Υλικά συνταγής
- 1 μεγάλο κουνουπίδι
- 1 κιλό ψωμί
- 1 φλιτζανάκι του καφέ κόκκους σινάπι
- αλάτι
Εκτέλεση Συνταγής
Προμηθευόμαστε από το φούρνο μια ζύμη ψωμιού κατά προτίμηση με προζύμι ή ζυμώνουμε μόνοι μας. Την αφήνουμε σκεπασμένη με ύφασμα για πέντε μέρες για να «ξινίσει». Αφαιρούμε από το κουνουπίδι τα φύλλα και τα σκληρά κοτσάνια. Το κόβουμε σε μικρά κομμάτια, το πλένουμε και το ρίχνουμε λίγο-λίγο, σε καυτό νερό για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια το απλώνουμε σε στεγνή πετσέτα. Διαλύουμε τη ζύμη σε χλιαρό νερό να γίνει χυλός και προσθέτουμε το σινάπι, ανακατεύοντας συνέχεια. Βάζουμε το κουνουπίδι σε γυάλινα δοχεία και το περιχύνουμε με το χυλό έτσι που να το καλύπτει εντελώς. Σκεπάζουμε τα δοχεία με καθαρό ύφασμα και τ’ αφήνουμε έτσι για μια βδομάδα, ανακινώντας τα κάθε μέρα για να μην κατακάτσει ο χυλός στο πάτο. Η μούγκρα σερβίρεται με ελαιόλαδο.
Συνοδεύει όλα τα νηστίσιμα φαγητά και κυρίως τα όσπρια, καθ’όλη τη διάρκεια των νηστειών μέχρι το Πάσχα.