laike.gr laike.gr Σύνδεση

facebook login

Login

  • *Προσωπικά δεδομένα.

Χταπόδι πιλάφι

Συνταγές

Χταπόδι πιλάφι
0.00

Υλικά συνταγής

1 - 1/2 κιλό χταπόδι
1 φλυτζάνι τού καφέ, καλό ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
3 μέ 4 ώριμες ντομάτες, τριμμένες στόν τρίφτη
1 κ. γ. πάστα ντομάτας
1 ποτήρι νερού ρύζι
1 φλυτζάνι τού καφέ, κρασί λευκό
Ρίγανη
Αλάτι & Πιπέρι κατά τήν προτίμησή σας

Εκτέλεση συνταγής

Πλένετε καλά τό χταπόδι καί τό βάζετε νά βράσει μέ αρκετό νερό καί λίγο χοντρό αλάτι. Δέν πρέπει νά τό αφήσετε νά παραβράσει, περίπου 15 λεπτά άν είναι μικρό καί 20 μέ 25 λεπτά άν είναι μεγάλο. 
Αφού τό βράσετε, τό αφήνετε νά κρυώσει καί τό κόβετε σέ μέτρια ή μικρά κομματάκια, ανάλογα τί μέγεθος σάς αρέσει.
Βάζετε σέ κατσαρόλα τό ελαιόλαδο μέ τό κρεμμύδι νά τσιγαριστεί λίγο καί τό σβήνετε μέ τό κρασί.
Όταν εξατμιστεί τό αλκοόλ, προσθέτετε τίς ντομάτες, τήν πάστα λιωμένη σέ 2 φλυτζάνια ζουμί, στό οποίο έβρασε τό χταπόδι καί αφού πάρει βράση ρίχνετε τό χταπόδι. Τό αφήνετε νά βράσει γιά 5 λεπτά καί κατόπιν προσθέτετε 2 ποτήρια ζουμί καί τό υπόλοιπο νερό ... (αναλογία 2-1/2 φλυτζάνια ζουμί, 1 φλυτζάνι ρύζι) ... καί αφού πάρουν μερικές βράσεις, προσθέτετε τό ρύζι. Τό κατάλληλο ρύζι είναι τό κίτρινο γιά πιλάφι. Όχι γλασέ ή καρολίνα.

Τό ανακατεύετε στήν αρχή μέ πιρούνι, ρίχνετε αλάτι, πιπέρι καί ρίγανη καί όταν αρχίσει νά βράζει, τό σκεπάζετε καί τό αφήνετε νά σιγοβράσει καί νά πιεί τό ζουμί του.
Όταν είναι έτοιμο, τό κατεβάζετε από τή φωτιά, σκεπάζετε τήν κατσαρόλα μέ καθαρή πετσέτα, τό αφήνετε νά μείνει έτσι γιά 5 λεπτά καί σερβίρετε.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Άν τό χταπόδι είναι φρέσκο, πρέπει νά είναι καλοχτυπημένο γιά νά μαλακώσει καί έτσι νά βράσει καλύτερα, αντίθετα μέ τό κατεψυγμένο πού χρειάζεται λιγότερο χρόνο νά βράσει.

ΞΕΠΑΓΩΜΑ: Άν τό χταπόδι είναι κατεψυγμένο, καλό είναι νά τό επαναφέρετε σέ θερμοκρασία δωματίου όσο τό δυνατόν πιό φυσικά. Βγάλτε το από τήν κατάψυξη στή συντήρηση από τό προηγούμενο βράδυ καί τό επόμενο πρωί αφήστε το σέ ένα μπόλ στόν πάγκο τής κουζίνας, χωρίς όμως νά προσθέσετε νερό.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ: Πιθανότατα δέν θά χρειαστεί νά χτυπήσετε τό χταπόδι στά βράχια ή στόν πάγκο τής κουζίνας, αφού θά τό έχει κάνει ό ιχθυοπώλης γιά εσάς. Θά πρέπει όμως νά τό καθαρίσετε προσεκτικά. Ξεκινήστε από τό σημείο στό οποίο συναντιούνται τά οκτώ πλοκάμια καί ή κουκούλα. Εκεί βρίσκεται ένα κόκαλο, τό γνωστό «δόντι». Αφαιρέστε τo προσεκτικά καί προχωρήστε στή σακούλα. Χαράξτε την κατά μήκος καί αδειάστε την από τά εντόσθια. Κάντε τό ίδιο μέ τά μάτια καί έπειτα πλύνετε καλά.

ΠΗΓΗ: https://www.facebook.com/geustikataxeidia/

Αγγουράκια γεμιστά
Τό ούζο έχει τήν τιμητική του τό καλοκαίρι καί είναι ιδιαίτερα ιδανικό γιά μία φιλική συγκέντρωση. Είναι γνωστό πώς ό καλός Οικοδεσπότης δέν σερβίρει τό ούζο ποτέ σκέτο. Σερβίρεται πάντα μέ κάποιον μεζέ: ελιές, αγγουράκι, λίγο τυρί ή καί πιό περίτεχνα καί

Καγιανά ή Στραπατσάδα
Ρίχνετε σε τηγάνι τις αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες ντομάτες μαζί με το ζουμί τους,το αλάτι,τα πιπέρια,τη ρίγανη,τη ζάχαρη,το σκόρδο και το βούτυρο.

Μύδια φούρνου
Εκτέλεση συνταγής Ξύστε τα μύδια και αφαιρέστε τα μουστάκια τους . Ζεστάνετε το νερό σε κατσαρόλα, βάλτε τα μύδια και βράστε τα σκεπασμένα σε δυνατή φωτιά για 3 λεπτά, ώσπου να ανοίξουν

Ντολμαδάκια με σπανάκι και ρύζι
Βράζετε το σπανάκι ώσπου να μαλακώσει. Το σουρώνετε και το στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας.

Μπαρμπούνια τηγανητά
Μαρινάρετε τα μπαρμπούνια με το αλάτι , το πιπέρι , τη ρίγανη

Γαρίδες με ντιπ λεμονιού-τζίντζερ
Κοσκινίζετε τα δύο είδη αλεύρι σε μπολ και ανοίγετε στο κέντρο μια λακουβίτσα. Αναμειγνύετε το τζίντζερ, το σκόρδο και τον κουρκουμά με 1 φλιτζάνι νερό και προσθέτετε το μείγμα στο κοσκινισμένο αλεύρι. Χρησιμοποιώντας το σύρμα, ανακατεύετε τα υλικά για να

Μεξικάνικα λουκάνικα
Τοποθετούμε τα λουκάνικα σε λαμαρίνα που έχουμε αλείψει με λάδι και τα ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς.

Χταπόδι πιλάφι
Μία εξαιρετικά νόστιμη συνταγή καί ένα λαχταριστό πιάτο γιά όλη τήν Οικογένεια. Καλομαγειρεμένο μαμαδίστικο φαγητό, πικάντικο όσο πρέπει, μέ λίγο πιπεράκι παραπάνω, πανεύκολο καί πεντανόστιμο. Κλασικό, Ελληνικό πιάτο.

Χταποδόπιτα κεφαλονίτικη
Βράστε τα χταποδάκια χωρίς καθόλου νερό ή με πολύ λίγο, μέχρι να μαλακώσουν