Υλικά συνταγής
1 κιλό πατάτες, με τη φλούδα
1 κουταλιά ηλιέλαιο
200 γρ. μπέικον,σε χοντρά κομμάτια ή καπνιστό μπέικον σε κύβους
800 γρ. πράσα σε λεπτές ροδέλες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο,λιωμένη
1 αυγό
10 ml λευκό κρασί
3 κουταλιές κρέμα γάλακτος
1/2 κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο
1 κουταλιά πάπρικα
25 γρ. βούτυρο
100 γρ. τυρί θρυμματισμένο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό για 25-30 λεπτά. Τις σουρώνουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς. Ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι, σε δυνατή φωτιά. Σωτάρουμε το μπέικον για 2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Προσθέτουμε τα πράσα, τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο, χαμηλώνουμε την φωτιά και τα σωτάρουμε για 3 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
Στο μεταξύ, αναμειγνύουμε το αυγό, το κρασί και την κρέμα γάλακτος με το μοσχοκάρυδο, την πάπρικα, λίγο αλάτι και πιπέρι.
Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος. Απλώνουμε μια στρώση πατάτας, αλατοπιπερώνουμε, μετά μισό μείγμα πράσων και το μισό μείγμα αυγών. Προσθέτουμε το υπόλοιπο πράσο και το υπόλοιπο μείγμα αυγών. Πασπαλίζουμε με το τυρί.
Σκορπίζουμε το υπόλοιπο βούτυρο και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε για 45 λεπτά, δυναμώνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.