Για 4-6 άτομα
ισπανική σούπα που σερβίρεται και ως αναψυκτικό ,ανάλογα με το πόσο πηχτή την κάνετε
Υλικά συνταγής
3-4 σκελίδες σκόρδο
1 κουτ γλυκού αλάτι
Ψίχα από μία φέτα μπαγιάτικο χωριάτικο ψωμί
μουσκεμένη σε νερό και στυμμένη
½-1 φρέσκια καυτερή πιπεριά ή όσο πιπέρι καγιέν ή
ταμπάσκο θέλετε.
4 κουτ. Σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες , κομμένες στη μέση
και ξυσμένες στον τρίφτη του κρεμμυδιού ,έτσι που να σας μείνει στο χέρι η φλούδα
½ αγγούρι καθαρισμένο και κομμένο σε μικρά κυβάκια
1 μικρό λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/2πράσινη και ½ κίτρινη πιπεριά , κομμένες σε μικρά κυβάκια
2-3 φλιτζ. νερό
2 κουταλιές σούπας βαλσαμικό ξίδι ή ισπανικό ξίδι από σέρι(όσο θέλετε)
Εκτέλεση συνταγής
Σε μεγάλο γουδί στο μπλέντερ , λιώστε το σκόρδο (περισσότερο ή λιγότερο ανάλογα με το γούστο σας) μαζί ,ε το αλάτι , το ψωμί και την πιπεριά , το πιπέρι ή το ταμπάσκο.
Προσθέστε το ελαιόλαδο και τις ντομάτες και δουλέψτε τα στο μπλέντερ να πάρετε λείο πολτό. Αδειάστε σε γαβάθα και βάλτε στο ψυγείο να παγώσει 3-4 ώρες, ή μια νύχτα.
Όταν πρόκειται να σερβίρετε, προσθέστε στο γκασπάτσο 2 φλιτζάνια παγωμένο νερό , το αγγούρι, το κρεμμύδι και τις πιπεριές, κρατώντας λίγα κομματάκια για να στολίσετε τα μπολ. Βάλτε λίγο ξίδι, ανακατέψτε και δοκιμάστε ,για να διορθώσετε το με νερό . Σερβίρετε
σε μεγάλα ποτήρια ή σε μπολ, στολίζοντας με ψιλοκομμένα λαχανικά.
Παραλλαγή
ΣΟΡΜΠΕ GAZPACHO
Αν θέλετε κάντε σορμπε με ο γκασπατσο, παγώνοντας το στη μηχανή του παγωτού συμφώνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή . Σερβίρετε μπαλάκια του σορμπε πασπαλισμένο η κύμινο, συνοδεύοντας με κομμάτια βρασμένο η καπνιστό ψαρί και ψιλοκομμένα βρασμένα αβγά. Μ ε το τρόπο αυτό γίνεται πιο ουσιαστικό καλοκαιρινό φαγητό.
GAZPACHO (ΓΚΑΣΠΑΤΣΟ ΚΡΥΑ ΝΤΟΜΑΤΟΣΟΥΠΑ)
Συνταγές
GAZPACHO (ΓΚΑΣΠΑΤΣΟ ΚΡΥΑ ΝΤΟΜΑΤΟΣΟΥΠΑ)
ισπανική σούπα που σερβίρεται και ως αναψυκτικό ,ανάλογα με το πόσο πηχτή την κάνετε
Λικέρ φράουλα
Καθαρίζουμε και κομματιάζουμε τις φράουλες. Τις βάζουμε σε μπολ μαζί με το τζιν και τη γρεναδίνη, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 2 μέρες
Λικέρ cherry
Ανακατεύουμε τα κεράσια με την ζάχαρη μέσα σε μεγάλο αποστειρωμένο βάζο, κλείνουμε σφιχτά και το αφήνουμε για 2-3 μέρες.
Λικέρ αχλάδι
Βάζουμε στην κατσαρόλα την ζάχαρη και το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τα αχλάδια σε φέτες,
Λικέρ μούρο
Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα τα μούρα, τη ζάχαρη, το νερό και το μοσχοκάρυδο και ζεσταίνουμε το μείγμα δίχως να βράσει ανακατεύοντας, ώσπου να διαλυθεί η ζάχαρη.
Λικέρ βερίκοκο
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα βερίκοκα, την ζάχαρη και το κρασί και ανακατεύουμε ώσπου να διαλυθεί η ζάχαρη, χωρίς να βράζει.
Λικέρ ροδάκινο με πορτοκαλί
Κομματιάζουμε τα ροδάκινα, τα ανακατεύουμε σε μεγάλο μπολ με τη ζάχαρη, το πορτοκάλι, το μπράντι, το λικέρ και την κανέλα