Οι ξηροί καρποί εκτός από γευστικοί , μας προσφέρουν και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Πιο συγκεκριμένα, ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής οι ξηροί καρποί αποτελούν πολύ καλή πηγή:Ασβεστίου: δομικό υλικό από τα οστά και τα δόντιαΨευδαργύρου: προστατεύει από ιώσεις , μολύνσεις, ασθένειες καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
φυλλικού οξέος: προλαμβάνει την αύξηση των επιπέδων ομοκυστεΐνης στο αίμα
φυτικών ινών: βοηθούν  στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος
χαλκού: Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, συμμετέχει στην επούλωση πληγών.
σεληνίου: Δρα ως αντιοξειδωτικό και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
μαγνησίου : συμβάλλει στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
πρωτεϊνών : βασικό δομικό συστατικό των μυών, τα φιστίκια έχουν την υψηλότερη ποσότητα πρωτεϊνών
βιταμινών Ε: εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες καθώς δρα ως αντιοξειδωτικό
Ω3 λιπαρών οξέων: προστατεύουν από εμφράγματα καθώς εμποδίζουν την δημιουργία θρόμβων 

 

Γράφει η Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Κελέση Κατερίνα