laike.gr laike.gr Σύνδεση

facebook login

Login

  • *Προσωπικά δεδομένα.

Μούγκρα

Συνταγές

Μούγκρα
0.00

 

Υλικά συνταγής

  • 1 μεγάλο κουνουπίδι
  • 1 κιλό ψωμί
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ κόκκους σινάπι
  • αλάτι

Εκτέλεση Συνταγής

Προμηθευόμαστε από το φούρνο μια ζύμη ψωμιού κατά προτίμηση με προζύμι ή ζυμώνουμε μόνοι μας. Την αφήνουμε σκεπασμένη με ύφασμα για πέντε μέρες για να «ξινίσει». Αφαιρούμε από το κουνουπίδι τα φύλλα και τα σκληρά κοτσάνια. Το κόβουμε σε μικρά κομμάτια, το πλένουμε και το ρίχνουμε λίγο-λίγο, σε καυτό νερό για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια το απλώνουμε σε στεγνή πετσέτα. Διαλύουμε τη ζύμη σε χλιαρό νερό να γίνει χυλός και προσθέτουμε το σινάπι, ανακατεύοντας συνέχεια. Βάζουμε το κουνουπίδι σε γυάλινα δοχεία και το περιχύνουμε με το χυλό έτσι που να το καλύπτει εντελώς. Σκεπάζουμε τα δοχεία με καθαρό ύφασμα και τ’ αφήνουμε έτσι για μια βδομάδα, ανακινώντας τα κάθε μέρα για να μην κατακάτσει ο χυλός στο πάτο. Η μούγκρα σερβίρεται με ελαιόλαδο.

Συνοδεύει όλα τα νηστίσιμα φαγητά και κυρίως τα όσπρια, καθ’όλη τη διάρκεια των νηστειών μέχρι το Πάσχα.   

Ρεβιθοκεφτέδες
Πλένουμε τα ρεβίθια και τα βάζουμε αποβραδίς σε νερό να φουσκώσουν.

Χούμοι
Μουσκεύουμε τα ρεβίθια αποβραδίς. Την επομένη τα βράζουμε, τα στραγγίζουμε και τα περνάμε από το μπλέντερ μέχρι να γίνουν πουρές.

Πουρές αρακά
Βράζουμε τον αρακά για 10 λεπτά . Τον σουρωνουμε και τον με κρυο νερό

Πατατοκεφτέδες
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τα κολοκυθάκια και τα καρότα.

Σκορδαλιά με ψωμί
Χτυπάμε σε γουδί ή στο μύλο λαχανικών, το σκόρδο με το αλάτι να γίνουν αφράτα σαν κρέμα

Χαλούμι σαγανάκι
Κόβετε το χαλούμι σε έξι κομμάτια,πάχους 1-2εκ.,τα μουσκεύετε για λίγο μέσα σε κρύο νερό,τα στραγγίζετε καλά και τα αλευρώνετε.

Σκορδαλιά με παντζάρια
Πλένουμε τα παντζάρια, αφαιρούμε τη φλούδα και τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια.

Σκορδαλιά με πατάτες
Πλένουμε τις πατάτες και τις βράζουμε με τις φλούδες τους σε σιγανή φωτιά.

Λούντζα
Κοπανίζουμε σε γτιν (γουδί), τον ξερό κόλιαντρο και τον αναμιγνύουμε με τη ρίγανη και το αλάτι.