laike.gr laike.gr Σύνδεση

facebook login

Login

  • *Προσωπικά δεδομένα.
Αρχική > Συνταγές > Κυπριακή κουζίνα > Κυρίως πιάτα κυπριακής κουζίνας > Βαζάνια (μελιτζάνες) με χαλούμι στο φούρνο

Βαζάνια (μελιτζάνες) με χαλούμι στο φούρνο

Συνταγές

Βαζάνια (μελιτζάνες) με χαλούμι στο φούρνο
0.00

 

Υλικά Συνταγής

  • 1 κιλό μελιτζάνες
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε στρογγυλές φέτες
  • μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 4 ντομάτες τριμμένες
  • μισό χαλούμι τριμμένο
  • ελαιόλαδο
  • αλατοπίπερο

Εκτέλεση συνταγής

Πλένουμε τα βαζάνια (μελιτζάνες), τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε λεπτές, κάθετες φέτες. Τ΄ αλατίζουμε και τ’αφήνουμε για μισή ώρα στον ήλιο. Μαραίνουμε το κρεμμύδι σε λίγο νερό και μετά προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και το ψιλοκομμένο μαϊντανό κι αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μερικές βράσεις. Σε ορθογώνιο ή τετράγωνο ταψί τοποθετούμε μια στρώση μελιτζάνες, ρίχνουμε λίγη σάλτσα και πασπαλίζουμε με μπόλικο τριμμένο χαλούμι.

Ακολουθούμε αυτή τη διαδικασία, μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά. Πασπαλίζουμε με μπόλικο τριμμένο χαλούμι και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.

Μπιζέλι (αρακάς) με κρέας ρίφι (κατσίκι)
Τσιγαρίζουμε το κρέας σε χαμηλή φωτιά. Μαραίνουμε το κρεμμύδι σε νερό και προσθέτουμε το ελαιόλαδο με το οποίο είχαμε τηγανίσει το κρέας

Μπιζέλι (αρακάς) γιαχνί με αγκινάρες
Αφαιρούμε από τις αγκινάρες τα κοτσάνια. Με ένα μυτερό μαχαίρι καθαρίζουμε το εσωτερικό τους και για να μη μαυρίσουν...

Φασόλες βραστές (φασολάδα)
Μουσκεύουμε τα φασόλια αποβραδίς. Την άλλη μέρα τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε για λίγα λεπτά.

Βαζάνια (μελιτζάνες) με χαλούμι στο φούρνο
Πλένουμε τα βαζάνια (μελιτζάνες), τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε λεπτές, κάθετες φέτες

Φακή μουτζέντρα
Σιγοβράζουμε τη φακή σε μπόλικο νερό κι όταν μαλακώσει ρίχνουμε το χυμό ενός λεμονιού, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το ελαιόλαδο, το ρύζι, τη ντομάτα τριμμένη και το αλατοπίπερο.

Φασολάκι γιαχνί
Καθαρίζουμε, κόβουμε και πλένουμε το φασολάκι. Μαραίνουμε σε νερό το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και μετά προσθέτουμε το ελαιόλαδο....

Λουβί μαυροματί (μαυρομάτικα) με λάχανα (σέσκουλα)
Πλένουμε τα φασόλια τα μαυρομάτικα και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό να βράσουν καλά.

Κουνουπίδι γιαχνί στο φούρνο
Αφαιρούμε τα φύλλα και τα σκληρά κοτσάνια από το κουνουπίδι.

Κουπέπια (ντολμαδάκια) με κιμά
Σοτάρουμε τον κιμά και το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τον χυμό της ντομάτας και αφήνουμε να πάρει μερικές βράσεις.