laike.gr laike.gr Σύνδεση

facebook login

Login

  • *Προσωπικά δεδομένα.

Χταπόδι ξυδάτο

Συνταγές

Χταπόδι ξυδάτο
5.00

 

Υλικά Συνταγής

1 χταπόδι (2-3 κιλά)

1 κούπα ξίδι

2 κλωνάρια σέλινο

2 μικρά καρότα

1 μέτριο κρεμμύδι

αλάτι, 10 κόκκους πιπέρι

για την σαλάτα: ½ κούπας λάδι, 1/3 κούπας ξίδι, αλάτι, 10 κόκκους πιπέρι.

Εκτέλεση συνταγής

Αν το χταπόδι είναι φρέσκο προσέξτε να είναι χτυπημένο καλά. Μαλακώνει επίσης όταν σταθεί στην κατάψυξη. Για σίγουρα βάλτε το φρέσκο να σταθεί μερικές ημέρες στην κατάψυξη, άσχετα αν είναι χτυπημένο ή οχι. Πλύντε καλά το χταπόδι και βάλτε το σε κατσαρόλα με νερό, που να το σκεπάζει. Ρίξτε το ξίδι, σκεπάστε την κατσαρόλα και βάλτε την επάνω σε δυνατή φωτιά. Όταν αρχίσει να βράζει, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε το χταπόδι 1 ώρα. Στραγγίστε, ξεπλύντε το με κρύο νερό και καθαρίστε προσεκτικά τις μαύρες μεμβράνες χωρίς να χαλάσετε τις βεντούζες. Βάλτε το σε κατσαρόλα με καθαρό νερό. Ρίξτε μέσα το σέλινο, τα καρότα, το κρεμμύδι, τους κόκκους πιπέρι και αρκετό αλάτι. Σκεπάστε την κατσαρόλα και σιγοβράστε το 30΄ ακόμη. Χτυπήστε όλα μαζί τα υλικά της σάλτσας, να ανακατευτούν και περιχύστε το χταπόδι όσο είναι ζεστό. Αφήστε το να σταθεί 24 ώρες τουλάχιστον, ανακατεύοντας απο καιρό σε καιρό για να νοστιμίσει. Ανοίξτε τα πλοκάμια και στολίστε το σε πιατέλα με κόκκινη πιπεριά και φυλλαράκια μαιντανό. Περιχύστε το με τη σάλτσα του.

 

 

Πατατοκροκέτες με κύμινο
Βράζουμε τις πατάτες, τις ξεφλουδίζουμε, τις κόβουμε σε κύβους και τις αφήνουμε στην άκρη. Αναμειγνύουμε το αλεύρι, την παρμεζάνα, το μπέικιν πάουντερ, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι.

Μους με βραστό κοτόπουλο ή άλλο κρέας
Χτυπάτε στο μίξερ όλα τα υλικά και χρησιμοποιείτε το μίγμα σε καναπεδάκια,ταρτάκια,μικρά σάντουιτς,τόστ ή πίτες.

Μπαρμπούνια στον φούρνο
Καθαρίστε και πλύντε καλά τα ψάρια. Στραγγίστε τα, αραδιάστε τα σε ταψάκι και περιχύστε τα με το χυμό λεμονιού

Μύδια Σαγανάκι
Ξεπλένετε και στραγγίστε καλά τα μύδια

Γαρίδες με ντιπ λεμονιού-τζίντζερ
Κοσκινίζετε τα δύο είδη αλεύρι σε μπολ και ανοίγετε στο κέντρο μια λακουβίτσα. Αναμειγνύετε το τζίντζερ, το σκόρδο και τον κουρκουμά με 1 φλιτζάνι νερό και προσθέτετε το μείγμα στο κοσκινισμένο αλεύρι. Χρησιμοποιώντας το σύρμα, ανακατεύετε τα υλικά για να

Μαριναρισμένα καλαμαράκια με ντρέσινγκ λεμόνι
άζετε το χυμό λεμονιού, το σκόρδο και το λάδι σε μπολ, ρίχνετε τα καλαμαράκια και τα αφήνετε να μαριναριστούν για τουλάχιστον 3 ώρες.

Μπουρεκάκια Καισαρείας
τοποθετώντας μέσα τη γέμιση και τυλίγετε σε μπουρεκάκια όλο το φύλλο

Χταπόδι κρασάτο
Αφαιρέστε τα ράμφη και κόψτε τα χταποδάκια στα τέσσερα

Μεξικάνικα λουκάνικα
Τοποθετούμε τα λουκάνικα σε λαμαρίνα που έχουμε αλείψει με λάδι και τα ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς.