laike.gr laike.gr Σύνδεση

facebook login

Login

  • *Προσωπικά δεδομένα.

Κις λορέν με μπέϊκον

Συνταγές

Κις λορέν με μπέϊκον
0.00

Υλικά συνταγής

Για τη ζύμη:

1 3/4 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

λίγο αλάτι

150 γρ. ανάλατο βούτυρο παγωμένο κομμένο σε κύβους

1 κρόκος αυγού

 

25 γρ. βούτυρο

300 γρ. μπέϊκον κομμένο σε κύβους

1 φλιτζ. πηχτή κρέμα γάλακτος

3 αυγά

τριμμένο μοσχοκάρυδο

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση συνταγής

Κατ'αρχάς ετοιμάζουμε την ζύμη. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι σε ένα μπολ και ρίχνουμε το βούτυρο. Τρίβουμε με τα δάχτυλα, ώσπου το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα ψωμιού. Προσθέτουμε τον κρόκο και λίγο κρύο νερό (2-3 κουταλιές) και αναμειγνύουμε τα υλικά με σπάτουλα ώσπου να γίνουν ζύμη. τη ζυμώνουμε με τα χέρια και την πλάθουμε σε σχήμα μπάλας. Την τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε να μείνει στο ψυγείο τουλάχιστον 30 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Ανοίγουμε την ζύμη σε σχήμα δίσκου πάνω σε αλευρωμένη εποφάνεια και την τοποθετούμε σε ραβδωτή ταρτιέρα διαμέτρου 25 εκ. Κόβουμε όση περισσεύει. Σκεπάζουμε τη ζύμη με τσαλακωμένη λαδόκολλα και τοποθετούμε από πάνω φασόλια. Την ψήνουμε για 10 λεπτά, αφαιρούμε την λαδόκολλα και τα φασόλια και την αφήνουμε άλλα 3-5 λεπτά ακόμη, μέχρι να ψηθεί ελαφρώς, χωρίς όμως να πάρει χρώμα. Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 180 βαθμούς.

Λιώνουμε το βούτυρο σε μικρό τηγάνι και σωτάρουμε το μπέϊκον ώσπου να χρυσίσει. Το στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας. Αναμειγνύουμε την κρέμα γάλακτος με τα αυγά, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε μοσχοκάρυδο. Σκορπίζουμε το μπέϊκον στη βάση της ζύμης και περιχύνουμε με το μείγμα αυγού. Ψήνουμε την κις λορέν 30 λεπτά ή ώσπου να σφίξει η γέμιση. Την αφήνουμε 5 λεπτά ακόμη στη φόρμα προτού την σερβίρουμε.


 

 

Τάρτα με κρεμμύδια
Βράζουμε τις πατάτες κα το καρότο σε αλατισμένο νερό για 10-15 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν, τα σουρώνουμε και τα πολτοποιούμε μαζί με το βούτυρο και λίγο πιπέρι.

Σαγανάκι με κεφαλοτύρι
Κόβετε το τυρί σε κομμάτια πάχους 1-2 εκ..

Φλογέρες
Τηγανίζετε τις κρέπες σε τηγάνι διαμέτρου 12 εκ.

Μανιτάρια γεμιστά με πέστο
Κόβεται τα κοτσάνια των μανιταριών και τα ψιλοκόβετε. Κόβετε σε μικρά κομμάτια τα δύο μανιτάρια. Ζεσταίνετε το βούτυρο σε ένα τηγάνι. Σωτάρετε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια και τα κοτσάνια μαζί με τα κρεμμυδάκια.

Μους σολομού
Στραγγίζετε καλά το σολομό,τον ρίχνετε μέσα στο μίξερ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάτε μέχρι να γίνουν κρέμα.

Ψαροκεφτέδες
Βάζετε το μπακαλιάρο να ξαλμυρίσει από το προηγούμενο βράδυ σε μπόλικο νερό.

"Φωλιές" πατάτας με κεφτεδάκια
Κατ΄αρχάς ετοιμάζετε τη σως. Αναμειγνύετε σε μπολ την κρεμ φρες, τη μουστάρδα και τα σχοινόπρασα. Σκεπάζετε το σκεύος και το βάζετε στο ψυγείο.

Ντομάτες φούρνου
Ανακατώστε καλά το σκόρδο, το μαϊντανο,

Κις λορέν με μπέϊκον
Ετοιμάζουμε την ζύμη. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι σε ένα μπολ και ρίχνουμε το βούτυρο. Τρίβουμε με τα δάχτυλα , ώσπου το μείγμα να μοιάζει με ψίχα ψωμιού.