laike.gr laike.gr Σύνδεση

facebook login

Login

  • *Προσωπικά δεδομένα.

Πατάτες και πράσα ογκρατέν

Συνταγές

Πατάτες και πράσα ογκρατέν
5.00

Υλικά συνταγής

1 κιλό πατάτες, με τη φλούδα

1 κουταλιά ηλιέλαιο

200 γρ. μπέικον,σε χοντρά κομμάτια ή καπνιστό μπέικον σε κύβους

800 γρ. πράσα σε λεπτές ροδέλες

2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 σκελίδα σκόρδο,λιωμένη

1 αυγό

10 ml λευκό κρασί

3 κουταλιές κρέμα γάλακτος

1/2 κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο

1 κουταλιά πάπρικα

25 γρ. βούτυρο

100 γρ. τυρί θρυμματισμένο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

 

Εκτέλεση συνταγής

Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό για 25-30 λεπτά. Τις σουρώνουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς. Ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι, σε δυνατή φωτιά. Σωτάρουμε το μπέικον για 2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.

Προσθέτουμε τα πράσα, τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο, χαμηλώνουμε την φωτιά και τα σωτάρουμε για 3 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.

Στο μεταξύ, αναμειγνύουμε το αυγό, το κρασί και την κρέμα γάλακτος με το μοσχοκάρυδο, την πάπρικα, λίγο αλάτι και πιπέρι.

Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος. Απλώνουμε μια στρώση πατάτας, αλατοπιπερώνουμε, μετά μισό μείγμα πράσων και το μισό μείγμα αυγών. Προσθέτουμε το υπόλοιπο πράσο και το υπόλοιπο μείγμα αυγών. Πασπαλίζουμε με το τυρί.

Σκορπίζουμε το υπόλοιπο βούτυρο και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε για 45 λεπτά, δυναμώνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά. 

Αρνί με αρακά
Καθαρίζετε το μπούτι από το έντερο, το πλένετε, το αλατοπιπερώνετε και το βάζετε στο ταψί

Αρωματικά λαχανικά με κους κους
Ζεσταίνετε 1 κουταλιά ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα με χοντρή βάση. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, ώσπου να μαλακώσει και να χρυσίσει.

Πατάτες και πράσα ογκρατέν
Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό για 25-30 λεπτά. Τις σουρώνουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε.

Ταλιατέλες με καβουρόψιχα
Βράζετε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό ώσπου να γίνουν al dente. Τα σουρώνετε και τα διατηρείτε ζεστά.

Νιόκι με χοιρινό και πιπεριές
Βάζετε το χοιρινό σε ρηχό ,μη μεταλλικό σκεύος και το αναμειγνύετε με το μισό σκόρδο, τη ρίγανη, το χυμό λεμονιού και 1 κουταλιά λάδι. Αλατοπιπερώνετε. Σκεπάζετε το σκεύος και το βάζετε στο ψυγείο να μαριναριστεί για 1 ώρα.

Σουβλάκια με κοτόπουλο σατάϊ
Ζεσταίνετε όλα τα υλικά της σως σε βαθύ τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά και τα αφήνετε να πάρουν μια βράση. Σβήνετε τη φωτιά, αφήνετε το τηγάνι στην εστία για άλλα 5 λεπτά και στη συνέχεια το αποσύρετε. Αφήνετε τη σως να κρυώσει.

Ριζότο με μοσχαράκι, μανιτάρια και δεντρολίβανο
Σ΄ ένα κατσαρολάκι με λάδι σοτάρω το κρέας . Μόλις πάρει χρώμα συνεχίζω με το ρύζι για 3-5 λεπτά και το φρέσκο δεντρολίβανο

Ο κλασικός κεφτές
Αγαπημένος από όλους, μικρούς καί μεγάλους, ό κεφτές είναι παιδί τής φτωχικής, καθημερινής κουζίνας, πού προσπαθεί μέ λίγα υλικά καί χωρίς ιδιαίτερα έξοδα νά χορτάσει πολλά πεινασμένα στόματα. Ό κεφτές, είναι μερακλής. Θέλει τά μυρωδικά του, θέλει φαντασί

Χταπόδι πιλάφι
Μία εξαιρετικά νόστιμη συνταγή καί ένα λαχταριστό πιάτο γιά όλη τήν Οικογένεια. Καλομαγειρεμένο μαμαδίστικο φαγητό, πικάντικο όσο πρέπει, μέ λίγο πιπεράκι παραπάνω, πανεύκολο καί πεντανόστιμο. Κλασικό, Ελληνικό πιάτο.