laike.gr laike.gr Σύνδεση

facebook login

Login

  • *Προσωπικά δεδομένα.

Χταποδόπιτα κεφαλονίτικη

Συνταγές

Χταποδόπιτα κεφαλονίτικη
0.00

Υλικά Συνταγής

800γρ -1 κιλό μικρά χταποδάκια, καθαρισμένα
και παραγουλιασμένα (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
½ φλιτζ κόκκινο ξηρό κρασί
2/3 φλιτζ ρύζι, μουσκεμένο σε χλιαρό νερό 10 λεπτά και στραγγισμένο
1 ½ φλιτζ ελαιόλαδο
3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο , ψιλοκομμένα
650 γρ κολοκυθάκια ξυσμένα στο τρίφτη του κρεμμυδιού
½ κιλό κόκκινες σφιχτές ντομάτες , ξυσμένες στο τρίφτη του κρεμμυδιού
1 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κουτ. Γλυκού κόκκινη ξερή καυτερή πιπεριά (μπούκοβο)
Μια πρέζα (1/4 κουτ. Γλυκού ) κανέλα
1 κουτ. Γλυκού αλάτι
Χωριάτικο φύλλο για πίτες

Εκτέλεση συνταγής


Βράστε τα χταποδάκια χωρίς καθόλου νερό ή με πολύ λίγο, μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέστε το κρασί και μόλις πάρει βράση , κατεβάστε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσουν λίγο. Κόψτε τα χταποδάκια σε πολύ μικρά κομμάτια και διατηρήστε τα μέσα στο λίγο ζουμί τους . Σε τηγάνι ζεστάνετε μερικές κουταλιές λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσει , Προσθέστε και το σκόρδο και κατεβάστε από τη φωτιά . Σε μεγάλη
γαβάθα σνακατέψτε το κρεμμύδι με το κολοκύθι , την ντομάτα , το ρύζι, το χταπόδι , το μαϊντανό, την κανέλα , την πιπεριά , το μισό από το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το αλάτι .
Προθερμάνετε το φούρνο στους 225ο C .
Λαδώστε το ταψί καλά το καθένα . Αδειάστε μέσα τη γέμιση και σκεπάστε με τα υπόλοιπα φύλλα, πάντα λαδώνοντάς τα καλά . Διπλώστε γύρω τα φύλλα , αφού κόψετε όσα περισσεύουν, και λαδώστε καλά την επιφάνεια.
Κόψτε το πάνω φύλλο (2-3 κοψιές )και βάλτε το ταψί στο φούρνο. Ύστερα από 15 λεπτά ψεκάστε με νερό οχτώ φορές (με το καταβρεχτήρι των φυτών ή του σιδερώματος )και
συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 5 λεπτά . Χαμηλώστε το φούρνο στους 180ο C και ψήστε για μια ώρα ακόμα . Σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και ψήστε άλλα 15 λεπτά . Σβήστε το φούρνο και αφήστε μέσα την πίτα άλλα 15 λεπτά . Βγάλτε το ταψί από το φούρνο και αφήστε να μείνει τουλάχιστον 2-3 ώρες προτού να κόψετε για να σερβίρετε την πίτα.

Χταπόδι πιλάφι
Μία εξαιρετικά νόστιμη συνταγή καί ένα λαχταριστό πιάτο γιά όλη τήν Οικογένεια. Καλομαγειρεμένο μαμαδίστικο φαγητό, πικάντικο όσο πρέπει, μέ λίγο πιπεράκι παραπάνω, πανεύκολο καί πεντανόστιμο. Κλασικό, Ελληνικό πιάτο.

Σαρδέλες ψητές
Καθαρίστε τις σαρδέλες κι αφαιρέστε με προσοχή τη ραχοκοκαλιά, προσέχοντας να μη χωρίσουν στη μέση.

Μεξικάνικα λουκάνικα
Τοποθετούμε τα λουκάνικα σε λαμαρίνα που έχουμε αλείψει με λάδι και τα ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς.

ΠΑΤΑΤΕΣ μέ ΜΠΕΙΚΟΝ καί ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ στό ΦΟΥΡΝΟ
Όλη ή νοστιμιά σ' ένα πιάτο. Οικονομικό, γρήγορο, πεντανόστιμο. Ένα φαγητό από αυτά τά γρήγορα τού φούρνου.

Πικάντικη σαλάτα καλαμαράκια
Κόψτε τα καλαμαράκια σε ροδέλες .Ζεστάνετε το λαδί και σωτάρετε τα καλαμαράκια 2-3 λεπτά

Μπαρμπούνια στον φούρνο
Καθαρίστε και πλύντε καλά τα ψάρια. Στραγγίστε τα, αραδιάστε τα σε ταψάκι και περιχύστε τα με το χυμό λεμονιού

Χταπόδι ξυδάτο
Αν το χταπόδι είναι φρέσκο προσέξτε να είναι χτυπημένο καλά

Ρολάκια με τυρί και πέστο
Ετοιμάζουμε την ζύμη. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι σε ένα μπολ και ρίχνουμε το βούτυρο. Τρίβουμε με τα δάχτυλα ώσπου το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα.

Ντολμαδάκια με σπανάκι και ρύζι
Βράζετε το σπανάκι ώσπου να μαλακώσει. Το σουρώνετε και το στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας.