Υλικά Συνταγής
1 μέτρια μελιτζάνα , περίπου ½ κιλό , κομμένη σε λουρίδες και κατόπιν σε κύβους των 2,5 εκ.
αλάτι
½ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ φλιτζ. ελαιόλαδο ή περισσότερο, αν χρειάζεται
1 φλιτζ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο , σε φετάκια
2-4 φρέσκες καυτερές πιπεριές, ψιλοκομμένες
ή 2-4 κουτ. Γλυκού μπούκοβο ή χαλέπικο πιπέρι
½ φλιτζ. τριμμένη ντομάτα ή καλής ποιότητας ντοματάκια κονσέρβας
μία πρέζα ζάχαρη
1 πακέτο σπαγγέτι ή μακαρόνια Νο 3 , με τρύπα
1/3-1/2 φλιτζ. τριμμένο κεφαλοτύρι
Ξύσματα παρμεζάνας (προαιρετικά)
3 κουτ. Σούπας μαϊντανό , ψιλοκομμένο
Εκτέλεση συνταγής
Πασπαλίστε τις μελιτζάνες με άφθονο αλάτι ανακατέψτε τες καλά και βάλτε τες σε ένα σουρωτήρι. Αφήστε τες να στραγγίσουν για τουλάχιστον 30 λεπτά . Στύψτε τις μελιτζάνες για να αφαιρέσετε τα υγρά και απλώστε τες πάνω σε χαρτοπετσέτες . Βάλτε λάδι να ζεσταθεί . Σοτάρετε τις μελιτζάνες, ανακατεύοντας τες μέχρι να ροδίσουν καλά .
Βγάλτε τες με τρυπητή κουτάλα και σουρώστε τες, μαζεύοντας το λάδι.
Χρησιμοποιώντας τι υπόλοιπο λάδι, ή αυτό που στραγγίξατε, σοτάρετε στο ίδιο τηγάνι το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά και σοτάρετε ακόμη 1 λεπτό . Ρίξτε το κρασί και αφήστε το μείγμα να ψηθεί σε δυνατή φωτιά , για 30 λεπτά . Προσθέστε τις ντομάτες και τη ζάχαρη, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε, μέχρις ότου εξατμιστεί όλα το υγρό , γύρω στα 20 λεπτά .
Βράστε τα μακαρόνια al dente σε άφθονο αλατισμένο νερό, ακολουθώντας τις οδηγίες του πακέτου. Σουρώστε καλά και βάλτε τα σε ζεσταμένη γαβάθα .Περιχύστε με τη σάλτσα και προσθέστε τα τηγανισμένα κομματάκια της μελιτζάνας και τριμμένο τυρί. Ανακατέψτε , δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύση.
Σερβίρετε τα μακαρόνια πασπαλισμένα με ξύσματα παρμεζάνας και ψιλοκομμένο μαϊντανό