laike.gr laike.gr Σύνδεση

facebook login

Login

  • *Προσωπικά δεδομένα.

Κουπέπια (ντολμαδάκια) νηστίσιμα

Συνταγές

Κουπέπια (ντολμαδάκια) νηστίσιμα
0.00

 

Υλικά Συνταγής

  • 50 αμπελόφυλλα
  • 2 φλιτζάνι ρύζι
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 κολοκυθάκια ψιλοκομμένα ή τριμμένα
  • 2 καρότα τριμμένα ή ψιλοκομμένα σε κύβους
  • 1 μάτσο μαϊντανό
  • δυόσμο ξερό σε σκόνη
  • λίγο σέλινο ψιλοκομμένο
  • λίγο μάραθο ή άνηθο φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 5 ώριμες ντομάτες τριμμένες
  • ελαιόλαδο
  • αλατοπίπερο

Εκτέλεση συνταγής

Αφαιρούμε από τα αμπελόφυλλα τα κοτσάνια και τα πλένουμε καλά. Τα ρίχνουμε για λίγα λεπτά σε καυτό νερό για να μαλακώσουν κι αμέσως μετά σε κρύο νερό. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ρηχό πιάτο και ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Αναμιγνύουμε καλά όλα τα υλικά σε μια λεκάνη και αρχίζουμε να γεμίζουμε ένα- ένα τα αμπελόφυλλα, (111 κουταλάκι γέμιση στο καθένα). Καλύπτουμε τη βάση της κατσαρόλας με μερικά αμπελόφυλλα και τοποθετούμε τα κουπέπια το ένα δίπλα στο άλλο. Τα καλύπτουμε με νερό, τα σκεπάζουμε με ένα ρηχό πιατάκι και τα ψήνουμε σε σιγανή φωτιά για 45 λεπτά περίπου. 

Κουπέπια (ντολμαδάκια) με κιμά
Σοτάρουμε τον κιμά και το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τον χυμό της ντομάτας και αφήνουμε να πάρει μερικές βράσεις.

Μπιζέλι (αρακάς) γιαχνί με αγκινάρες
Αφαιρούμε από τις αγκινάρες τα κοτσάνια. Με ένα μυτερό μαχαίρι καθαρίζουμε το εσωτερικό τους και για να μη μαυρίσουν...

Φασολάκι γιαχνί
Καθαρίζουμε, κόβουμε και πλένουμε το φασολάκι. Μαραίνουμε σε νερό το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και μετά προσθέτουμε το ελαιόλαδο....

Μπιζέλι (αρακάς) με κρέας ρίφι (κατσίκι)
Τσιγαρίζουμε το κρέας σε χαμηλή φωτιά. Μαραίνουμε το κρεμμύδι σε νερό και προσθέτουμε το ελαιόλαδο με το οποίο είχαμε τηγανίσει το κρέας

Ανθοί (κολοκυθιάς) γεμιστοί
Ετοιμάζουμε τη γέμιση αναμιγνύοντας το ρύζι, τα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό και το φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένα, το ελαιόλαδο, το χυμό ντομάτας, το χυμό μισού λεμονιού και το αλατοπίπερο.

Φακή μουτζέντρα
Σιγοβράζουμε τη φακή σε μπόλικο νερό κι όταν μαλακώσει ρίχνουμε το χυμό ενός λεμονιού, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το ελαιόλαδο, το ρύζι, τη ντομάτα τριμμένη και το αλατοπίπερο.

Τσουμπλεκάκι
Κόβουμε το κρέας σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε σε πήλινο

Κουνουπίδι γιαχνί στο φούρνο
Αφαιρούμε τα φύλλα και τα σκληρά κοτσάνια από το κουνουπίδι.

Κουκιά φρέσκα με αγκινάρες
Καθαρίζουμε πρώτα τις αγκινάρες. Για να μην μαυρίσουν, τις ρίχνουμε σε νερό με μισό χυμό λεμονιού....