laike.gr laike.gr Σύνδεση

facebook login

Login

  • *Προσωπικά δεδομένα.

Λούντζα

Συνταγές

Λούντζα
0.00

 

Υλικά Συνταγής

  • 1 κιλό φιλέτο χοιρινό (ψαρονέφρι)
  • ½ φλιτζανάκι κόλιαντρο κοπανισμένο
  • 1 κουταλιά ρίγανη τριμμένη
  • 2 κουταλιές αλάτι
  • 2 φλιτζάνια κρασί μαύρο ξηρό

Εκτέλεση Συνταγής

Κοπανίζουμε σε γτιν (γουδί), τον ξερό κόλιαντρο και τον αναμιγνύουμε με τη ρίγανη και το αλάτι. Με ένα ξύλινο καλαμάκι τρυπάμε το φιλέτο από όλες τις μεριές. Το πασπαλίζουμε με το μείγμα από κόλιαντρο, ρίγανη και αλάτι, το βάζουμε σε τρυπητό (σουρωτήρι) και το αφήνουμε όλο το βράδυ να στραγγίσει. Το άλλο πρωί βάζουμε το φιλέτο σε βαθύ δοχείο ή μεγάλη λεκάνη και ρίχνουμε κρασί να το καλύπτει. Το αφήνουμε για πέντε μέρες στο κρασί και αν χρειαστεί προσθέτουμε και άλλο γιατί πρέπει να το καλύπτει ολόκληρο. Την έκτη μέρα βγάζουμε το φιλέτο από το κρασί, το πασπαλίζουμε και πάλι με μπόλικο κόλιαντρο αναμεμειγμένο με ρίγανη. Περνούμε στην άκρη του φιλέτου ένα λεπτό σύρμα ή χοντρή κλωστή και το κρεμάμε κάπου ψηλά στον χώρο της κουζίνας για μια βδομάδα περίπου να στεγνώσει. Τυλίγουμε τη λούντζα σε λαδόχαρτο και τη διατηρούμε σε στεγνό μέρος ή στο ψυγείο.

 

Τταλαττούρι (τζατζίκι)
Σε ένα τρυπητό (σουρωτήρι) κόβουμε τα αγγουράκια σε πολύ μικρούς κύβους.

Χαλούμι σαγανάκι
Κόβετε το χαλούμι σε έξι κομμάτια,πάχους 1-2εκ.,τα μουσκεύετε για λίγο μέσα σε κρύο νερό,τα στραγγίζετε καλά και τα αλευρώνετε.

Σκορδαλιά με αμύγδαλα
Μέσα σε ξύλινο γουδί ή σε μπλέντερ χτυπούμε πολύ καλά το σκόρδο με το αλάτι μέχρι να λιώσει τελείως και να γίνει λεία κρέμα.

Σκορδαλιά με παντζάρια
Πλένουμε τα παντζάρια, αφαιρούμε τη φλούδα και τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια.

Σκορδαλιά με πατάτες
Πλένουμε τις πατάτες και τις βράζουμε με τις φλούδες τους σε σιγανή φωτιά.

Πουρές αρακά
Βράζουμε τον αρακά για 10 λεπτά . Τον σουρωνουμε και τον με κρυο νερό

Χαλούμι στη σχάρα
Το σερβίρουμε ζεστό περιχύνοντας το με μπόλικο χυμό λεμονιού.

Καπύρες (φρυγανιές)
Είναι μια νόστιμη και πολύ υγιεινή λιχουδιά που μπορούμε να την εμπλουτίσουμε με δύο αυγά χτυπημένα.

Χούμοι
Μουσκεύουμε τα ρεβίθια αποβραδίς. Την επομένη τα βράζουμε, τα στραγγίζουμε και τα περνάμε από το μπλέντερ μέχρι να γίνουν πουρές.