laike.gr laike.gr Σύνδεση

facebook login

Login

  • *Προσωπικά δεδομένα.

Χταπόδι πιλάφι

Συνταγές

Χταπόδι πιλάφι
0.00

Υλικά συνταγής

1 - 1/2 κιλό χταπόδι
1 φλυτζάνι τού καφέ, καλό ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
3 μέ 4 ώριμες ντομάτες, τριμμένες στόν τρίφτη
1 κ. γ. πάστα ντομάτας
1 ποτήρι νερού ρύζι
1 φλυτζάνι τού καφέ, κρασί λευκό
Ρίγανη
Αλάτι & Πιπέρι κατά τήν προτίμησή σας

Εκτέλεση συνταγής

Πλένετε καλά τό χταπόδι καί τό βάζετε νά βράσει μέ αρκετό νερό καί λίγο χοντρό αλάτι. Δέν πρέπει νά τό αφήσετε νά παραβράσει, περίπου 15 λεπτά άν είναι μικρό καί 20 μέ 25 λεπτά άν είναι μεγάλο. 
Αφού τό βράσετε, τό αφήνετε νά κρυώσει καί τό κόβετε σέ μέτρια ή μικρά κομματάκια, ανάλογα τί μέγεθος σάς αρέσει.
Βάζετε σέ κατσαρόλα τό ελαιόλαδο μέ τό κρεμμύδι νά τσιγαριστεί λίγο καί τό σβήνετε μέ τό κρασί.
Όταν εξατμιστεί τό αλκοόλ, προσθέτετε τίς ντομάτες, τήν πάστα λιωμένη σέ 2 φλυτζάνια ζουμί, στό οποίο έβρασε τό χταπόδι καί αφού πάρει βράση ρίχνετε τό χταπόδι. Τό αφήνετε νά βράσει γιά 5 λεπτά καί κατόπιν προσθέτετε 2 ποτήρια ζουμί καί τό υπόλοιπο νερό ... (αναλογία 2-1/2 φλυτζάνια ζουμί, 1 φλυτζάνι ρύζι) ... καί αφού πάρουν μερικές βράσεις, προσθέτετε τό ρύζι. Τό κατάλληλο ρύζι είναι τό κίτρινο γιά πιλάφι. Όχι γλασέ ή καρολίνα.

Τό ανακατεύετε στήν αρχή μέ πιρούνι, ρίχνετε αλάτι, πιπέρι καί ρίγανη καί όταν αρχίσει νά βράζει, τό σκεπάζετε καί τό αφήνετε νά σιγοβράσει καί νά πιεί τό ζουμί του.
Όταν είναι έτοιμο, τό κατεβάζετε από τή φωτιά, σκεπάζετε τήν κατσαρόλα μέ καθαρή πετσέτα, τό αφήνετε νά μείνει έτσι γιά 5 λεπτά καί σερβίρετε.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Άν τό χταπόδι είναι φρέσκο, πρέπει νά είναι καλοχτυπημένο γιά νά μαλακώσει καί έτσι νά βράσει καλύτερα, αντίθετα μέ τό κατεψυγμένο πού χρειάζεται λιγότερο χρόνο νά βράσει.

ΞΕΠΑΓΩΜΑ: Άν τό χταπόδι είναι κατεψυγμένο, καλό είναι νά τό επαναφέρετε σέ θερμοκρασία δωματίου όσο τό δυνατόν πιό φυσικά. Βγάλτε το από τήν κατάψυξη στή συντήρηση από τό προηγούμενο βράδυ καί τό επόμενο πρωί αφήστε το σέ ένα μπόλ στόν πάγκο τής κουζίνας, χωρίς όμως νά προσθέσετε νερό.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ: Πιθανότατα δέν θά χρειαστεί νά χτυπήσετε τό χταπόδι στά βράχια ή στόν πάγκο τής κουζίνας, αφού θά τό έχει κάνει ό ιχθυοπώλης γιά εσάς. Θά πρέπει όμως νά τό καθαρίσετε προσεκτικά. Ξεκινήστε από τό σημείο στό οποίο συναντιούνται τά οκτώ πλοκάμια καί ή κουκούλα. Εκεί βρίσκεται ένα κόκαλο, τό γνωστό «δόντι». Αφαιρέστε τo προσεκτικά καί προχωρήστε στή σακούλα. Χαράξτε την κατά μήκος καί αδειάστε την από τά εντόσθια. Κάντε τό ίδιο μέ τά μάτια καί έπειτα πλύνετε καλά.

ΠΗΓΗ: https://www.facebook.com/geustikataxeidia/

Γαρίδες σαγανάκι με φέτα
Καθαρίστε τις γαρίδες αφήνοντας τα κεφάλια

Πατατοκροκέτες με κύμινο
Βράζουμε τις πατάτες, τις ξεφλουδίζουμε, τις κόβουμε σε κύβους και τις αφήνουμε στην άκρη. Αναμειγνύουμε το αλεύρι, την παρμεζάνα, το μπέικιν πάουντερ, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι.

Χταποδόπιτα κεφαλονίτικη
Βράστε τα χταποδάκια χωρίς καθόλου νερό ή με πολύ λίγο, μέχρι να μαλακώσουν

Καγιανά ή Στραπατσάδα
Ρίχνετε σε τηγάνι τις αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες ντομάτες μαζί με το ζουμί τους,το αλάτι,τα πιπέρια,τη ρίγανη,τη ζάχαρη,το σκόρδο και το βούτυρο.

Σαρδέλες λαδορίγανη
Καθαρίστε και πλύντε τα ψάρια. Αφαιρέστε, αν θέλετε τη ραχοκοκαλιά. Βάλτε το λάδι σε κατσαρόλα επάνω σε δυνατή φωτιά, ρίξτε και σοτάρετε ελαφρά το σκόρδο.

Μύδια φούρνου
Εκτέλεση συνταγής Ξύστε τα μύδια και αφαιρέστε τα μουστάκια τους . Ζεστάνετε το νερό σε κατσαρόλα, βάλτε τα μύδια και βράστε τα σκεπασμένα σε δυνατή φωτιά για 3 λεπτά, ώσπου να ανοίξουν

Μπαρμπούνια στον φούρνο
Καθαρίστε και πλύντε καλά τα ψάρια. Στραγγίστε τα, αραδιάστε τα σε ταψάκι και περιχύστε τα με το χυμό λεμονιού

Μους με βραστό κοτόπουλο ή άλλο κρέας
Χτυπάτε στο μίξερ όλα τα υλικά και χρησιμοποιείτε το μίγμα σε καναπεδάκια,ταρτάκια,μικρά σάντουιτς,τόστ ή πίτες.

Μαριναρισμένα καλαμαράκια με ντρέσινγκ λεμόνι
άζετε το χυμό λεμονιού, το σκόρδο και το λάδι σε μπολ, ρίχνετε τα καλαμαράκια και τα αφήνετε να μαριναριστούν για τουλάχιστον 3 ώρες.