laike.gr laike.gr Σύνδεση

facebook login

Login

  • *Προσωπικά δεδομένα.

Χταπόδι ξυδάτο

Συνταγές

Χταπόδι ξυδάτο
5.00

 

Υλικά Συνταγής

1 χταπόδι (2-3 κιλά)

1 κούπα ξίδι

2 κλωνάρια σέλινο

2 μικρά καρότα

1 μέτριο κρεμμύδι

αλάτι, 10 κόκκους πιπέρι

για την σαλάτα: ½ κούπας λάδι, 1/3 κούπας ξίδι, αλάτι, 10 κόκκους πιπέρι.

Εκτέλεση συνταγής

Αν το χταπόδι είναι φρέσκο προσέξτε να είναι χτυπημένο καλά. Μαλακώνει επίσης όταν σταθεί στην κατάψυξη. Για σίγουρα βάλτε το φρέσκο να σταθεί μερικές ημέρες στην κατάψυξη, άσχετα αν είναι χτυπημένο ή οχι. Πλύντε καλά το χταπόδι και βάλτε το σε κατσαρόλα με νερό, που να το σκεπάζει. Ρίξτε το ξίδι, σκεπάστε την κατσαρόλα και βάλτε την επάνω σε δυνατή φωτιά. Όταν αρχίσει να βράζει, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε το χταπόδι 1 ώρα. Στραγγίστε, ξεπλύντε το με κρύο νερό και καθαρίστε προσεκτικά τις μαύρες μεμβράνες χωρίς να χαλάσετε τις βεντούζες. Βάλτε το σε κατσαρόλα με καθαρό νερό. Ρίξτε μέσα το σέλινο, τα καρότα, το κρεμμύδι, τους κόκκους πιπέρι και αρκετό αλάτι. Σκεπάστε την κατσαρόλα και σιγοβράστε το 30΄ ακόμη. Χτυπήστε όλα μαζί τα υλικά της σάλτσας, να ανακατευτούν και περιχύστε το χταπόδι όσο είναι ζεστό. Αφήστε το να σταθεί 24 ώρες τουλάχιστον, ανακατεύοντας απο καιρό σε καιρό για να νοστιμίσει. Ανοίξτε τα πλοκάμια και στολίστε το σε πιατέλα με κόκκινη πιπεριά και φυλλαράκια μαιντανό. Περιχύστε το με τη σάλτσα του.

 

 

Ρολάκια με τυρί και πέστο
Ετοιμάζουμε την ζύμη. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι σε ένα μπολ και ρίχνουμε το βούτυρο. Τρίβουμε με τα δάχτυλα ώσπου το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα.

Ντολμαδάκια με σπανάκι και ρύζι
Βράζετε το σπανάκι ώσπου να μαλακώσει. Το σουρώνετε και το στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας.

Μύδια Σαγανάκι
Ξεπλένετε και στραγγίστε καλά τα μύδια

Κολιοί Φούρνου
Καθαρίζετε και πλένετε τους κολιούς πολύ καλά. Τους αλατοπιπερώνετε, τους βάζετε σε ένα ταψάκι και τους περιχύνετε με το χυμό λεμονιού

Γαρίδες σαγανάκι με φέτα
Καθαρίστε τις γαρίδες αφήνοντας τα κεφάλια

Μύδια φούρνου
Εκτέλεση συνταγής Ξύστε τα μύδια και αφαιρέστε τα μουστάκια τους . Ζεστάνετε το νερό σε κατσαρόλα, βάλτε τα μύδια και βράστε τα σκεπασμένα σε δυνατή φωτιά για 3 λεπτά, ώσπου να ανοίξουν

Σαρδέλες ψητές
Καθαρίστε τις σαρδέλες κι αφαιρέστε με προσοχή τη ραχοκοκαλιά, προσέχοντας να μη χωρίσουν στη μέση.

Κολοκυθοκεφτέδες Λιβάνου
Πλάθετε κεφτέδες με μίγμα και τους πατάτε για να γίνουν επίπεδοι

Μπακαλιάρος παστός τηγανητός
Κόβετε το μπακαλιάρο σε κομμάτια και τα αφήνετε να μουσκεύουν για 12 – 15 ώρες σε νερό