Υλικά συνταγής
60 γρ. διαυγές βούτυρο
12 κρεμμυδάκια για στιφάδο
150 γρ. βατόμουρα ή μαύρες σταφίδες
3 κουταλιές μαρμελάδα βατόμουρο
16 στρογγυλά κομματάκια από κρέας ελαφιού, 50 γρ. το καθένα
1/4 φλιτζ. κόκκινο κρασί
1 2/3 φλιτζ. ζωμό βοδινού
2 κουταλάκια βούτυρο, που έχει μαλακώσει
2 κουταλάκια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
αλάτι
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Ζεσταίνουμε το μισό διαυγές βούτυρο σε κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και σκεπάζουμε το σκεύος. Μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για 20-25 λεπτά, ανακατεύοντας, ώσπου να ροδίσουν και να μαλακώσουν. Βάζουμε τα βατόμουρα σε άλλη κατσαρόλα και προσθέτουμε τη μαρμελάδα και 3 κουταλιές νερό. Τα βράζουμε 5 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν τα φρούτα.
Αλατοπιπερώνουμε το ελάφι, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο διαυγές βούτυρο στο τηγάνι και σωτάρουμε το κρέας λίγο λίγο, σε δυνατή φωτιά, για 1-2 λεπτά. Το αποσύρουμε και το διατηρούμε ζεστό. Προσθέτουμε στο τηγάνι το κρασί και το αφήνουμε να βράσει 30 δευτερόλεπτα. Ρίχνουμε το ζωμό και βράζουμε ώσπου να μειωθεί στο μισό.
Αναμειγνύουμε το βούτυρο και το αλεύρι για να φτιάξουμε μπερ μανιέ. Το προσθέτουμε στο ζωμό και ανακατεύουμε. Βράζουμε το μείγμα, ανακατεύοντας, για 2 λεπτά και στραγγίζουμε το σιρόπι των φρούτων στο ζωμό για να φτιάξουμε τη σως. Ανακατεύουμε καλά,αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε το ελάφι και το σερβίρουμε με τα κρεμμυδάκια.