laike.gr laike.gr Σύνδεση

facebook login

Login

  • *Προσωπικά δεδομένα.

Πατάτες και πράσα ογκρατέν

Συνταγές

Πατάτες και πράσα ογκρατέν
5.00

Υλικά συνταγής

1 κιλό πατάτες, με τη φλούδα

1 κουταλιά ηλιέλαιο

200 γρ. μπέικον,σε χοντρά κομμάτια ή καπνιστό μπέικον σε κύβους

800 γρ. πράσα σε λεπτές ροδέλες

2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 σκελίδα σκόρδο,λιωμένη

1 αυγό

10 ml λευκό κρασί

3 κουταλιές κρέμα γάλακτος

1/2 κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο

1 κουταλιά πάπρικα

25 γρ. βούτυρο

100 γρ. τυρί θρυμματισμένο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

 

Εκτέλεση συνταγής

Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό για 25-30 λεπτά. Τις σουρώνουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς. Ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι, σε δυνατή φωτιά. Σωτάρουμε το μπέικον για 2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.

Προσθέτουμε τα πράσα, τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο, χαμηλώνουμε την φωτιά και τα σωτάρουμε για 3 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.

Στο μεταξύ, αναμειγνύουμε το αυγό, το κρασί και την κρέμα γάλακτος με το μοσχοκάρυδο, την πάπρικα, λίγο αλάτι και πιπέρι.

Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος. Απλώνουμε μια στρώση πατάτας, αλατοπιπερώνουμε, μετά μισό μείγμα πράσων και το μισό μείγμα αυγών. Προσθέτουμε το υπόλοιπο πράσο και το υπόλοιπο μείγμα αυγών. Πασπαλίζουμε με το τυρί.

Σκορπίζουμε το υπόλοιπο βούτυρο και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε για 45 λεπτά, δυναμώνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά. 

Πατάτες και πράσα ογκρατέν
Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό για 25-30 λεπτά. Τις σουρώνουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε.

Αρωματικά λαχανικά με κους κους
Ζεσταίνετε 1 κουταλιά ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα με χοντρή βάση. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, ώσπου να μαλακώσει και να χρυσίσει.

Ο κλασικός κεφτές
Αγαπημένος από όλους, μικρούς καί μεγάλους, ό κεφτές είναι παιδί τής φτωχικής, καθημερινής κουζίνας, πού προσπαθεί μέ λίγα υλικά καί χωρίς ιδιαίτερα έξοδα νά χορτάσει πολλά πεινασμένα στόματα. Ό κεφτές, είναι μερακλής. Θέλει τά μυρωδικά του, θέλει φαντασί

Ψάρι πλακί
Αλατοπιπερώνετε το ψάρι και το πασπαλίζετε με τη ρίγανη μέσα έξω,το βρέχετε με το χυμό του λεμονιού και το βάζετε μέσα σε ένα ταψί.

Κοτόπουλο με μπάμιες
Ρίχνετε τις καθαρισμένες μπάμιες σε ταψί,τις αλατίζετε,τις βρέχετε με το ξύδι και τις αφήνετε για 1-2 ώρες στον ήλιο ή στο φούρνο,στους 120οC.

Καρέ χοιρινού με λεμόνι
Με ένα μαχαίρι χαράσσουμε το κρέας στα χοντρά σημεία και βάζουμε μέσα λίγο σκόρδο. Αλείφουμε την επιφάνεια του χοιρινού με λάδι και λεμόνι.

Λαχανικά ογκρατέν
Βράζουμε τις πατάτες κα το καρότο σε αλατισμένο νερό για 10-15 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν, τα σουρώνουμε και τα πολτοποιούμε μαζί με το βούτυρο και λίγο πιπέρι.

Κοτόπουλο τηγανητό
Ετοιμάζετε ένα χυλό. Χτυπάτε τα αυγά ολόκληρα και προσθέτετε το αλεύρι διαλυμένο με το γάλα κρύο

Γλώσσες με κρασί
Καθαρίζετε τις γλώσσες, τις πλένετε, τις λαδώνετε και τις αλατοπιπερώνετε