Μια εντυπωσιακή εμφάνιση επηρεάζεται σημαντικά από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα μαλλιά σου. Είναι απαραίτητο λοιπόν να δείχνουν υγιή, φρέσκα και ελαστικά για να έχεις ένα λαμπερό αποτέλεσμα. Αν θέλεις να έχεις πραγματικά υγιή μαλλιά, θα πρέπει να τα φροντίζεις από τη ρίζα τους . Οι τροφές που τρως παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ποιότητα των μαλλιών σου.

 

''Τα κύτταρα της τρίχας διαιρούνται κάθε 23 με 72 ώρες, με αποτέλεσμα τα μαλλιά να μεγαλώνουν κατά 0.3- 0.4mm ημερησίως ''

''Η απώλεια μαλλιών είναι δυνατόν να οφείλεται σε: άγχος, ορμονικούς ή γενετικούς παράγοντες, σε ασθένεια ή  σε  ελλιπή διατροφή.''

''Κάθε άνθρωπος χάνει σε φυσιολογικούς ρυθμούς 50- 100 τρίχες ημερησίως.''

Oι κυριότεροι «εχθροί» των μαλλιών σου:


• Aσθένειες και φάρμακα: Παθήσεις του θυρεοειδούς και σοβαρές αναιμίες ενδεχομένως  να προκαλέσουν τριχόπτωση, ενώ κάποια φάρμακα μπορούν να επιταχύνουν το πρόβλημα. Σε αυτά συνυπολογίζονται τα αντισυλληπτικά, τα αντικαταθλιπτικά και κάποια φάρμακα για την καταπολέμηση της ακμής.

• Oρμονικές διαταραχές: Αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα τριχόπτωσης και αφορούν γυναίκες που βρίσκονται σε περίοδο εγκυμοσύνης ή εμμηνόπαυσης. Ενδεχομένως είναι ανάλογα προβλήματα και μετά την εμμηνόπαυση, λόγω του ότι οι ωοθήκες είναι πιθανό να παράγουν περισσότερα ανδρογόνα από ότι οιστρογόνα.

• Eντατικές δίαιτες: Mια ισορροπημένη διατροφή είναι ουσιώδης για την υγιή ανάπτυξη της τρίχας. H έλλειψη σιδήρου και η πρωτεϊνική έλλειψη, που εκδηλώνονται συνήθως ύστερα από εντατικές δίαιτες, φτωχές σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, είναι πιθανό να προκαλέσουν τριχόπτωση.

 • Άγχος: Kλινικές έρευνες επιβεβαιώνουν πως το έντονο στρες είναι δυνατόν να οδηγήσει σε πρόωρη παύση της κανονικής διάρκειας ανάπτυξης της τρίχας. 

 

  • ΑΛΛΑΞΕ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
     

*Πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες αποτελούν το βασικό συστατικό των ινών των τριχών.Πηγές αποτελούν το κοτόπουλο,τα ψάρια,το συκώτι,τα αυγά,το βοδινό,τα γαλακτοκομικά και τα όσπρια.

*Ταυρίνη

Είναι ένα φυσικό αμινοξύ που υπάρχει στους μυς του εγκεφάλου και της καρδιάς και σύμφωνα με μελέτες εμποδίζει την παραμόρφωση του βολβού της τρίχας, συνεισφέροντας στην καλή υγεία του τριχωτού της κεφαλής.Καλές πηγές: Θαλασσινά, φύκια και ψάρια.

*Βιταμίνη C

Συμβάλει στη σύνθεση κολλαγόνου που αποτελεί βάση του ιστού του θύλακα από όπου αναπαράγεται και αναπλάθεται η τρίχα.Πηγές: Εσπεριδοειδή (ακτινίδιο, ντομάτες, σπανάκι, μωβ λάχανο)

*Βιταμίνη Α

Σημαντική για το φυσιολογικό κύκλο ζωής των κυττάρων της τρίχας.Έλλειψη  προκαλεί ξηρότητα με αποτέλεσμα αδύναμα και εύθραυστα μαλλιά. Πηγές: Συκώτι, βούτυρο, γαλακτοκομικά, καρότα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά (με τη μορφή προβιταμίνης).

