Τα δημητριακά αποτελούν την βάση μιας ισορροπημένης διατροφής, στην πυραμίδα τροφίμων.Πόσοι όμως πραγματικά γνωρίζουν τι σημαίνει δημητριακά ολικής άλεσης και γιατί θεωρούνται τόσο σημαντικά για την υγεία μας;
Ας αρχίσουμε με το ποια είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης:
Είναι το ρύζι, τα σιτάρι, η βρώμη, η σίκαλη, το κριθάρι,το κινόα, το καλαμπόκι..αρκεί να καταναλωθούν στην μορφή που μας τα δίνει η φύση, σαν ολόκληρος καρπός.
Κάθε καρπός δημητριακών  αποτελείται από τρία βρώσιμα μέρη, κατά τη συγκομιδή του: το πίτουρο, το φύτρο και το ενδόσπερμα. Όλα αυτά τα περιβάλει ένα μη βρώσιμο στρώμα, ώστε να τα προστατεύει από παράσιτα και από την ακτινοβολία του ήλιου. Αυτό που κάνει τόσο ξεχωριστά τα δημητριακά ολικής άλεσης, είναι ότι μετά την συγκομιδή τους και την επεξεργασία τους διατηρούν και τα τρία αυτά βρώσιμα μέρη, τα οποία είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και βασικά θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και μέταλλα.
Σε αντίθεση με τα δημητριακά ολικής άλεσης, στα επεξεργασμένα δημητριακά έχουν αφαιρεθεί ο πίτουρο και το φύτρο , με αποτέλεσμα να χάνεται το 25% περίπου της πρωτεΐνης, αλλά και άλλα 17 θρεπτικά συστατικά.
Το τελικό προϊόν της διαδικασίας της ολικής άλεσης παραμένει φυσικό ενώ ταυτόχρονα διατηρεί τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και την βιταμίνη Ε, το μαγνήσιο, τον σίδηρο. Επίσης οι φυτικές ίνες που μας παρέχουν αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού ώστε να νιώθουμε χορτάτοι.
Οι έρευνες δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωσή τους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνων, διαβήτη και παχυσαρκίας. Άτομα που καταναλώνουν συστηματικά  δημητριακά ολικής άλεσης εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα. Κατανάλωση τριών μερίδων δημητριακών ολικής άλεσης ημερησίως, μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 25%,των εγκεφαλικών επεισοδίων κατά 37%,των καρκίνων του πεπτικού συστήματος κατά 35% και του διαβήτη τύπου 2 κατά 27% .
Καταλαβαίνουμε λοιπόν συνοψίζοντας, πόσο σημαντικό είναι να αντικαταστήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα επεξεργασμένα δημητριακά με δημητριακά ολικής άλεσης ώστε να εκμεταλλευτούμε όλα τα οφέλη που μας προσδίδουν.