Η κάνναβη ανήκει στην οικογένεια Cannabaceae, η οποία διακρίνεται σε τρεις κατηγορίες διαφορετικών φυτών: α) την Cannabis indica, β) την Cannabis ruderalia και γ) την Cannabis sativa.  Η τελευταία είναι και η πιο διαδεδομένη από τις υπόλοιπες δύο, είναι πιο ψηλή και αναπτύσσεται σε πεδινές περιοχές. Από αρχαιολογικής και ιστορικής πλευράς, στοιχεία της κάνναβης υπάρχουν σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου υπάρχει βλάστηση. Το χαρακτηριστικό αυτό καθιστά δύσκολο τον ακριβή εντοπισμό της χρονολογικής προέλευσης της. Σε γενικές γραμμές θεωρείται ότι ο τόπος προέλευσης είναι στην Βόρεια Ινδία, στο Θιβέτ και στο Νεπάλ και γενικά στις νότιες-νοτιοανατολικές περιοχές που περιβάλλουν την οροσειρά των Ιμαλαΐων.

Η παλαιότερη καταγεγραμμένη καλλιέργεια από τον άνθρωπο χρονολογείται γύρω στο 4000 π.Χ. στην Κίνα. Στις περισσότερες κουλτούρες ανά τον κόσμο η κάνναβη έχει χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς, προστίθεται στην κουζίνα, καίγεται ως θυμίαμα σε θρησκευτικές τελετές και καπνίζεται για λόγους ευχαρίστησης. Η κάνναβη επίσης αποτέλεσε σημαντική για την κατασκευή ρούχων, χαρτιού, σκοινιών και ελαίων. Στην Ευρώπη, κατά τον 16ο αιώνα (1563) η Βασίλισσα Ελισάβετ Α΄ της Αγγλίας αποφάσισε ότι οι ιδιοκτήτες γης πρέπει να καλλιεργούν κάνναβη σε ένα ορισμένο κομμάτι του αγρού, ειδάλλως ήταν αναγκασμένοι να πληρώνουν ένα πρόστιμο της τάξης των 5 λιρών. Στην Βιρτζίνια, το 1611, η καλλιέργεια της κάνναβης έγινε υποχρεωτική για όλους τους αγρότες.

Προς το παρόν, η καλλιέργεια και η αναπαραγωγή κάνναβης απαγορεύεται στις περισσότερες χώρες, εκτός από περιπτώσεις άδειας για ερευνητικούς σκοπούς και φαρμακευτικής χρήσης.  Προς τα τέλη του 20ο αιώνα, και πιο συγκεκριμένα, κατά την δεκαετία του 1990, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ ψηφίστηκε για πρώτη φορά ο νόμος για την εφαρμογή της ιατρικής κάνναβης (1996) και τον επόμενο χρόνο ιδρύθηκε ο Εθνικός Οργανισμός για τη Μεταρρύθμιση των Δικαιωμάτων Μαριχουάνας.

Η κάνναβη περιέχει ένα σύνολο σημαντικών ενώσεων, από φαρμακευτικής πλευράς, όπως είναι τα λεγόμενα κανναβινοειδή, τερπενοειδή, φλαβονοειδή, αλκαλοειδή, κα. Τα κανναβινοειδή συνιστούν μια μοναδική κατηγορία τερνοφαινολικών ενώσεων που περιέχονται στα φυτά της κάνναβης. Περισσότερα από 80 κανναβινοειδή έχουν απομονωθεί από την Cannabis sativa.

Η Cannabis Sativa είναι ένα ετήσιο, δίοικο φυτό (δηλαδή τα αρσενικά και θηλυκά άνθη βρίσκονται σε χωριστά φύλλα) με ισχυρούς βλαστούς. Οι μίσχοι είναι συνήθως γωνιώδεις και διακλαδισμένοι, ξυλώδεις και μερικές φορές κοίλοι στο εσωτερικό τους, ανάλογα με την ποικιλία. Το ύψος του φυτού κυμαίνεται από 1 έως 6 μέτρα. Οι ρίζες του εκτείνονται συνήθως σε βάθος από 30-60 εκατοστά έως και 2.5 μέτρα σε πιο χαλαρά εδάφη, ενώ σε εδάφη πλούσια σε υγρασία βρίσκονται πολύ κοντά στην επιφάνεια. Τα φύλλα του είναι πράσινα και παλαμοειδή (με επτά λοβούς). Ωστόσο το μέγεθος και το σχήμα των φύλλων διαφέρει σημαντικά, ανάλογα με την γενετική προέλευση του φυτού. Η διάταξη των φύλλων έχει αντίθετη, εναλλάξιμη ή σπειροειδή φορά.

Τα φύλλα είναι περίπου 6-11 εκατοστά σε μήκος και 2-15 εκατοστά σε πλάτος. Οι ομοαξονικές και οριζόντιες επιφάνειες των φύλλων είναι πράσινες, με διάσπαρτα ρητινώδη τριχώματα. Οι ταξιανθίες αποτελούνται από πολυάριθμες κεφαλές ανθών που βρίσκονται σε μακριούς και φυλλώδεις μίσχους. Οι στήμονες (το αρσενικό μέρος του άνθους) αποτελείται από πέντε ανοιχτό-πράσινα και τριχωτά σέπαλα, μήκους 2.5-4 mm και πέντε πεταλοειδής στήμονες με λεπτές ίνες. Ο ύπερος (το θηλυκό μέρος του άνθους) είναι άμισχο και σε ζεύγη. Ο καρπός έχει σχήμα αχινού και περιέχει μόνο ένα σπόρο με σκληρό κέλυφος, καλυμμένο από το λεπτό τοίχωμα των ωοθηκών και είναι ελλειψοειδής, ελαφρώς συμπιεσμένος, λείος, μήκους 2-5 mm και με καφέ στίγματα.

"Υπηρεσίες κειμενογράφησης ιστοσελίδων"
http://syngramma.gr/
https://www.facebook.com/syngramma