laike.gr laike.gr Σύνδεση

facebook login

Login

  • *Προσωπικά δεδομένα.

Σύκο γλυκό του κουταλιού

Συνταγές

Σύκο γλυκό του κουταλιού
0.00

Υλικά Συνταγής

1 κιλό σύκα
1 κιλό ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
Γαρύφαλλα ή ασπρισμένα αμύγδαλα ή καρύδια, όσα καί τά σύκα ..
Χυμό από μισό λεμόνι
2 αρωματικές βανίλιες
200 γραμ. γλυκόζη

Εκτέλεση συνταγή

Άν μαζέψετε μόνοι μας τά σύκα, καλό είναι νά φοράτε γάντια, γιατί ή επαφή μέ τό γάλα τής συκιάς, δημιουργεί πολύ έντονη φαγούρα.
Πλένετε καλά τά σύκα, χρησιμοποιώντας γάντια, γιά νά φύγει τό γάλα πού θά έχουν βγάλει.
Μέ κοφτερό μαχαίρι, κόβετε λίγο τό κοτσάνι καί αφαιρείτε τό σκούρο σκληρό σημάδι πού έχουν από τήν κάτω μεριά, αφαιρώντας καί βγάζοντας τυχόν σποράκια πού θά υπάρχουν.
Βράζετε τά σύκα σέ μπόλικο νερό, γιά 5 λεπτά περίπου, .. (ΟΧΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ) .. σκεπασμένα μέ ένα πιάτο.
Επαναλαμβάνετε τή διαδικασία ξεπικρίσματος γιά δεύτερη φορά αφήνοντάς τα νά βράσουν, γιά 5 λεπτά από τή στιγμή πού θά αρχίσει τό νερό νά κοχλάζει.
Τά βγάζετε από τό νερό καί τά αφήνουμε 20 λεπτά περίπου γιά νά κρυώσουν.

Παίρνετε μία οδοντογλυφίδα ή ένα ξυλάκι γιά σουβλάκια καί τρυπάτε τό κάθε σύκο, μπήγοντας τήν οδοντογλυφίδα από τήν βάση τού σύκου καί βγάζοντάς το από τό κοτσάνι.
Στίβετε ελαφρά τό κάθε σύκο, χωρίς νά τό λιώσετε, πιέζοντάς το γιά νά φύγει τό νερό.

Στή συνέχεια τοποθετείτε σέ κάθε σύκο από ένα γαρύφαλλο .. (εκεί πού είχατε κόψει μέ τό μαχαίρι) .. μπορείτε αντί γιά γαρύφαλλο νά χρησιμοποιήσετε ασπρισμένα αμύγδαλα ή καρύδια. Εμένα μού αρέσουν τά γαρύφαλλα γιατί κάνουν τό γλυκό πιό αρωματικό.

Σέ κατσαρόλα μεγάλη καί βαθιά ρίχνουμε τά σύκα, τό νερό, τή ζάχαρη καί τά αφήνετε νά βράσουν γιά 10 μέ 15 λεπτά, μέχρι νά δέσει τό σιρόπι καί ξαφρίζετε άν χρειάζεται.
Αποσύρετε από τή φωτιά καί αφήνετε τό γλυκό σκεπασμένο γιά 24 ώρες, έτσι ώστε νά βγάλει τά υγρά του.

Έν τώ μεταξύ, τά σύκα μας γεμίζουν μέσα μέ σιρόπι καί ξαναβρίσκουν τό σχήμα τους.

Τήν επόμενη μέρα βάζετε τό γλυκό νά ξαναβράσει, μαζί μέ τό χυμό τού λεμονιού, τή βανίλια καί τή γλυκόζη.
Αφήνετε νά βράσει έως ότου "δέσει" τό σιρόπι. Δέν πρέπει νά είναι αραιό γιατί θά μουχλιάσει.
Αποσύρετε καί τά αφήνετε μέσα στό σιρόπι νά κρυώσουν πολύ καλά, πρίν τά αποθηκεύσετε σέ αποστειρωμένα, στεγνά βάζα. Τό σιρόπι πρέπει νά τά καλύπτει εντελώς.
Διατηρούνται σέ δροσερό, σκιερό μέρος γιά αρκετό καιρό.
Άν ανοιχτούν τά βάζα πρέπει οπωσδήποτε νά μπούν στό ψυγείο.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εύκολη συνταγή αλλά όχι γρήγορη - Όμως τό γευστικό αποτέλεσμα θά σάς δικαιώσει ... ! ! !

ΠΗΓΗ:https://www.facebook.com/geustikataxeidia/posts/537393519981958

Γλυκό βύσσινο
Καθαρίζετε το βύσσινο,το πλένετε και αφαιρείτε τα κουκούτσια.Ρίχνετε στα κουκούτσια το νερό και το στραγγίζετε.

Φράουλα Γλυκό
Βάλτε τις φράουλες σε μεγάλη κατσαρόλα και ζεστάνετέ τες 5 λεπτά για να βγάλουν ένα μέρος από το χυμό τους

Τριαντάφυλλο Γλυκό
Μαζεύετε τα πέταλα,τα πλένετε και τα στραγγίζετε.

Μελιτζανάκι γλυκό
Αφαιρείτε από τα μελιτζανάκια τα κοτσάνια και τη φλούδα.

Αχλάδι γλυκό
Καθαρίζετε τα αχλάδια και αν είναι μεγάλα τα χωρίζετε στα δύο.

Σύκο γλυκό του κουταλιού
Άγριο σύκο γλυκό τού κουταλιού μέ συκαλάκια από τό χωριό μας ...

Μαρμελάδα εσπεριδοειδών
Ξύνετε ελαφρά την επιφάνεια των φρούτων και τα κόβετε στη μέση.

Καρπούζι γλυκό
Καθαρίζετε και κόβετε τη φλούδα καρπουζιού ή την τρίβετε στον τρίφτη του κυδωνιού.

Ροδάκινα μαρμελάδα
Ζεματάτε τα ροδάκινα και αφαιρείτε το φλούδι.