laike.gr laike.gr Σύνδεση

facebook login

Login

  • *Προσωπικά δεδομένα.

Χταποδόπιτα κεφαλονίτικη

Συνταγές

Χταποδόπιτα κεφαλονίτικη
0.00

Υλικά Συνταγής

800γρ -1 κιλό μικρά χταποδάκια, καθαρισμένα
και παραγουλιασμένα (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
½ φλιτζ κόκκινο ξηρό κρασί
2/3 φλιτζ ρύζι, μουσκεμένο σε χλιαρό νερό 10 λεπτά και στραγγισμένο
1 ½ φλιτζ ελαιόλαδο
3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο , ψιλοκομμένα
650 γρ κολοκυθάκια ξυσμένα στο τρίφτη του κρεμμυδιού
½ κιλό κόκκινες σφιχτές ντομάτες , ξυσμένες στο τρίφτη του κρεμμυδιού
1 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κουτ. Γλυκού κόκκινη ξερή καυτερή πιπεριά (μπούκοβο)
Μια πρέζα (1/4 κουτ. Γλυκού ) κανέλα
1 κουτ. Γλυκού αλάτι
Χωριάτικο φύλλο για πίτες

Εκτέλεση συνταγής


Βράστε τα χταποδάκια χωρίς καθόλου νερό ή με πολύ λίγο, μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέστε το κρασί και μόλις πάρει βράση , κατεβάστε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσουν λίγο. Κόψτε τα χταποδάκια σε πολύ μικρά κομμάτια και διατηρήστε τα μέσα στο λίγο ζουμί τους . Σε τηγάνι ζεστάνετε μερικές κουταλιές λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσει , Προσθέστε και το σκόρδο και κατεβάστε από τη φωτιά . Σε μεγάλη
γαβάθα σνακατέψτε το κρεμμύδι με το κολοκύθι , την ντομάτα , το ρύζι, το χταπόδι , το μαϊντανό, την κανέλα , την πιπεριά , το μισό από το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το αλάτι .
Προθερμάνετε το φούρνο στους 225ο C .
Λαδώστε το ταψί καλά το καθένα . Αδειάστε μέσα τη γέμιση και σκεπάστε με τα υπόλοιπα φύλλα, πάντα λαδώνοντάς τα καλά . Διπλώστε γύρω τα φύλλα , αφού κόψετε όσα περισσεύουν, και λαδώστε καλά την επιφάνεια.
Κόψτε το πάνω φύλλο (2-3 κοψιές )και βάλτε το ταψί στο φούρνο. Ύστερα από 15 λεπτά ψεκάστε με νερό οχτώ φορές (με το καταβρεχτήρι των φυτών ή του σιδερώματος )και
συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 5 λεπτά . Χαμηλώστε το φούρνο στους 180ο C και ψήστε για μια ώρα ακόμα . Σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και ψήστε άλλα 15 λεπτά . Σβήστε το φούρνο και αφήστε μέσα την πίτα άλλα 15 λεπτά . Βγάλτε το ταψί από το φούρνο και αφήστε να μείνει τουλάχιστον 2-3 ώρες προτού να κόψετε για να σερβίρετε την πίτα.

Μπακαλιάρος παστός τηγανητός
Κόβετε το μπακαλιάρο σε κομμάτια και τα αφήνετε να μουσκεύουν για 12 – 15 ώρες σε νερό

Χταπόδι ξυδάτο
Αν το χταπόδι είναι φρέσκο προσέξτε να είναι χτυπημένο καλά

Μπεκρή μεζές
Βάλτε το κρέας σ ένα μπολ, πήξτε την μουστάρδα και ανακατέψτε ώσπου να λερωθούν όλα τα κομματάκια

Μους με βραστό κοτόπουλο ή άλλο κρέας
Χτυπάτε στο μίξερ όλα τα υλικά και χρησιμοποιείτε το μίγμα σε καναπεδάκια,ταρτάκια,μικρά σάντουιτς,τόστ ή πίτες.

Κολοκυθοκεφτέδες Λιβάνου
Πλάθετε κεφτέδες με μίγμα και τους πατάτε για να γίνουν επίπεδοι

Χταποδόπιτα κεφαλονίτικη
Βράστε τα χταποδάκια χωρίς καθόλου νερό ή με πολύ λίγο, μέχρι να μαλακώσουν

ΠΑΤΑΤΕΣ μέ ΜΠΕΙΚΟΝ καί ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ στό ΦΟΥΡΝΟ
Όλη ή νοστιμιά σ' ένα πιάτο. Οικονομικό, γρήγορο, πεντανόστιμο. Ένα φαγητό από αυτά τά γρήγορα τού φούρνου.

Πικάντικη σαλάτα καλαμαράκια
Κόψτε τα καλαμαράκια σε ροδέλες .Ζεστάνετε το λαδί και σωτάρετε τα καλαμαράκια 2-3 λεπτά

Γαρίδες σαγανάκι με φέτα
Καθαρίστε τις γαρίδες αφήνοντας τα κεφάλια