Η Cannabis sativa καλλιεργείται σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Η Κίνα έχει γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός με έμφαση στην παραγωγή ινών κάνναβης. Στην Γαλλία, η κάνναβη καλλιεργείται κυρίως για  την παραγωγή σπόρων για φύτευση και την κατασκευή χαρτιού για τσιγάρα. Ο Καναδάς έχει δημιουργήσει μια βιομηχανία κάνναβης που προορίζονται για την κατασκευή καλλυντικών και διατροφικών προϊόντων, ενώ ο σπόρος αποτελεί κύριο προϊόν της βιομάζας κάνναβης. Άλλες χρήσεις (μη ενεργειακού χαρακτήρα) είναι η παραγωγή οικοδομικού υλικού (π.χ. για μόνωση), υφασμάτων και ινών.

Η Cannabis sativa αναπτύσσεται από τους σπόρους και ιδιαίτερα έντονα σε  ανοιχτά και ηλιόλουστα περιβάλλοντα με ελαφριά και καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη, επαρκή θρεπτικά συστατικά και νερό. Είναι ένα φυτό με μεγάλες προσαρμοστικές ικανότητες, το οποίο μπορεί να ζει σε ένα ευρύ φάσμα περιβαλλοντικών και κλιματολογικών συνθηκών. Οι βέλτιστες κλιματικές συνθήκες είναι αυτές των εύκρατων ζωνών με θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 15 έως 26ο C, παρόλο που μπορεί να αντέξει και σε ένα πιο ευρύ φάσμα θερμοκρασιών. Η κάνναβης ειδικά, στα αρχικά στάδια ανάπτυξης, αποδίδει καλύτερα σε εδάφη με χαμηλή περιεκτικότητα σε άργιλο.

Ο κύκλος ζωής του φυτού Cannabis sativa ολοκληρώνεται εντός 4-6 μηνών, ανάλογα με τον χρόνο της φύτευσης και την ποικιλία. Μπορεί να φτάσει έως και τα 5 μέτρα σε ύψος μέσα σε μια περίοδο ανάπτυξης 4-6 μηνών. Ερμαφρόδιτες ποικιλίες του φυτού έχουν αναπτυχθεί για την βιομηχανική παραγωγή της κάνναβης, καθώς αυτό επιτρέπει την δημιουργία περισσότερο ομοιόμορφων καλλιεργειών. Η διαδικασία της βλάστησης συνήθως ολοκληρώνεται μέσα σε 3-7 ημέρες. Το στάδιο ανάπτυξης των δενδρυλλίων ολοκληρώνεται εντός 2-3 μηνών. Αργότερα, ακολουθεί η συνολική ανάπτυξη του κάτω από την διαρκή έκθεση στο φως (πρόκειται για το στάδιο της φυτικής ανάπτυξης).

Σε αυτό το στάδιο είναι εύκολο να αναγνωριστεί το αρσενικό και θηλυκό μέρος. Αργότερα, συνήθως κατά το καλοκαίρι, η αναπαραγωγική φάση της κάνναβης ξεκινάει όταν το φυτό εκτίθεται σε μικρότερη διάρκεια ηλιακού φωτός (12-14 ώρες ή λιγότερο) ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος και τη γενετική προέλευση.

Μόλις τα αρσενικά άνθη ωριμάσουν και επικονιαστούν, τα θηλυκά πεθαίνουν άμεσα. Οι παραγόμενοι σπόροι μετά την ανθοφορία φέρουν συνδυασμούς χαρακτηριστικών τόσο του αρσενικού όσο και του θηλυκού μέρους, ως αποτέλεσμα της σταυροειδούς γονιμοποίησης. Αυτή η μέθοδος συνήθως χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια κάνναβης που προορίζεται για την κατασκευή ινών κάνναβης ή για σπόρους κάνναβης με περιεκτικότητα σε THC λιγότερη των 0.2%.

Η κάνναβη απαιτεί ένα καλά προετοιμασμένο στρώμα σποράς, απαλλαγμένο από ζιζάνια ώστε να εξασφαλιστεί ένα καλό φυσικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των φυτών και την επαρκή τροφοδότηση νερού προς  την επιφάνεια. Η σπορά πραγματοποιείται συνήθως με την διάνοιξη του στρώματος σποράς με το κατάλληλο εργαλείο σε βάθος περίπου 2-3 εκατοστών. Η διάνοιξη τρυπών μεγαλύτερου βάθους επηρεάζει αρνητικά την απόδοση. Για την παραγωγή ινών απαιτείται υψηλή πυκνότητα του φυτού, ενώ για την παραγωγή σπόρων είναι προτιμότερη η χαμηλή πυκνότητα.

Η διαδικασία της φύτευσης κάνναβης είναι προτιμότερο να ξεκινάει κατά το χειμώνα ή το φθινόπωρο με το όργωμα και να συνεχιστεί με την φύτευση των σπόρων κατά την άνοιξη, όταν πλέον έχει περάσει η εποχή των χαμηλών θερμοκρασιών. Εξαιτίας του ύψους και της θολοειδούς σχηματικής ανάπτυξης έχει παρατηρηθεί ότι τα ζιζανιοκτόνα δεν χρειάζονται ή απαιτούνται πολύ μικρές ποσότητες. Επίσης, δεν έχουν παρατηρηθεί ιδιαίτερα σημαντικά προβλήματα από έντομα ή άλλες ασθένειες, εκτός από κάποιες περιπτώσεις ορισμένων ποικιλιών που είναι πιο επιρρεπείς απέναντι σε αυτούς τους παράγοντες. Κατά τη συγκομιδή, η καλύτερη ποιότητα των ινών συλλέγεται μετά την ολοκλήρωση της ανθοφορίας των φυτών, αλλά όχι πριν ωριμάσουν οι σπόροι.

"Υπηρεσίες κειμενογράφησης ιστοσελίδων"
http://syngramma.gr/
https://www.facebook.com/syngramma