laike.gr laike.gr Σύνδεση

facebook login

Login

  • *Προσωπικά δεδομένα.

Χταπόδι ξυδάτο

Συνταγές

Χταπόδι ξυδάτο
5.00

 

Υλικά Συνταγής

1 χταπόδι (2-3 κιλά)

1 κούπα ξίδι

2 κλωνάρια σέλινο

2 μικρά καρότα

1 μέτριο κρεμμύδι

αλάτι, 10 κόκκους πιπέρι

για την σαλάτα: ½ κούπας λάδι, 1/3 κούπας ξίδι, αλάτι, 10 κόκκους πιπέρι.

Εκτέλεση συνταγής

Αν το χταπόδι είναι φρέσκο προσέξτε να είναι χτυπημένο καλά. Μαλακώνει επίσης όταν σταθεί στην κατάψυξη. Για σίγουρα βάλτε το φρέσκο να σταθεί μερικές ημέρες στην κατάψυξη, άσχετα αν είναι χτυπημένο ή οχι. Πλύντε καλά το χταπόδι και βάλτε το σε κατσαρόλα με νερό, που να το σκεπάζει. Ρίξτε το ξίδι, σκεπάστε την κατσαρόλα και βάλτε την επάνω σε δυνατή φωτιά. Όταν αρχίσει να βράζει, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε το χταπόδι 1 ώρα. Στραγγίστε, ξεπλύντε το με κρύο νερό και καθαρίστε προσεκτικά τις μαύρες μεμβράνες χωρίς να χαλάσετε τις βεντούζες. Βάλτε το σε κατσαρόλα με καθαρό νερό. Ρίξτε μέσα το σέλινο, τα καρότα, το κρεμμύδι, τους κόκκους πιπέρι και αρκετό αλάτι. Σκεπάστε την κατσαρόλα και σιγοβράστε το 30΄ ακόμη. Χτυπήστε όλα μαζί τα υλικά της σάλτσας, να ανακατευτούν και περιχύστε το χταπόδι όσο είναι ζεστό. Αφήστε το να σταθεί 24 ώρες τουλάχιστον, ανακατεύοντας απο καιρό σε καιρό για να νοστιμίσει. Ανοίξτε τα πλοκάμια και στολίστε το σε πιατέλα με κόκκινη πιπεριά και φυλλαράκια μαιντανό. Περιχύστε το με τη σάλτσα του.

 

 

Μύδια με κρέμα
Τρίβετε και ξεπλένετε τα μύδια σε πολλά νερά και τα ρίχνετε σε ένα τηγάνι μαζί με το κρεμμύδι τριμμένο,

Κολιοί Φούρνου
Καθαρίζετε και πλένετε τους κολιούς πολύ καλά. Τους αλατοπιπερώνετε, τους βάζετε σε ένα ταψάκι και τους περιχύνετε με το χυμό λεμονιού

Μπεκρή μεζές
Βάλτε το κρέας σ ένα μπολ, πήξτε την μουστάρδα και ανακατέψτε ώσπου να λερωθούν όλα τα κομματάκια

Ρολάκια με τυρί και πέστο
Ετοιμάζουμε την ζύμη. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι σε ένα μπολ και ρίχνουμε το βούτυρο. Τρίβουμε με τα δάχτυλα ώσπου το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα.

Μαριναρισμένα καλαμαράκια με ντρέσινγκ λεμόνι
άζετε το χυμό λεμονιού, το σκόρδο και το λάδι σε μπολ, ρίχνετε τα καλαμαράκια και τα αφήνετε να μαριναριστούν για τουλάχιστον 3 ώρες.

Ντολμαδάκια με σπανάκι και ρύζι
Βράζετε το σπανάκι ώσπου να μαλακώσει. Το σουρώνετε και το στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας.

Ψαροκροκέτες στον ατμό
Για να ετοιμάσετε τη σως, αναμειγνύετε όλα τα υλικά με 3 κουταλιές νερό σε μπολ και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να σχηματιστεί ομοιόμορφο μείγμα.

Μπαρμπούνια στον φούρνο
Καθαρίστε και πλύντε καλά τα ψάρια. Στραγγίστε τα, αραδιάστε τα σε ταψάκι και περιχύστε τα με το χυμό λεμονιού

Μύδια Σαγανάκι
Ξεπλένετε και στραγγίστε καλά τα μύδια