laike.gr laike.gr Σύνδεση

facebook login

Login

  • *Προσωπικά δεδομένα.

Χταποδόπιτα κεφαλονίτικη

Συνταγές

Χταποδόπιτα κεφαλονίτικη
0.00

Υλικά Συνταγής

800γρ -1 κιλό μικρά χταποδάκια, καθαρισμένα
και παραγουλιασμένα (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
½ φλιτζ κόκκινο ξηρό κρασί
2/3 φλιτζ ρύζι, μουσκεμένο σε χλιαρό νερό 10 λεπτά και στραγγισμένο
1 ½ φλιτζ ελαιόλαδο
3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο , ψιλοκομμένα
650 γρ κολοκυθάκια ξυσμένα στο τρίφτη του κρεμμυδιού
½ κιλό κόκκινες σφιχτές ντομάτες , ξυσμένες στο τρίφτη του κρεμμυδιού
1 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κουτ. Γλυκού κόκκινη ξερή καυτερή πιπεριά (μπούκοβο)
Μια πρέζα (1/4 κουτ. Γλυκού ) κανέλα
1 κουτ. Γλυκού αλάτι
Χωριάτικο φύλλο για πίτες

Εκτέλεση συνταγής


Βράστε τα χταποδάκια χωρίς καθόλου νερό ή με πολύ λίγο, μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέστε το κρασί και μόλις πάρει βράση , κατεβάστε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσουν λίγο. Κόψτε τα χταποδάκια σε πολύ μικρά κομμάτια και διατηρήστε τα μέσα στο λίγο ζουμί τους . Σε τηγάνι ζεστάνετε μερικές κουταλιές λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσει , Προσθέστε και το σκόρδο και κατεβάστε από τη φωτιά . Σε μεγάλη
γαβάθα σνακατέψτε το κρεμμύδι με το κολοκύθι , την ντομάτα , το ρύζι, το χταπόδι , το μαϊντανό, την κανέλα , την πιπεριά , το μισό από το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το αλάτι .
Προθερμάνετε το φούρνο στους 225ο C .
Λαδώστε το ταψί καλά το καθένα . Αδειάστε μέσα τη γέμιση και σκεπάστε με τα υπόλοιπα φύλλα, πάντα λαδώνοντάς τα καλά . Διπλώστε γύρω τα φύλλα , αφού κόψετε όσα περισσεύουν, και λαδώστε καλά την επιφάνεια.
Κόψτε το πάνω φύλλο (2-3 κοψιές )και βάλτε το ταψί στο φούρνο. Ύστερα από 15 λεπτά ψεκάστε με νερό οχτώ φορές (με το καταβρεχτήρι των φυτών ή του σιδερώματος )και
συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 5 λεπτά . Χαμηλώστε το φούρνο στους 180ο C και ψήστε για μια ώρα ακόμα . Σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και ψήστε άλλα 15 λεπτά . Σβήστε το φούρνο και αφήστε μέσα την πίτα άλλα 15 λεπτά . Βγάλτε το ταψί από το φούρνο και αφήστε να μείνει τουλάχιστον 2-3 ώρες προτού να κόψετε για να σερβίρετε την πίτα.

Ρολάκια με τυρί και πέστο
Ετοιμάζουμε την ζύμη. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι σε ένα μπολ και ρίχνουμε το βούτυρο. Τρίβουμε με τα δάχτυλα ώσπου το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα.

Μαριναρισμένα καλαμαράκια με ντρέσινγκ λεμόνι
άζετε το χυμό λεμονιού, το σκόρδο και το λάδι σε μπολ, ρίχνετε τα καλαμαράκια και τα αφήνετε να μαριναριστούν για τουλάχιστον 3 ώρες.

Ψαροκροκέτες στον ατμό
Για να ετοιμάσετε τη σως, αναμειγνύετε όλα τα υλικά με 3 κουταλιές νερό σε μπολ και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να σχηματιστεί ομοιόμορφο μείγμα.

Γαρίδες με ντιπ λεμονιού-τζίντζερ
Κοσκινίζετε τα δύο είδη αλεύρι σε μπολ και ανοίγετε στο κέντρο μια λακουβίτσα. Αναμειγνύετε το τζίντζερ, το σκόρδο και τον κουρκουμά με 1 φλιτζάνι νερό και προσθέτετε το μείγμα στο κοσκινισμένο αλεύρι. Χρησιμοποιώντας το σύρμα, ανακατεύετε τα υλικά για να

Ορεκτικά με μπαγκέτα
Κόψτε το ψωμί σε φέτες πάχους 1,5 εκ και ροδίστε τες

Ντολμαδάκια με σπανάκι και ρύζι
Βράζετε το σπανάκι ώσπου να μαλακώσει. Το σουρώνετε και το στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας.

Μύδια φούρνου
Εκτέλεση συνταγής Ξύστε τα μύδια και αφαιρέστε τα μουστάκια τους . Ζεστάνετε το νερό σε κατσαρόλα, βάλτε τα μύδια και βράστε τα σκεπασμένα σε δυνατή φωτιά για 3 λεπτά, ώσπου να ανοίξουν

Μύδια με κρέμα
Τρίβετε και ξεπλένετε τα μύδια σε πολλά νερά και τα ρίχνετε σε ένα τηγάνι μαζί με το κρεμμύδι τριμμένο,

Μπεκρή μεζές
Βάλτε το κρέας σ ένα μπολ, πήξτε την μουστάρδα και ανακατέψτε ώσπου να λερωθούν όλα τα κομματάκια