Τι σημαίνει σωστή διατροφή; Τί πρέπει να τρώω;Πως πρέπει να το τρώω ; Πόσα γεύματα την ημέρα  να καταναλώνω ; Απαγορεύονται τα γλυκά,τα ποτά και τα αναψυκτικά; Μπορώ να τρώω από όλα και να μην παχαίνω;
Αυτές είναι  μερικές  από τις καθημερινές απορίες όλων μας . Τελικά ξέρουμε όντως τι σημαίνει  σωστή Διατροφή;
Διατροφή αρχικά σημαίνει φαγητό,γεύμα.. Τρώω 5-6 γεύματα ημερησίως . Πρωινό-δεκατιανό-Μεσημεριανό-απογευματινό-Βράδινό,  και ενυδατώνομαι επαρκώς.
Μια διατροφή για να χαρακτηριστεί  υγιεινή  και ισορροπημένη πρέπει να συνδυάζει όλες τις ομάδες τροφίμων  . Το σώμα χρειάζεται  όλα τα απαραίτητα μικροθρεπτικά & μακροθρεπτικά συστατικά για να επιβιώσει ( Υδατάνθρακες (40%-70% ), Πρωτεΐνες (15%-25%) ,Λίπος (20%-50%),Φυτικές Ίνες, βιταμίνες,σίδηρ,ασβέστιο,Κάλιο,φώσφορο,νάτριο,μαγνήσιο, μαγγάνιο.)
Δεν πρέπει να απαγορεύουμε κανένα τρόφιμο. Όλα μπορούμε να τα εντάξουμε σε μικρή ποσότητα και σωστά συνδυασμένο φυσικά.
Προριμούμε  τα προϊόντα μας να είναι ολικής αλέσεως διότι μας προσφέρουν φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Καταναλώνουμε καθημερινά φρούτα και λαχανικά. Ξηρούς καρπούς ανάλατους ,αποξηραμένα δαμάσκηνα , Τσάι  και γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά. Ενυδατωνόμαστε και γυμναζόμαστε συστηματικά.
Όλα αυτά βέβαια πρέπει να αποτελούν τρόπο  ζωής και πολύ σημαντικό είναι να στρέψουμε την προσοχή μας στην διαπαιδαγώγιση των παιδιών όσων αφορά την διατροφής  τους.Ένα στα 3  παιδιά ηλικίας 3-12 ετών έχουν  σωματικό βάρος πάνω από το κανονικό,  επίσης δεν καταναλώνουν πρωινό, καταναλώνουν καθημερινά γλυκά, ενώ τρώνε λιγότερα λαχανικά  και κυρίως δεν γυμνάζονται.  Η παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα είναι πλέον πολύ συχνό φαινόμενο. Ποιοι  ευθύνονται; Μήπως τα σχολειό, τα ΜΜΕ ή οι γονείς;
Οι γονείς πρέπει πρώτοι να μάθουν να τρέφονται  σωστά  , ώστε το  παιδί να παραδειγματιστεί  και να ακολουθήσει την υγιεινή Διατροφή.
Πρέπει να βοηθήσουμε τα παιδιά και να  τους μάθουμε  τι σημαίνει διατροφή. Τι σημαίνει σωστή διατροφή..