντας το ρύζι, τα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό και το φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένα, το ελαιόλαδο, το χυμό ντομάτας, το χυμό μισού λεμονιού και το αλατοπίπερο.

Κουνουπίδι γιαχνί στο φούρνο
Αφαιρούμε τα φύλλα και τα σκληρά κοτσάνια από το κουνουπίδι.

Μπιζέλι (αρακάς) γιαχνί με αγκινάρες
Αφαιρούμε από τις αγκινάρες τα κοτσάνια. Με ένα μυτερό μαχαίρι καθαρίζουμε το εσωτερικό τους και για να μη μαυρίσουν...

Λουβί μαυροματί (μαυρομάτικα) με λάχανα (σέσκουλα)
Πλένουμε τα φασόλια τα μαυρομάτικα και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό να βράσουν καλά.

Τσουμπλεκάκι
Κόβουμε το κρέας σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε σε πήλινο

Βαζάνια (μελιτζάνες) τουρλού- τουρλού
Κόβουμε τα βαζάνια (μελιτζάνες), τις πατάτες, τα κολοκυθάκια, τα καρότα, τα κρεμμύδια ...

Φακή μουτζέντρα
Σιγοβράζουμε τη φακή σε μπόλικο νερό κι όταν μαλακώσει ρίχνουμε το χυμό ενός λεμονιού, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το ελαιόλαδο, το ρύζι, τη ντομάτα τριμμένη και το αλατοπίπερο.

Κουπέπια (ντολμαδάκια) με κιμά
Σοτάρουμε τον κιμά και το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τον χυμό της ντομάτας και αφήνουμε να πάρει μερικές βράσεις.