laike.gr laike.gr Σύνδεση

facebook login

Login

  • *Προσωπικά δεδομένα.

Πατάτες και πράσα ογκρατέν

Συνταγές

Πατάτες και πράσα ογκρατέν
5.00

Υλικά συνταγής

1 κιλό πατάτες, με τη φλούδα

1 κουταλιά ηλιέλαιο

200 γρ. μπέικον,σε χοντρά κομμάτια ή καπνιστό μπέικον σε κύβους

800 γρ. πράσα σε λεπτές ροδέλες

2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 σκελίδα σκόρδο,λιωμένη

1 αυγό

10 ml λευκό κρασί

3 κουταλιές κρέμα γάλακτος

1/2 κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο

1 κουταλιά πάπρικα

25 γρ. βούτυρο

100 γρ. τυρί θρυμματισμένο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

 

Εκτέλεση συνταγής

Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό για 25-30 λεπτά. Τις σουρώνουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς. Ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι, σε δυνατή φωτιά. Σωτάρουμε το μπέικον για 2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.

Προσθέτουμε τα πράσα, τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο, χαμηλώνουμε την φωτιά και τα σωτάρουμε για 3 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.

Στο μεταξύ, αναμειγνύουμε το αυγό, το κρασί και την κρέμα γάλακτος με το μοσχοκάρυδο, την πάπρικα, λίγο αλάτι και πιπέρι.

Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος. Απλώνουμε μια στρώση πατάτας, αλατοπιπερώνουμε, μετά μισό μείγμα πράσων και το μισό μείγμα αυγών. Προσθέτουμε το υπόλοιπο πράσο και το υπόλοιπο μείγμα αυγών. Πασπαλίζουμε με το τυρί.

Σκορπίζουμε το υπόλοιπο βούτυρο και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε για 45 λεπτά, δυναμώνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά. 

Πάπια με φραμπουάζ
Χαράσσετε τα στήθη πάπιας αλλά μόνο την πέτσα και το λίπος, όχι το ψαχνό. Τα σωτάρετε στο τηγάνι, με την πέτσα προς τα κάτω, ώσπου να ροδίσει η πέτσα και να ρευστοποιηθεί το λίπος. Βγάζετε την πάπια από το τηγάνι και πετάτε τη μεγαλύτερη ποσότητα λίπους.

Κουνέλι με γιαούρτι
Κόβετε το κουνέλι σε κομμάτια και τα μαρινάρετε με το αλατοπίπερο,τη ρίγανη και το ξύδι για τουλάχιστον δύο ώρες.

Ο κλασικός κεφτές
Αγαπημένος από όλους, μικρούς καί μεγάλους, ό κεφτές είναι παιδί τής φτωχικής, καθημερινής κουζίνας, πού προσπαθεί μέ λίγα υλικά καί χωρίς ιδιαίτερα έξοδα νά χορτάσει πολλά πεινασμένα στόματα. Ό κεφτές, είναι μερακλής. Θέλει τά μυρωδικά του, θέλει φαντασί

Καλαμαράκια με σπανάκι
Πλένετε, καθαρίζετε και κόβετε τα καλαμαράκια. Τα σκουπίζετε καλά.

Πατάτες Γιαχνί
Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά τις πατάτες. Τις κόβουμε σε μεγάλους κύβους και τις ανακατεύουμε με το χυμό λεμονιού

Αρακάς κοκκινιστό
Μια ωραία συνταγή ακόμα και για αυτούς που δεν τρώνε αρακά

Λαχανικά ογκρατέν
Βράζουμε τις πατάτες κα το καρότο σε αλατισμένο νερό για 10-15 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν, τα σουρώνουμε και τα πολτοποιούμε μαζί με το βούτυρο και λίγο πιπέρι.

Χταπόδι πιλάφι
Μία εξαιρετικά νόστιμη συνταγή καί ένα λαχταριστό πιάτο γιά όλη τήν Οικογένεια. Καλομαγειρεμένο μαμαδίστικο φαγητό, πικάντικο όσο πρέπει, μέ λίγο πιπεράκι παραπάνω, πανεύκολο καί πεντανόστιμο. Κλασικό, Ελληνικό πιάτο.

Ψάρι πλακί
Αλατοπιπερώνετε το ψάρι και το πασπαλίζετε με τη ρίγανη μέσα έξω,το βρέχετε με το χυμό του λεμονιού και το βάζετε μέσα σε ένα ταψί.