laike.gr laike.gr Σύνδεση

facebook login

Login

  • *Προσωπικά δεδομένα.

Μούγκρα

Συνταγές

Μούγκρα
0.00

 

Υλικά συνταγής

  • 1 μεγάλο κουνουπίδι
  • 1 κιλό ψωμί
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ κόκκους σινάπι
  • αλάτι

Εκτέλεση Συνταγής

Προμηθευόμαστε από το φούρνο μια ζύμη ψωμιού κατά προτίμηση με προζύμι ή ζυμώνουμε μόνοι μας. Την αφήνουμε σκεπασμένη με ύφασμα για πέντε μέρες για να «ξινίσει». Αφαιρούμε από το κουνουπίδι τα φύλλα και τα σκληρά κοτσάνια. Το κόβουμε σε μικρά κομμάτια, το πλένουμε και το ρίχνουμε λίγο-λίγο, σε καυτό νερό για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια το απλώνουμε σε στεγνή πετσέτα. Διαλύουμε τη ζύμη σε χλιαρό νερό να γίνει χυλός και προσθέτουμε το σινάπι, ανακατεύοντας συνέχεια. Βάζουμε το κουνουπίδι σε γυάλινα δοχεία και το περιχύνουμε με το χυλό έτσι που να το καλύπτει εντελώς. Σκεπάζουμε τα δοχεία με καθαρό ύφασμα και τ’ αφήνουμε έτσι για μια βδομάδα, ανακινώντας τα κάθε μέρα για να μην κατακάτσει ο χυλός στο πάτο. Η μούγκρα σερβίρεται με ελαιόλαδο.

Συνοδεύει όλα τα νηστίσιμα φαγητά και κυρίως τα όσπρια, καθ’όλη τη διάρκεια των νηστειών μέχρι το Πάσχα.   

Τταλαττούρι (τζατζίκι)
Σε ένα τρυπητό (σουρωτήρι) κόβουμε τα αγγουράκια σε πολύ μικρούς κύβους.

Καπύρες (φρυγανιές)
Είναι μια νόστιμη και πολύ υγιεινή λιχουδιά που μπορούμε να την εμπλουτίσουμε με δύο αυγά χτυπημένα.

Σκορδαλιά με πατάτες
Πλένουμε τις πατάτες και τις βράζουμε με τις φλούδες τους σε σιγανή φωτιά.

Χούμοι
Μουσκεύουμε τα ρεβίθια αποβραδίς. Την επομένη τα βράζουμε, τα στραγγίζουμε και τα περνάμε από το μπλέντερ μέχρι να γίνουν πουρές.

Μούγκρα
Συνοδεύει όλα τα νηστίσιμα φαγητά και κυρίως τα όσπρια, καθ’όλη τη διάρκεια των νηστειών μέχρι το Πάσχα.

Σκορδαλιά με παντζάρια
Πλένουμε τα παντζάρια, αφαιρούμε τη φλούδα και τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια.

Πουρές αρακά
Βράζουμε τον αρακά για 10 λεπτά . Τον σουρωνουμε και τον με κρυο νερό

Σκορδαλιά με ψωμί
Χτυπάμε σε γουδί ή στο μύλο λαχανικών, το σκόρδο με το αλάτι να γίνουν αφράτα σαν κρέμα

Χαλούμι σαγανάκι
Κόβετε το χαλούμι σε έξι κομμάτια,πάχους 1-2εκ.,τα μουσκεύετε για λίγο μέσα σε κρύο νερό,τα στραγγίζετε καλά και τα αλευρώνετε.