laike.gr laike.gr Σύνδεση

facebook login

Login

  • *Προσωπικά δεδομένα.

Χταπόδι ξυδάτο

Συνταγές

Χταπόδι ξυδάτο
5.00

 

Υλικά Συνταγής

1 χταπόδι (2-3 κιλά)

1 κούπα ξίδι

2 κλωνάρια σέλινο

2 μικρά καρότα

1 μέτριο κρεμμύδι

αλάτι, 10 κόκκους πιπέρι

για την σαλάτα: ½ κούπας λάδι, 1/3 κούπας ξίδι, αλάτι, 10 κόκκους πιπέρι.

Εκτέλεση συνταγής

Αν το χταπόδι είναι φρέσκο προσέξτε να είναι χτυπημένο καλά. Μαλακώνει επίσης όταν σταθεί στην κατάψυξη. Για σίγουρα βάλτε το φρέσκο να σταθεί μερικές ημέρες στην κατάψυξη, άσχετα αν είναι χτυπημένο ή οχι. Πλύντε καλά το χταπόδι και βάλτε το σε κατσαρόλα με νερό, που να το σκεπάζει. Ρίξτε το ξίδι, σκεπάστε την κατσαρόλα και βάλτε την επάνω σε δυνατή φωτιά. Όταν αρχίσει να βράζει, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε το χταπόδι 1 ώρα. Στραγγίστε, ξεπλύντε το με κρύο νερό και καθαρίστε προσεκτικά τις μαύρες μεμβράνες χωρίς να χαλάσετε τις βεντούζες. Βάλτε το σε κατσαρόλα με καθαρό νερό. Ρίξτε μέσα το σέλινο, τα καρότα, το κρεμμύδι, τους κόκκους πιπέρι και αρκετό αλάτι. Σκεπάστε την κατσαρόλα και σιγοβράστε το 30΄ ακόμη. Χτυπήστε όλα μαζί τα υλικά της σάλτσας, να ανακατευτούν και περιχύστε το χταπόδι όσο είναι ζεστό. Αφήστε το να σταθεί 24 ώρες τουλάχιστον, ανακατεύοντας απο καιρό σε καιρό για να νοστιμίσει. Ανοίξτε τα πλοκάμια και στολίστε το σε πιατέλα με κόκκινη πιπεριά και φυλλαράκια μαιντανό. Περιχύστε το με τη σάλτσα του.

 

 

Μπεκρή μεζές
Βάλτε το κρέας σ ένα μπολ, πήξτε την μουστάρδα και ανακατέψτε ώσπου να λερωθούν όλα τα κομματάκια

Ο κλασικός κεφτές
Αγαπημένος από όλους, μικρούς καί μεγάλους, ό κεφτές είναι παιδί τής φτωχικής, καθημερινής κουζίνας, πού προσπαθεί μέ λίγα υλικά καί χωρίς ιδιαίτερα έξοδα νά χορτάσει πολλά πεινασμένα στόματα. Ό κεφτές, είναι μερακλής. Θέλει τά μυρωδικά του, θέλει φαντασί

Μαριναρισμένα καλαμαράκια με ντρέσινγκ λεμόνι
άζετε το χυμό λεμονιού, το σκόρδο και το λάδι σε μπολ, ρίχνετε τα καλαμαράκια και τα αφήνετε να μαριναριστούν για τουλάχιστον 3 ώρες.

Χταποδόπιτα κεφαλονίτικη
Βράστε τα χταποδάκια χωρίς καθόλου νερό ή με πολύ λίγο, μέχρι να μαλακώσουν

Μύδια με κρέμα
Τρίβετε και ξεπλένετε τα μύδια σε πολλά νερά και τα ρίχνετε σε ένα τηγάνι μαζί με το κρεμμύδι τριμμένο,

Γαρίδες με ντιπ λεμονιού-τζίντζερ
Κοσκινίζετε τα δύο είδη αλεύρι σε μπολ και ανοίγετε στο κέντρο μια λακουβίτσα. Αναμειγνύετε το τζίντζερ, το σκόρδο και τον κουρκουμά με 1 φλιτζάνι νερό και προσθέτετε το μείγμα στο κοσκινισμένο αλεύρι. Χρησιμοποιώντας το σύρμα, ανακατεύετε τα υλικά για να

Μπακαλιάρος παστός τηγανητός
Κόβετε το μπακαλιάρο σε κομμάτια και τα αφήνετε να μουσκεύουν για 12 – 15 ώρες σε νερό

Ντολμαδάκια με σπανάκι και ρύζι
Βράζετε το σπανάκι ώσπου να μαλακώσει. Το σουρώνετε και το στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας.

Γαρίδες σαγανάκι με φέτα
Καθαρίστε τις γαρίδες αφήνοντας τα κεφάλια