Υλικά συνταγής
16 μύδια με το κέλυφος
12 μεγάλες γαρίδες
2 φλιτζ. κρασί,ξηρό λευκό
50 γρ. βούτυρο
1 σκελίδα σκόρδο,λιωμένη
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 κλωναράκια σέλερι,ψιλοκομμένα
1 μεγάλο πράσο,μόνο το άσπρο μέρος, κομμένο σε λεπτές φέτες
250 γρ. μικρά μανιτάρια,κομμένα σε φετούλες
1 δαφνόφυλλο
300 γρ. φιλέτο σολομού χωρίς πέτσα, κομμένο σε κύβους
400 γρ. φιλέτο γλώσσας,χωρίς πέτσα κομμένο κατά πλάτος σε χοντρές λωρίδες
1 1/4 φλιτζ. πηχτή κρέμα γάλακτος
3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι και φρεσκοτριμμένο φρέσκο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Τρίβετε τα μύδια και αφαιρείτε τα γένια. Πετάτε όσα παραμένουν ανοιχτά και δεν κλείνουν όταν τα ρίχνετε στον πάγκο της κουζίνας. Ξεφλουδίζετε και καθαρίζετε τις γαρίδες.
Ρίχνετε το κρασί σε μεγάλη κατσαρόλα και το σιγοβράζετε. Προσθέτετε τα μύδια, σκεπάζετε το σκεύος και μαγειρεύετε για 3-5 λεπτά, κουνώντας το κατά διαστήματα κυκλικά. Τοποθετείτε ψιλή σήτα πάνω από ένα μπολ και περνάτε τα μύδια από τη σήτα. Τα μεταφέρετε σε πιατέλα και πετάτε όσα δεν έχουν ανοίξει κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Σουρώνετε ξανά το ζωμό στη σήτα, για να καθαριστεί από τυχόν υπολείμματα άμμου.
Ζεσταίνετε το βούτυρο σε καθαρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ώσπου να λιώσει. Ρίχνετε το σκόρδο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σέλερι και το πράσο και μαγειρεύετε για 7-10 λεπτά ή ώσπου να μαλακώσουν λίγο τα λαχανικά. Προσθέτετε τα μανιτάρια και μαγειρεύετε για 4-5 λεπτά ακόμη, μέχρι να μαλακώσουν. Ενώ μαγειρεύονται τα λαχανικά, βγάζετε τα μύδια από το κέλυφος.
Ρίχνετε στην κατσαρόλα με τα λαχανικά το σουρωμένο ζωμό και το δαφνόφυλλο και σιγοβράζετε. Προσθέτετε το σολομό, τη γλώσσα και τις γαρίδες και μαγειρεύετε για 3-4 λεπτά ώσπου να ασπρίσει το ψάρι και να γίνουν ροζ οι γαρίδες. Ρίχνετε την κρέμα γάλακτος και τα μαγειρεμένα μύδια, ανακατεύετε και αφήνετε την σούπα να σιγοβράσει για 2 λεπτά. Την αλατοπιπερώνετε και πασπαλίζετε με το μαϊντανό.