laike.gr laike.gr Σύνδεση

facebook login

Login

  • *Προσωπικά δεδομένα.

Πατάτες και πράσα ογκρατέν

Συνταγές

Πατάτες και πράσα ογκρατέν
5.00

Υλικά συνταγής

1 κιλό πατάτες, με τη φλούδα

1 κουταλιά ηλιέλαιο

200 γρ. μπέικον,σε χοντρά κομμάτια ή καπνιστό μπέικον σε κύβους

800 γρ. πράσα σε λεπτές ροδέλες

2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 σκελίδα σκόρδο,λιωμένη

1 αυγό

10 ml λευκό κρασί

3 κουταλιές κρέμα γάλακτος

1/2 κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο

1 κουταλιά πάπρικα

25 γρ. βούτυρο

100 γρ. τυρί θρυμματισμένο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

 

Εκτέλεση συνταγής

Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό για 25-30 λεπτά. Τις σουρώνουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς. Ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι, σε δυνατή φωτιά. Σωτάρουμε το μπέικον για 2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.

Προσθέτουμε τα πράσα, τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο, χαμηλώνουμε την φωτιά και τα σωτάρουμε για 3 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.

Στο μεταξύ, αναμειγνύουμε το αυγό, το κρασί και την κρέμα γάλακτος με το μοσχοκάρυδο, την πάπρικα, λίγο αλάτι και πιπέρι.

Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος. Απλώνουμε μια στρώση πατάτας, αλατοπιπερώνουμε, μετά μισό μείγμα πράσων και το μισό μείγμα αυγών. Προσθέτουμε το υπόλοιπο πράσο και το υπόλοιπο μείγμα αυγών. Πασπαλίζουμε με το τυρί.

Σκορπίζουμε το υπόλοιπο βούτυρο και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε για 45 λεπτά, δυναμώνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά. 

Ριγανάτο στιγμής
Κόβετε το κρέας σε μικρές λωρίδες και τις τσιγαρίζετε σε λάδι.

Σπανακόρυζο
Σωτάρετε στο λάδι το πράσο και το σκόρδο ανακατώνοντας ώσπου να μαλακώσει το πράσο.

Μπριάμ λαχανικά μεγαλύτερη νοστιμιά
Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες, τις πατάτες, τα κολοκυθάκια και τα Κρεμμύδια και τα κόβουμε σε κύβους .

Γλώσσες με κρασί
Καθαρίζετε τις γλώσσες, τις πλένετε, τις λαδώνετε και τις αλατοπιπερώνετε

Ο κλασικός κεφτές
Αγαπημένος από όλους, μικρούς καί μεγάλους, ό κεφτές είναι παιδί τής φτωχικής, καθημερινής κουζίνας, πού προσπαθεί μέ λίγα υλικά καί χωρίς ιδιαίτερα έξοδα νά χορτάσει πολλά πεινασμένα στόματα. Ό κεφτές, είναι μερακλής. Θέλει τά μυρωδικά του, θέλει φαντασί

Φιλέτο χοιρινό με σκόρδο,
Αλείφετε το φιλέτο με λάδι, το μπήγετε με 3 κομμάτια σκόρδο, μαζί με αλάτι πιπέρι και το ροδίζετε σε χαμηλή φωτιά

Αρνί με αρακά
Καθαρίζετε το μπούτι από το έντερο, το πλένετε, το αλατοπιπερώνετε και το βάζετε στο ταψί

Κοτόπουλο με εστραγκόν
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Αναμειγνύουμε το ψιλοκομμένο εστραγκόν με το σκόρδο και το μισό βούτυρο. Αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε το μείγμα στην κοιλιά του κοτόπουλου.

Καρέ χοιρινού με λεμόνι
Με ένα μαχαίρι χαράσσουμε το κρέας στα χοντρά σημεία και βάζουμε μέσα λίγο σκόρδο. Αλείφουμε την επιφάνεια του χοιρινού με λάδι και λεμόνι.