Υλικά συνταγής
Για την ζύμη:
1 3/4 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
μια πρέζα αλάτι
150 γρ. ανάλατο βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κύβους
1 κρόκος αυγού
Για τη γέμιση:
50 γρ. βούτυρο
550 γρ. κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
2 κουταλάκια φύλλα θυμαριού
3 αυγά
1 1/4 φλιτζ. πηχτή κρέμα γάλακτος
1/2 φλιτζ. τριμμένη γραβιέρα
τριμμένο μοσχοκάρυδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Βράζουμε τις πατάτες κα το καρότο σε αλατισμένο νερό για 10-15 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν, τα σουρώνουμε και τα πολτοποιούμε μαζί με το βούτυρο και λίγο πιπέρι. Προσθέτουμε τον κρόκο και λίγο κρύο νερό (2-3 κουταλιές) και αναμειγνύουμε τα υλικά με σπάτουλα ώσπου να γίνουν ζύμη. Τη ζυμώνουμε με τα χέρια και την πλάθουμε σε σχήμα μπάλας. Την τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε να μείνει στο ψυγείο τουλάχιστον 30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Απλώνουμε τη ζύμη σε ραβδωτή ταρτιέρα διαμέτρου 23 εκ. Καλύπτουμε τη ζύμη με λαδόκολλα και φασόλια. Την ψήνουμε για 10 λεπτά, αφαιρούμε την λαδόκολλα και τα φασόλια και την αφήνουμε για 3-5 λεπτά ακόμη ή ώσπου να ψηθεί ελαφρώς, χωρίς να πάρει χρώμα.
Στο μεταξύ, λιώνουμε το βούτυρο σε μικρό τηγάνι και σωτάρουμε τα κρεμμύδια, ανακατεύοντας για 10-15 λεπτά ή ώσπου να μαλακώσουν και να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Προσθέτουμε τα φύλλα θυμαριού και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Χτυπάμε τα αυγά και την κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε το τυρί. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
Απλώνουμε τα κρεμμύδια πάνω στη βάση της τάρτας και από πάνω το μείγμα αυγού. Ψήνουμε την τάρτα για 35-40 λεπτά ή ώσπου να πάρει χρυσοκάστανο χρώμα. Την αφήνουμε 5 λεπτά στη φόρμα προτού σερβίρετε.