laike.gr laike.gr Σύνδεση

facebook login

Login

  • *Προσωπικά δεδομένα.

Κουπέπια (ντολμαδάκια) νηστίσιμα

Συνταγές

Κουπέπια (ντολμαδάκια) νηστίσιμα
0.00

 

Υλικά Συνταγής

  • 50 αμπελόφυλλα
  • 2 φλιτζάνι ρύζι
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 κολοκυθάκια ψιλοκομμένα ή τριμμένα
  • 2 καρότα τριμμένα ή ψιλοκομμένα σε κύβους
  • 1 μάτσο μαϊντανό
  • δυόσμο ξερό σε σκόνη
  • λίγο σέλινο ψιλοκομμένο
  • λίγο μάραθο ή άνηθο φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 5 ώριμες ντομάτες τριμμένες
  • ελαιόλαδο
  • αλατοπίπερο

Εκτέλεση συνταγής

Αφαιρούμε από τα αμπελόφυλλα τα κοτσάνια και τα πλένουμε καλά. Τα ρίχνουμε για λίγα λεπτά σε καυτό νερό για να μαλακώσουν κι αμέσως μετά σε κρύο νερό. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ρηχό πιάτο και ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Αναμιγνύουμε καλά όλα τα υλικά σε μια λεκάνη και αρχίζουμε να γεμίζουμε ένα- ένα τα αμπελόφυλλα, (111 κουταλάκι γέμιση στο καθένα). Καλύπτουμε τη βάση της κατσαρόλας με μερικά αμπελόφυλλα και τοποθετούμε τα κουπέπια το ένα δίπλα στο άλλο. Τα καλύπτουμε με νερό, τα σκεπάζουμε με ένα ρηχό πιατάκι και τα ψήνουμε σε σιγανή φωτιά για 45 λεπτά περίπου. 

Φασόλες γιαχνί (φασολάδα)
Μουσκεύουμε τα φασόλια αποβραδίς. Την επομένη τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε για λίγα λεπτά. Στραγγίζουμε τα φασόλια, ανανεώνουμε με φρέσκο νερό (γύρω στα 4 ποτήρια)

Βαζάνια (μελιτζάνες) με χαλούμι στο φούρνο
Πλένουμε τα βαζάνια (μελιτζάνες), τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε λεπτές, κάθετες φέτες

Φασόλες βραστές (φασολάδα)
Μουσκεύουμε τα φασόλια αποβραδίς. Την άλλη μέρα τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε για λίγα λεπτά.

Φασολάκι γιαχνί
Καθαρίζουμε, κόβουμε και πλένουμε το φασολάκι. Μαραίνουμε σε νερό το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και μετά προσθέτουμε το ελαιόλαδο....

Κολοκάσι καπαμές με αρνάκι ή κατσικάκι
Καθαρίζουμε το κολοκάσι αφαιρώντας με μαχαίρι τη φλούδα έτσι ακριβώς όπως κάνουμε με τις πατάτες

Μπιζέλι (αρακάς) γιαχνί με αγκινάρες
Αφαιρούμε από τις αγκινάρες τα κοτσάνια. Με ένα μυτερό μαχαίρι καθαρίζουμε το εσωτερικό τους και για να μη μαυρίσουν...

Ανθοί (κολοκυθιάς) γεμιστοί
Ετοιμάζουμε τη γέμιση αναμιγνύοντας το ρύζι, τα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό και το φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένα, το ελαιόλαδο, το χυμό ντομάτας, το χυμό μισού λεμονιού και το αλατοπίπερο.

Μπιζέλι (αρακάς) με κρέας ρίφι (κατσίκι)
Τσιγαρίζουμε το κρέας σε χαμηλή φωτιά. Μαραίνουμε το κρεμμύδι σε νερό και προσθέτουμε το ελαιόλαδο με το οποίο είχαμε τηγανίσει το κρέας

Ρεβίθια γιαχνί
Βάζουμε αποβραδίς τα ρεβίθια σε νερό να φουσκώσουν. Την επομένη στραγγίζουμε και ξεφλουδίζουμε τα ρεβίθια τρίβοντας τα με τα χέρια μας.