Η σόγια είναι ένα όσπριο με καταγωγή από την Ασία που χρησιμοποιείται ευρέως εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια στην Κίνα. Η διατροφική αξία σε σχέση με άλλα όσπρια, είναι πολύ μεγαλύτερη. Είναι πλούσια και σε φυτικές ίνες και σε αντιοξειδωτικά.  Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε μέταλλα όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο,  ο φώσφορος, και το κάλιο.

Το βασικό  πλεονέκτημα της όμως, που την έχει καταστείσει τόσο δημοφηλή, είναι η περιεκτικότητα της σε πρωτεΐνη. Εξ αιτίας αυτού του πλεονεκτήματος έχει αποκτήσει υποστηρικτές χορτοφάγους, αθλητές αλλά και πολλούς άλλους που αναζητούν έναν υγιεινότερο τρόπο διατροφής. Η μεγάλη ζήτηση σε σχέση με την περιορισμένη παραγωγή, οδήγησαν στην παρασκευή γενετικά τροποποιημένης (δηλαδή μεταλλαγμένης) σόγιας. Τα μεταλλαγμένα τρόφιμα έχουν πολλές φορές κατηγορηθεί για διάφορες μορφές καρκίνου. Ωστόσο αυτό δεν είναι ακόμα αποδεδειγμένο. Για να είμαστε σίγουροι ότι η σόγια που θα αγοράσουμε δεν είναι γενετικά τροποποιημένη, ζητάμε πιστοποίηση και την προμηθευόμαστε από καταστήματα βιολογικών προϊόντων.

Προϊόντα σόγιας

  • Αλεύρι σόγιας : είναι το αλεύρι από την κονιορτοποίηση των φασολιών σόγιας. Θεωρείται άμεση πηγή πρωτεΐνης με χαμηλό κόστος .
  • Το σογιέλαιο : είναι τα έλαιο που εξάγεται από τους καρπούς της σόγιας .​Η θρεπτική του αξία είναι μικρότερη σε σχέση με το ελαιόλαδο . Σε σύγκριση όμως με τα άλλα σπορέλαια έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη. Έχει αντιοξειδωτικά εάν καταναλωθεί ωμό ενώ όταν θερμανθεί δημιουργούνται λιπαρά οξέα.​
  • Κιμάς σόγιας : συναγωνίζεται επάξια τις ζωικές τροφές καθώς  περιέχει μεγάλη ποσότητα πρωτεινης αλλά και μαγνησίου. Έχει μόνο φυτικά λιπαρά ενώ δεν περιέχει χοληστερόλη και άλλα ζωικά λίπη. Παράγεται από φασόλια σόγιας.
  • Γάλα σόγιας :  Ένα προιόν από  φασόλια σόγιας  που έχουν μουλιάσει στο νερό και το  υγρό που εξάγεται μας δείνει  το γάλα σόγιας. Επειδή η φυσική του γεύση δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστη, στα γάλατα που κυκλοφορούν χρησιμοποιούν   φυσικά ενισχυτικά γεύσης. ​Έχει πολλές πρωτείνες αλλά και ασβέστιο και είναι καλή επιλογή για χορτοφάγους, περίόδους νηστείας αλλά και για άτομα με δυσανεξία στην λακτόζη.                                   
  • Γιαούρτι σόγιας :  Στο γάλα της σόγιας προστήθενται ένζυμα για να πήξει. ​'Οπως παρασκευάζεται δηλαδή και το κοινό γιαούρτι.
  • ​​Tόφου : Είναι ένα μαλακό τυρί  που φτιάχνεται από γάλα σόγιας. Είναι αρκετά πιο  αλμυρό από το κανονικό τυρί.

 

Γράφει η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Κελέση Κατερίνα