laike.gr laike.gr Σύνδεση

facebook login

Login

  • *Προσωπικά δεδομένα.

Κουπέπια (ντολμαδάκια) με κιμά

Συνταγές

Κουπέπια (ντολμαδάκια) με κιμά
0.00

 

Υλικά Συνταγής

  • ½ κιλό κιμά χοιρινό ή μοσχαρίσιο (σύμφωνα με την προτίμηση σας)
  • ½ φλιτζάνι ρύζι
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 3 ντομάτες τριμμένες
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • δυόσμο ξερό σε σκόνη
  • αλατοπίπερο
  • 50 αμπελόφυλλα

Εκτέλεση συνταγής    

Σοτάρουμε τον κιμά και το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τον χυμό της ντομάτας και αφήνουμε να πάρει μερικές βράσεις. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ρύζι, το μαϊντανό, το δυόσμο, το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά. Πλένουμε πολύ καλά τα αμπελόφυλλα και κόβουμε τα κοτσάνια. Τα ρίχνουμε για λίγα λεπτά σε καυτό νερό και αμέσως μετά σε κρύο. Τα σουρώνουμε και τα βγάζουμε σε ρηχό πιάτο. Βάζουμε μια κουταλιά γέμιση σε κάθε αμπελόφυλλο και τα τυλίγουμε καλά. Καλύπτουμε τη βάση της κατσαρόλας με μερικά αμπελόφυλλα και τοποθετούμε τα κουπέπια (ντολμαδάκια) το ένα δίπλα στο άλλο. Ρίχνουμε νερό να τα καλύψει, τα σκεπάζουμε με ρηχό πιατάκι και τα ψήνουμε σε σιγανή φωτιά για 45 λεπτά περίπου.

Φακή μουτζέντρα
Σιγοβράζουμε τη φακή σε μπόλικο νερό κι όταν μαλακώσει ρίχνουμε το χυμό ενός λεμονιού, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το ελαιόλαδο, το ρύζι, τη ντομάτα τριμμένη και το αλατοπίπερο.

Κουκιά φρέσκα με αγκινάρες
Καθαρίζουμε πρώτα τις αγκινάρες. Για να μην μαυρίσουν, τις ρίχνουμε σε νερό με μισό χυμό λεμονιού....

Κουπέπια (ντολμαδάκια) νηστίσιμα
Αφαιρούμε από τα αμπελόφυλλα τα κοτσάνια και τα πλένουμε καλά.

Λουβί μαυροματί (μαυρομάτικα) με λάχανα (σέσκουλα)
Πλένουμε τα φασόλια τα μαυρομάτικα και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό να βράσουν καλά.

Βαζάνια (μελιτζάνες) τουρλού- τουρλού
Κόβουμε τα βαζάνια (μελιτζάνες), τις πατάτες, τα κολοκυθάκια, τα καρότα, τα κρεμμύδια ...

Κουπέπια (ντολμαδάκια) με κιμά
Σοτάρουμε τον κιμά και το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τον χυμό της ντομάτας και αφήνουμε να πάρει μερικές βράσεις.

Ανθοί (κολοκυθιάς) γεμιστοί
Ετοιμάζουμε τη γέμιση αναμιγνύοντας το ρύζι, τα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό και το φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένα, το ελαιόλαδο, το χυμό ντομάτας, το χυμό μισού λεμονιού και το αλατοπίπερο.

Κολοκάσι καπαμές με αρνάκι ή κατσικάκι
Καθαρίζουμε το κολοκάσι αφαιρώντας με μαχαίρι τη φλούδα έτσι ακριβώς όπως κάνουμε με τις πατάτες

Φασόλες γιαχνί (φασολάδα)
Μουσκεύουμε τα φασόλια αποβραδίς. Την επομένη τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε για λίγα λεπτά. Στραγγίζουμε τα φασόλια, ανανεώνουμε με φρέσκο νερό (γύρω στα 4 ποτήρια)