*Σίδηρος

Αν έχετε απώλεια περισσότερων μαλλιών από το κανονικό, υπάρχει πιθανότητα να έχετε έλλειψη σιδήρου ή αναιμία. Μελέτες  έχουν δείξει πως υπάρχει άμεσος συσχετισμός της έλλειψης σιδήρου με την κακή υγεία και την απώλεια μαλλιών. Τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο συμπεριλαμβάνουν το συκώτι, το βόειο κρέας, τη σόγια, τις αγκινάρες, το σπανάκι και τα δαμάσκηνα.

 *Ασβέστιο

Το ασβέστιο ενισχύει τη διέγερση των ορμονών που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των μαλλιών. Το ασβέστιο μπορείτε να το βρείτε ιδιαιτέρως σε γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα και το τυρί. Επιπλέον, βρίσκεται σε μεγάλη περιεκτικότητα σε τροφές όπως το μπρόκολο, τα πορτοκάλια, τα βερίκοκα και οι σαρδέλες.

 *Βιταμίνη D

Μελέτες έχουν παρουσιάσει ότι η βιταμίνη D ενισχύει την ανάπτυξη υγιών τριχοθυλακίων. Η κυριότερη πηγή βιταμίνης D είναι τα συμπληρώματα ιχθυελαίου ή τα ψάρια όπως η ρέγκα, το γατόψαρο, η πέστροφα και ο σολομός. Επίσης τη βρίσκουμε,  στο τόφου, το γάλα σόγιας και το κανονικό γάλα. Η βιταμίνη D συνθέτεται επίσης στο σώμα σας, κάθε φορά που εκτίθεστε στον ήλιο.

 *Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Οι βιταμίνες Β επιπλέον σας βοηθούν στο να περιορίσετε τον αριθμό των τριχών που χάνετε καθημερινά και να διατηρήσετε τα μαλλιά σας πλούσια και υγιή. Θα τις βρείτε στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τις πρωτεΐνες από άπαχο κρέας (όπως τα ψάρια, το κοτόπουλο και τη γαλοπούλα), τα φασόλια, τα καρύδια και τα διάφορα θαλασσινά.

 *Ψευδάργυρος

Τα τρόφιμα που μας προμηθεύουν με ψευδάργυρο περιλαμβάνουν θαλασσινά, όπως στρείδια, αστακό και καβούρι, όπως και άλλα κρέατα όπως το βοδινό, το χοιρινό και το κοτόπουλο. Μπορείτε εξίσου να λαμβάνετε αυτό το συγκεκριμένο μέταλλο από αυγά, δημητριακά, φασόλια, γιαούρτι και φιστίκια τύπου κάσιους.

 

Πρόγραμμα διατροφής για γερά μαλλιά (ενδεικτικά)

 

Πρωινό: •1 ποτήρι γάλα άπαχο ή 1 γιαούρτι άπαχο •δημητριακά ολικής άλεσης •1 μικρή μπανάνα
Eνδιάμεσο σνακ: •1 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι ή γκρέιπ φρουτ ή 2 μικρά καρότα ή 1 αβοκάντο και 1 αχλάδι ή 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης με φυστικοβούτυρο
Mεσημεριανό: •Kοτόπουλο ή μπριζόλα μοσχαρίσια ή ψάρι ή γαρίδες ψητές/ βραστές, μαγειρεμένα με ελαιόλαδο και κομμάτια ντομάτας, πατάτας, καρότου και κρεμμυδιού •2 κούπες σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι ή μπρόκολο ή ραδίκια ή μαρούλι) με ελαιόλαδο (σος βινεγκρέτ ή λεμόνι) •1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης •1 ποτήρι πράσινο τσάι
Aπογευματινό σνακ: •1 μήλο και λίγα αμύγδαλα ή 1 μπανάνα μικρή και λίγα καρύδια ή 1 ποτήρι γάλα άπαχο και 1 αχλάδι

Bραδινό: •1/2 φιλέτο στήθος κοτόπουλου με 1/2 κούπα καστανό ρύζι ή 1/2 κούπα πουρέ γλυκοπατάτας •1 κούπα λάχανο μωβ και καρότο, και 1 αυγό ή κουνουπίδι βραστό και λαχανάκια Bρυξελλών με ελαιόλαδο (σος βινεγκρέτ) •1 ποτήρι μπίρα ή 1 ποτήρι πράσινο τσάι

 

Μαρία Λύτρα

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Msc

Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων -Διατροφολόγων

https://www.facebook.com/Μαρία-Λύτρα-Διαιτολόγος-Διατροφολόγος-1120539487970696/?pnref=lhc