laike.gr laike.gr Σύνδεση

facebook login

Login

  • *Προσωπικά δεδομένα.

Χταπόδι ξυδάτο

Συνταγές

Χταπόδι ξυδάτο
5.00

 

Υλικά Συνταγής

1 χταπόδι (2-3 κιλά)

1 κούπα ξίδι

2 κλωνάρια σέλινο

2 μικρά καρότα

1 μέτριο κρεμμύδι

αλάτι, 10 κόκκους πιπέρι

για την σαλάτα: ½ κούπας λάδι, 1/3 κούπας ξίδι, αλάτι, 10 κόκκους πιπέρι.

Εκτέλεση συνταγής

Αν το χταπόδι είναι φρέσκο προσέξτε να είναι χτυπημένο καλά. Μαλακώνει επίσης όταν σταθεί στην κατάψυξη. Για σίγουρα βάλτε το φρέσκο να σταθεί μερικές ημέρες στην κατάψυξη, άσχετα αν είναι χτυπημένο ή οχι. Πλύντε καλά το χταπόδι και βάλτε το σε κατσαρόλα με νερό, που να το σκεπάζει. Ρίξτε το ξίδι, σκεπάστε την κατσαρόλα και βάλτε την επάνω σε δυνατή φωτιά. Όταν αρχίσει να βράζει, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε το χταπόδι 1 ώρα. Στραγγίστε, ξεπλύντε το με κρύο νερό και καθαρίστε προσεκτικά τις μαύρες μεμβράνες χωρίς να χαλάσετε τις βεντούζες. Βάλτε το σε κατσαρόλα με καθαρό νερό. Ρίξτε μέσα το σέλινο, τα καρότα, το κρεμμύδι, τους κόκκους πιπέρι και αρκετό αλάτι. Σκεπάστε την κατσαρόλα και σιγοβράστε το 30΄ ακόμη. Χτυπήστε όλα μαζί τα υλικά της σάλτσας, να ανακατευτούν και περιχύστε το χταπόδι όσο είναι ζεστό. Αφήστε το να σταθεί 24 ώρες τουλάχιστον, ανακατεύοντας απο καιρό σε καιρό για να νοστιμίσει. Ανοίξτε τα πλοκάμια και στολίστε το σε πιατέλα με κόκκινη πιπεριά και φυλλαράκια μαιντανό. Περιχύστε το με τη σάλτσα του.

 

 

Καραβίδες ψητές
Πλύντε τις καραβίδες, στραγγίστε τες καλά και πασπαλίστε τες με αλάτι. Ψήστε τες στα κάρβουνα ή στο γκρίλ 10

Μπαρμπούνια τηγανητά
Μαρινάρετε τα μπαρμπούνια με το αλάτι , το πιπέρι , τη ρίγανη

Γαυράκι Μυτιλήνης
Καθαρίζουμε το γαύρο και τον τοποθετούμε σ΄ ένα αρκετά μεγάλο ταψί

Κολοκυθοκεφτέδες Λιβάνου
Πλάθετε κεφτέδες με μίγμα και τους πατάτε για να γίνουν επίπεδοι

Μαριναρισμένα καλαμαράκια με ντρέσινγκ λεμόνι
άζετε το χυμό λεμονιού, το σκόρδο και το λάδι σε μπολ, ρίχνετε τα καλαμαράκια και τα αφήνετε να μαριναριστούν για τουλάχιστον 3 ώρες.

Μοσχάρι καρπάτσο
Τοποθετείτε 4 φέτες μοσχάρι σε απόσταση 5 εκ. βάζετε από πάνω άλλη μια λαδόκολλα και χτυπάτε λίγο το κρέας, ώστε να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Κάνετε το ίδιο και με τις υπόλοιπες φέτες.

Καγιανά ή Στραπατσάδα
Ρίχνετε σε τηγάνι τις αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες ντομάτες μαζί με το ζουμί τους,το αλάτι,τα πιπέρια,τη ρίγανη,τη ζάχαρη,το σκόρδο και το βούτυρο.

Σαρδέλες λαδορίγανη
Καθαρίστε και πλύντε τα ψάρια. Αφαιρέστε, αν θέλετε τη ραχοκοκαλιά. Βάλτε το λάδι σε κατσαρόλα επάνω σε δυνατή φωτιά, ρίξτε και σοτάρετε ελαφρά το σκόρδο.

Σαρδέλες ψητές
Καθαρίστε τις σαρδέλες κι αφαιρέστε με προσοχή τη ραχοκοκαλιά, προσέχοντας να μη χωρίσουν στη μέση.