laike.gr laike.gr Σύνδεση

facebook login

Login

  • *Προσωπικά δεδομένα.

Χταπόδι πιλάφι

Συνταγές

Χταπόδι πιλάφι
0.00

Υλικά συνταγής

1 - 1/2 κιλό χταπόδι
1 φλυτζάνι τού καφέ, καλό ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
3 μέ 4 ώριμες ντομάτες, τριμμένες στόν τρίφτη
1 κ. γ. πάστα ντομάτας
1 ποτήρι νερού ρύζι
1 φλυτζάνι τού καφέ, κρασί λευκό
Ρίγανη
Αλάτι & Πιπέρι κατά τήν προτίμησή σας

Εκτέλεση συνταγής

Πλένετε καλά τό χταπόδι καί τό βάζετε νά βράσει μέ αρκετό νερό καί λίγο χοντρό αλάτι. Δέν πρέπει νά τό αφήσετε νά παραβράσει, περίπου 15 λεπτά άν είναι μικρό καί 20 μέ 25 λεπτά άν είναι μεγάλο. 
Αφού τό βράσετε, τό αφήνετε νά κρυώσει καί τό κόβετε σέ μέτρια ή μικρά κομματάκια, ανάλογα τί μέγεθος σάς αρέσει.
Βάζετε σέ κατσαρόλα τό ελαιόλαδο μέ τό κρεμμύδι νά τσιγαριστεί λίγο καί τό σβήνετε μέ τό κρασί.
Όταν εξατμιστεί τό αλκοόλ, προσθέτετε τίς ντομάτες, τήν πάστα λιωμένη σέ 2 φλυτζάνια ζουμί, στό οποίο έβρασε τό χταπόδι καί αφού πάρει βράση ρίχνετε τό χταπόδι. Τό αφήνετε νά βράσει γιά 5 λεπτά καί κατόπιν προσθέτετε 2 ποτήρια ζουμί καί τό υπόλοιπο νερό ... (αναλογία 2-1/2 φλυτζάνια ζουμί, 1 φλυτζάνι ρύζι) ... καί αφού πάρουν μερικές βράσεις, προσθέτετε τό ρύζι. Τό κατάλληλο ρύζι είναι τό κίτρινο γιά πιλάφι. Όχι γλασέ ή καρολίνα.

Τό ανακατεύετε στήν αρχή μέ πιρούνι, ρίχνετε αλάτι, πιπέρι καί ρίγανη καί όταν αρχίσει νά βράζει, τό σκεπάζετε καί τό αφήνετε νά σιγοβράσει καί νά πιεί τό ζουμί του.
Όταν είναι έτοιμο, τό κατεβάζετε από τή φωτιά, σκεπάζετε τήν κατσαρόλα μέ καθαρή πετσέτα, τό αφήνετε νά μείνει έτσι γιά 5 λεπτά καί σερβίρετε.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Άν τό χταπόδι είναι φρέσκο, πρέπει νά είναι καλοχτυπημένο γιά νά μαλακώσει καί έτσι νά βράσει καλύτερα, αντίθετα μέ τό κατεψυγμένο πού χρειάζεται λιγότερο χρόνο νά βράσει.

ΞΕΠΑΓΩΜΑ: Άν τό χταπόδι είναι κατεψυγμένο, καλό είναι νά τό επαναφέρετε σέ θερμοκρασία δωματίου όσο τό δυνατόν πιό φυσικά. Βγάλτε το από τήν κατάψυξη στή συντήρηση από τό προηγούμενο βράδυ καί τό επόμενο πρωί αφήστε το σέ ένα μπόλ στόν πάγκο τής κουζίνας, χωρίς όμως νά προσθέσετε νερό.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ: Πιθανότατα δέν θά χρειαστεί νά χτυπήσετε τό χταπόδι στά βράχια ή στόν πάγκο τής κουζίνας, αφού θά τό έχει κάνει ό ιχθυοπώλης γιά εσάς. Θά πρέπει όμως νά τό καθαρίσετε προσεκτικά. Ξεκινήστε από τό σημείο στό οποίο συναντιούνται τά οκτώ πλοκάμια καί ή κουκούλα. Εκεί βρίσκεται ένα κόκαλο, τό γνωστό «δόντι». Αφαιρέστε τo προσεκτικά καί προχωρήστε στή σακούλα. Χαράξτε την κατά μήκος καί αδειάστε την από τά εντόσθια. Κάντε τό ίδιο μέ τά μάτια καί έπειτα πλύνετε καλά.

ΠΗΓΗ: https://www.facebook.com/geustikataxeidia/

Πικάντικη σαλάτα καλαμαράκια
Κόψτε τα καλαμαράκια σε ροδέλες .Ζεστάνετε το λαδί και σωτάρετε τα καλαμαράκια 2-3 λεπτά

Ντολμαδάκια με σπανάκι και ρύζι
Βράζετε το σπανάκι ώσπου να μαλακώσει. Το σουρώνετε και το στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας.

Ψαροκροκέτες στον ατμό
Για να ετοιμάσετε τη σως, αναμειγνύετε όλα τα υλικά με 3 κουταλιές νερό σε μπολ και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να σχηματιστεί ομοιόμορφο μείγμα.

Κολιοί Φούρνου
Καθαρίζετε και πλένετε τους κολιούς πολύ καλά. Τους αλατοπιπερώνετε, τους βάζετε σε ένα ταψάκι και τους περιχύνετε με το χυμό λεμονιού

Χταπόδι ξυδάτο
Αν το χταπόδι είναι φρέσκο προσέξτε να είναι χτυπημένο καλά

Γαυράκι Μυτιλήνης
Καθαρίζουμε το γαύρο και τον τοποθετούμε σ΄ ένα αρκετά μεγάλο ταψί

Ρολάκια με τυρί και πέστο
Ετοιμάζουμε την ζύμη. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι σε ένα μπολ και ρίχνουμε το βούτυρο. Τρίβουμε με τα δάχτυλα ώσπου το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα.

Μύδια Σαγανάκι
Ξεπλένετε και στραγγίστε καλά τα μύδια

Μοσχάρι καρπάτσο
Τοποθετείτε 4 φέτες μοσχάρι σε απόσταση 5 εκ. βάζετε από πάνω άλλη μια λαδόκολλα και χτυπάτε λίγο το κρέας, ώστε να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Κάνετε το ίδιο και με τις υπόλοιπες φέτες.