Υλικά συνταγής
6 αβγά
2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
2/3 ποτήρια του νερού νερό
3 κουταλιές της σούπας κορνφλάουρ
2 ποτήρια του νερού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Ξύσμα 1 πορτοκαλιού ή 2 βανίλιες
Ελάχιστο αλάτι
Λίγο βιτάμ και λίγο αλεύρι για το ταψί
Υλικά για το σιρόπι
3 ποτήρια του νερού νερό
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
Χυμό 1 πορτοκαλιού
2 κουταλιές της σούπας κονιάκ
3-4 γαρίφαλα
1 ξυλαράκι κανέλας
Εκτέλεση συνταγής
Χτυπάμε ξεχωριστά τα ασπράδια των αβγών σε μαρέγκα μαζί με το αλάτι και ½ ποτήρι του νερού ζάχαρη. Χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και, τέλος, ρίχνουμε την μαρέγκα, ανακατεύοντας ελαφρά. Αλείφουμε με βιτάμ ένα ταψί (διαστάσεων 40*32 εκ.), ή μια φόρμα (αν θέλουμε το παντεσπάνι για να φτιάξουμε τούρτα), το αλευρώνουμε , αδειάζουμε μέσα το μείγμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 55-60 λεπτά. Φροντίζουμε να μην ανοίξουμε καθόλου το φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ώστε το παντεσπάνι να γίνει αφράτο. Για να δούμε αν έχει ψηθεί, το τρυπάμε με ένα μαχαίρι , το οποίο πρέπει να βγαίνει στεγνό. Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ , για 7-8 λεπτά. Προτού σβήσουμε τη φωτιά ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Όταν βγάλουμε το παντεσπάνι από το φούρνο, καθώς είναι ζεστό το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι και το γαρνίρουμε με ό,τι κρέμα μας αρέσει. Μια ωραία πρόταση είναι να το γαρνίρουμε με σαντιγί, φρέσκες φράουλες και λίγα ψημένα αμύγδαλα.