ΠΑΓΩΤΟ

Το παγωτό είναι ένα γλύκισμα, ιδιαίτερα δροσιστικό, το οποίο αποτελεί ιδανική λύση τους καλοκαιρινούς, και όχι μόνο, μήνες. Διατηρείται στην κατάψυξη, κατά κύριο λόγο, και έχει πολλά διαφορετικά είδη και τρόπους σερβιρίσματος. Το κλασικό παγωτό που έχουμε όλοι στο μυαλό μας προσφέρεται είτε σε κυπελάκι, χωνάκι αλλά το βρίσκουμε και σε ξυλάκι. Μπορεί να συνδυαστεί με φρούτα και ξηρούς καρπούς για να προσδώσει άλλο άρωμα στο γευστικό αποτέλεσμα ή με σιρόπι και τρούφα κατά το σερβίρισμα.  Συνηθέστερες γεύσεις είναι η βανίλια (ή κρέμα), η σοκολάτα και η φράουλα. Επίσης, συναντούμε και παγωτό χωρίς ζάχαρη, το οποίο περιέχει μόνο σιρόπια φρούτων. Από κει και πέρα μπορούμε να δημιουργήσουμε παγωτό σε οποιαδήποτε γεύση μπορούμε να φανταστούμε.

Πολλές χώρες διεκδικούν την πατρότητα του παγωτού και ανάμεσα σ’  αυτές είναι η Περσία, η Κίνα και η Ιταλία. Ειδικά η τελευταία είναι η χώρα που φημίζεται για το εξαιρετικά εύγευστο παγωτό της. Η επικρατέστερη άποψη, θέλει τον θαλασσοπόρο Μάρκο Πόλο να δοκίμασε για πρώτη φορά παγωτό στην Ανατολή τον 13ο αι., και από εκεί να έφερε τη συνταγή στην πατρίδα του, τη Βενετία, εμπλουτίζοντάς τη με γάλα βουβαλιού. Με τον καιρό η συνταγή διαδόθηκε σε όλη την Ευρώπη και εξελίχθηκε σημαντικά. Το 1903 πάντως έχουμε για πρώτη φορά το σερβίρισμα του παγωτού σε χωνάκι.

Τα κύρια συστατικά του παγωτού είναι ;

Γάλα ή κρέμα γάλακτος

Αυγά, τα οποία όταν είναι φρέσκα δίνουν άλλη υφή και ποιότητα στο παγωτό

Ζάχαρη, κυρίως κρυσταλλική αλλά όχι καστανή γιατί έχει περισσότερη υγρασία

Φρούτα και Ξηροί καρποί που δίνουν ιδιαίτερη γεύση ανάλογα με την επιλογή μας.

 

Τα παγωτά μπορούν να παρασκευαστούν είτε με το χέρι, που είναι αρκετά χρονοβόρα διαδικασία αλλά πιο οικονομική, είτε με παγωτομηχανή που είναι η πιο εύκολη λύση.  Επίσης, πέρα από την ευρεία κυκλοφορία παγωτών στο εμπόριο, μπορούμε και εμείς οι ίδιοι να παρασκευάσουμε στο σπίτι μας. Υπάρχουν αισθητές διαφορές ανάμεσα στις δύο αυτές επιλογές, καθώς το παγωτό του εμπορίου είναι πιο μαλακό εξαιτίας του αέρα που ενσωματώνεται στο εσωτερικό του κατά τη διάρκεια της παραγωγής του, ενώ το σπιτικό είναι πιο σκληρό αλλά σαφώς πιο οικονομικό και πιο υγιεινό, καθώς ελέγχεται πιο εύκολα η ποιότητα των υλικών.

Εκτός από το παγωτό που γνωρίζουμε όλοι, υπάρχουν κι άλλα είδη παγωτού που είναι :

Κλασικό παγωτό (ιταλικό gelato), που έχει ως βάση γάλα ή κρέμα γάλακτος.

Παγωτό Παρφέ, όπου έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε κρέμα γάλακτος με πολλά λιπαρά και περισσότερες θερμίδες από το κλασικό παγωτό. Εξαιτίας των αυγών και της κρέμας γάλακτος περιέχει υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

Παγωτό Σορμπε, το οποίο δεν περιέχει γάλα αλλά παρασκευάζεται από φρούτα ή πουρέ φρούτων και μπορεί να περιέχει ζάχαρη και διάφορα γλυκαντικά. Χαμηλής θερμιδικής αξίας.

Παγωτό Γρανίτα, όπου τα συστατικά δε διαφέρουν από του σορμπέ, αλλά εξαιτίας της συνεχούς ανάδευσής του σε ειδικές μηχανές υπάρχει η αίσθηση του τριμμένου πάγου.

Παγωτό μηχανής, ίσως το πιο εύγευστο απ’ όλα, το οποίο παρασκευάζεται στη στιγμή, περιέχει γάλα ή κρέμα γάλακτος και έχει πιο μαλακή υφή καθώς ανακατεύεται συχνά.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΓΩΤΟ

Το βιολογικό παγωτό περιέχει αγνά υλικά και οι πρώτες του ύλες είναι βιολογικής προέλευσης. Δεν περιέχει χρωστικές ουσίες, συντηρητικά ή τεχνητά αρώματα. Παρασκευάζεται από ακατέργαστη ζάχαρη, αυγά και γάλα από ζώα βιολογικής εκτροφής, φυσικό κακάο και οργανικά γλυκαντικά με προσθετικά γεύσης. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και φρέσκα φρούτα ή ξηροί καρποί, πάντα βιολογικής προέλευσης. Τα παγωτά αυτά φέρουν ειδικό σήμα υποχρεωτικά και ελέγχονται αυστηρά πριν την έξοδό τους στην αγορά. Στην Ελλάδα οι βασικές εταιρίες που παράγουν βιολογικό παγωτό είναι η εταιρία , η οποία ήταν η πρώτη που παρήγε βιολογικό παγωτό στην χώρα μας,  η Παμφόρος Γαία, το Αγρόκτημα Βελεστίνου κ.α.

Η διατροφική αξία του βιολογικού παγωτού είναι μεγάλη καθώς τα υλικά που περιέχονται, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, είναι αγνά και έτσι κρατούν όλα τα θρεπτικά τους στοιχεία. Είναι πολύ καλή πηγή βιταμινών Α, Β και Ε, από τα φρούτα βιολογικής καλλιέργειας και περιέχει υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες εξαιτίας της χρήσης βιολογικού γάλακτος. Επίσης, χαρίζει ενέργεια λόγω των υδατανθράκων και είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία, όπως ασβέστιο, φώσφορος και σίδηρος. Ακόμη ασκεί αγχολυτική δράση και τονώνει τον οργανισμό. Στην περίπτωση που το παγωτό είναι σοκολάτα, η περιεκτικότητά του σε κακάο ενισχύει την αντιοξειδωτική του δράση και η χρήση ξηρών καρπών το κάνει πιο πλούσιο σε πολυφαινόλες.  

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΥ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΑΓΩΤΟΥ

Το βιολογικό παγωτό είναι σαφώς πιο υγιεινό από το συμβατικό καθώς περιέχει πιο αγνές και καθαρές πρώτες ύλες και η ποιότητά του είναι εγγυημένη. Είναι πιο πλούσιο σε ασβέστιο και σε βιταμίνες Α, Ε, Β1, Β2, Β6, οι οποίες υπάρχουν στα φρέσκα βιολογικά φρούτα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του. Τέλος, έχει πιο πλούσια αντιοξειδωτική δράση εξαιτίας του φυσικού κακάο.